Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, a declarat luni că atacul de duminică de pe un aeroport din Daghestan, republică rusească caucaziană predominant musulmană, a fost „o încercare de a semăna discordie" între musulmani și evrei în Rusia, în plin conflict între Israel și Hamas, transmite France Presse.

Patriarhul Kirill al RusieiFoto: Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia Images

„Consider că ceea ce s-a întâmplat este o încercare de a semăna discordie între musulmani și evreii ruși, care se bucură de relații bune de prietenie și cooperare de secole", a declarat patriarhul Kirill, un susținător fervent al președintelui Vladimir Putin.

„Nu există nicio justificare morală pentru cei care au plănuit atacul asupra unor oameni nevinovați care călătoreau în Daghestan: ei nu sunt și nu pot fi responsabili pentru ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu", a adăugat el, potrivit unui comunicat de presă.

Fără a prezenta dovezi sau nume, Patriarhul Kirill a declarat că nu are „nicio îndoială că forțele care nu se opresc de la nimic pentru a provoca tulburări în țara noastră au ajutat la provocarea acestui incident".

Anterior, luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase că ciocnirile din Daghestan au fost „în mare parte rezultatul interferențelor externe, inclusiv al informațiilor externe".

El nu a precizat cine este responsabil pentru această presupusă „interferență", dar principalul lider din Daghestan arătase anterior cu degetul spre Ucraina.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a făcut însă lumină asupra declarației lui Pesko, Zaharova susține că luarea cu asalt a aeroportului Makhachkala, duminică, de către o mulțime anti-israeliană, a fost rezultatul unei „provocări" orchestrate din afara Rusiei, Ucraina jucând un „rol direct și esențial".

Președintele rus Vladimir Putin va organiza luni o reuniune cu oficialii de rang înalt de la Moscova pentru a discuta despre „tentativele occidentale” de a „diviza” societatea rusă.

„Putin plănuiește să organizeze o mare întâlnire reprezentativă astăzi în jurul orei 19:00, ora Moscovei, și să discute încercările Occidentului de a folosi evenimentele din Orientul Mijlociu pentru a diviza societatea rusă. Va avea loc o conversație detaliată”, a declarat luni Dmitri Peskov.

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat luni că Kievul nu are nicio legătură cu tulburările antiisraeliene din regiunea rusească Daghestan, respingând acuzațiile Moscovei pe această temă.

„Bineînțeles, Ucraina nu are nimic de-a face cu ultima izbucnire de amploare a sentimentelor xenofobe de pe teritoriul Federației Ruse", a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak pentru Reuters.

Șaizeci de persoane au fost reținute după ce sute de protestatari anti-Israel au luat cu asalt duminică un aeroport din regiunea rusească Daghestan, predominant musulmană, a anunțat luni RIA.

Agenția de presă a transmis că a fost identificată identitatea a 150 dintre cei mai activi protestatari și că nouă ofițeri de poliție au fost răniți în incident, dintre care doi sunt tratați la spital.