Președintele rus Vladimir Putin a organizat luni o reuniune cu oficialii de rang înalt de la Moscova pentru a discuta despre „tentativele occidentale” de a „diviza” societatea rusă, a declarat purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, citat de TASS.

Seful FSB, Aleksandr Bortnikov (dreapta), alaturi de Vladimir Putin si Serghei Soigu in 2014Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Peskov a făcut comentariile după ce a fost întrebat de jurnaliști despre incidentul de duminică seara, când sute de persoane au luat cu asalt aeroportul Mahacikala, din regiunea Daghestan a Rusiei, după ce au aflat că urmează să aterizeze un zbor din Tel Aviv.

Aflat în zona Caucazului, Daghestanul este una dintre provinciile Rusiei care au o populație majoritar musulmană, precum Cecenia cu care se învecinează.

Peskov a subliniat că la întâlnirea programată pentru ora 19:00 urmează să fie prezenți toți oficialii de rang înalt de la Moscova: prim-ministrul Mihail Mișustin, președintele Consiliului Federației (n.r. camera superioară a parlamentului rus) Valentina Matvienko, președintele Dumei de Stat Viaceslav Volodin, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei Dmitri Medvedev, secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patrușev, procurorul general Igor Krasnov, vicepremierul Andrei Belousov, ministrul de externe Serghei Lavrov, ministrul apărării Serghei Șoigu, directorul FSB Alexandr Bortnikov, comandantul Gărzii Naționale a Rusiei Viktor Zolotov, șeful SVR Serghei Narîșkin, președintele Comitetului de investigație al Rusiei Alexander Bastrîkin și prim-adjunctul ministrului de interne Alexander Gorovoi.

Kremlinul spune că incidentul de la aeroport a fost provocat de „ingerințe externe”

Peskov a remarcat că lista ar putea fi ajustată și a promis că va veni cu informații noi în cazul în care se întâmplă acest lucru. Purtătorul de cuvânt al lui Putin nu a dorit să comenteze măsurile care ar putea fi luate împotriva participanților la evenimentele de la Makhachkala, survenite în contextul deteriorării relațiilor între Rusia și Israel.

Potrivit ultimelor informații prezentate de autoritățile ruse, peste 20 de persoane au fost rănite în urma incidentelor, inclusiv polițiști, iar 60 de persoane au fost reținute. Autoritățile și liderii religioși din Daghestan au condamnat incidentul, legându-l de o „provocare”.

Peskov a vorbit și el luni despre o „influență externă” în ceea ce privește incidentul.

„Este binecunoscut și evident că evenimentele de ieri din jurul aeroportului Makhachkala sunt rezultatul unor ingerințe externe, inclusiv a unor informații de influențare”, a spus el, adăugând că actori „rău-intenționați” au folosit imagini cu suferințele palestinienilor din Fâșia Gaza pentru a agita spiritele în Daghestan.

El nu a precizat pe cine suspectează Kremlinul de orchestrarea incidentului.

UPDATE

Putin acuză Ucraina și aliații săi occidentali că se află în spatele incidentelor anti-israeliene de pe aeroportul din Daghestan

Vladimir Putin a acuzat, luni seară, Ucraina și aliații săi occidentali că au instigat la luarea cu asalt de pe aeroportul din Daghestan. Putin a cerut serviciilor de securitate rusești să ia „măsuri ferme” drept represalii, relatează AFP.

„Evenimentele survenite seara trecută la Mahacikala au fost provocate, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, în special din Ucraina, de către agenți ai serviciilor speciale occidentale”, a susținut Putin în cadrul unei reuniuni guvernamentale consacrate incidentului.

Ucrainenii, „sub mistria șefilor lor occidentali, încearcă să provoace pogromuri în Rusia”, a acuzat el.

Putin a arătat de asemenea cu degetul spre rolul Statelor Unite, țară rivală Rusiei și susținătoare fermă a Kievului în conflictul împotriva Moscovei.

„Fără reușite pe câmpul de luptă, (Statele Unite) vor să ne divizeze, în ceea ce privește Rusia, din interior, să ne slăbească și să semene confuzie”, a mai acuzat Putin la televiziunea rusă.

Putin afirmă că SUA sunt responsabile pentru „haosul mortal” din Orientul Mijlociu

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că, în opinia sa, Statele Unite sunt responsabile pentru „haosul mortal” din Orientul Mijlociu, după mai bine de trei săptămâni de război între Israel și Hamas, soldat cu mii de morți.

„Trebuie să înțelegem clar cine se află de fapt în spatele tragediei popoarelor din Orientul Mijlociu și din alte regiuni ale lumii (...) Este vorba de elitele conducătoare actuale ale Statelor Unite și de sateliții lor, care sunt principalii beneficiari ai instabilității globale”, a acuzat el în cadrul unei ședințe de guvern transmise de televiziunea rusă.

Washingtonul califică drept „absurde” acuzațiile Moscovei la adresa Kievului

Statele Unite au calificat luni drept „absurde” acuzațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina ar fi jucat un „rol-cheie” în revoltele anti-israeliene care au avut loc cu o zi înainte pe un aeroport din Daghestan, republică rusească predominant musulmană din Caucaz.

„Am văzut comentariile lor care dau vina pe Ucraina și sunt absurde (...) Credem că ar trebui să îi tragă la răspundere în schimb pe cei responsabili”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

„Cerem autorităților ruse să condamne public aceste demonstrații violente și să asigure siguranța israelienilor și evreilor din Rusia”, a adăugat purtătorul de cuvânt al diplomației americane.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului dintre Israel și Hamas LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.