Palestinienii din nordul Fâșiei Gaza au spus luni că au loc lovituri aeriene și de artilerie intense, în timp ce trupele israeliene, susținute de tancuri, desfășoară enclavă cu un asalt terestru. Armata israeliană a spus că a lovit peste 600 de ținte în ultimele zile și continuă să extindă operațiunile terestre în Fâșia Gaza, unde civilii palestinieni au nevoie urgentă de combustibil, alimente și apă. „Trupele IDF au ucis zeci de teroriști care s-au baricadat în clădiri și tuneluri și au încercat să ne atace forțele", a spus armata israeliană. Lovituri aeriene au vizat zone din apropierea spitalelor Shifa și Al-Quds din Gaza, iar luptătorii palestinieni s-au luptat cu forțele israeliene într-o zonă de frontieră la est de orașul Khan Younis, potrivit presei palestiniene.

Blocuri distruse în urma bombardamentelor din Fasia GazaFoto: Khoder al-Zaanoun / AFP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Netanyahu: Este timpul pentru război. Nu există nicio șansă de încetare a focului. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, tot mai contestat în țară, a ținut luni seară o nouă conferință de presă în care a spus că nu este de acord cu o încetare a focului și a cerut opiniei publice internaționale sî facă diferența între uciderea celor nevinovați și victimele neintenționate care însoțesc orice război legitim.
  • Armata israeliană a anunţat luni că a eliberat o femeie soldat ţinută ostatică de mişcarea islamistă Hamas în Fâşia Gaza, au anunţat autorităţile israeliene, citate de Reuters. „Aceasta este o dovadă suplimentară a capacității noastre de a ajunge la ostatici”, afirmă ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, subliniind, din nou, că „nu va fi un război scurt sau ușor”, conform The Times of Israel.
  • Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că, în opinia sa, Statele Unite sunt responsabile pentru „haosul mortal” din Orientul Mijlociu, după mai bine de trei săptămâni de război între Israel și Hamas, soldat cu mii de morți, potrivit AFP.
  • Departamentul de Stat al SUA a declarat că 45 de camioane cu ajutoare au intrat ieri în Gaza, ajungând la un număr total de 150 de la "asediul" impus de Israel în regiune.
  • Putin acuză Ucraina și aliații săi occidentali că se află în spatele incidentelor anti-israeliene de pe aeroportul din Daghestan
  • Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut luni un armistiţiu între Israel şi Hamas.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat luni că o încetare a focului în războiul dintre Israel și Hamas „nu este răspunsul potrivit în acest moment” și că gruparea islamistă palestiniană „ar fi singura care ar avea de câștigat”

Luarea cu asalt duminică a unui aeroport din Daghestan, republică rusă predominant musulmană, de către o mulțime de bărbați ostili Israelului este comparabilă cu un „pogrom”, a declarat luni Casa Albă

Războiul Israel-Hamas - ziua a 23-a, toate informațiile sunt LIVE pe HotNews.ro

01:24Toate ajutoarele umanitare care vor intra în Gaza vor fi verificate

Biroul prim-ministrului Netanyahu a emis o declarație în care reiterează faptul că orice ajutor umanitar permis în Gaza este verificat înainte de intrare.

„Ajutorul umanitar permite Israelului o zonă importantă de activitate pentru a-și atinge obiectivele de război”, spune biroul, precizând că ajutorul în cauză nu provine din Israel, ci din surse internaționale, intrând prin Egipt.

Oficialii israelieni au declarat că sporirea cantității de ajutor în sudul Fâșiei Gaza va convinge și mai mult civilii să se mute din nord.

Ajutoarele sunt alimente și medicamente care sunt verificate fizic de surse de securitate israeliene înainte de a intra.

01:02Un soldat al FDI în afara misiunii a fost arestat sub suspiciunea că a ucis un palestinian

Un soldat al FDI aflat în afara serviciului a fost arestat de poliția militară, fiind suspectat că a împușcat mortal un palestinian care, se pare, culegea măsline, potrivit Sky News.

FDI a declarat că sâmbătă a avut loc o confruntare în apropierea satului As-Sawiya din nordul Cisiordaniei „între mai mulți palestinieni și civili israelieni”.

00:33Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, se întâlnește cu ministrul apărării din Arabia Saudită, prințul Khalid bin Salman.

Sullivan a subliniat „angajamentul președintelui american Joe Biden de a sprijini apărarea partenerilor americani împotriva amenințărilor din partea actorilor statali și non-statali, inclusiv a celor susținuți de Iran”, precizează Casa Albă, potrivit Times of Israel.

Sullivan și prințul Khalid discută despre războiul dintre Israel și Hamas, inclusiv despre necesitatea de a spori ajutorul umanitar în Gaza, adaugă Casa Albă.

00:02Agenția ONU pentru refugiații palestinieni a avertizat că s-ar putea ca în curând să nu mai poată continua să opereze în Gaza.

În cazul în care ordinea civilă se va deteriora și mai mult, va fi „extrem de dificil, dacă nu imposibil” pentru UNRWA să continue să funcționeze, a declarat șeful său, Philippe Lazzarini.

De asemenea, acesta a afirmat că actualul sistem care permite accesul ajutoarelor în Gaza este pregătit să eșueze și că în această zonă au loc strămutări forțate.

23:35În Gaza, „copiii sunt amputați fără anestezie” din cauza lipsei de medicamente

În Gaza, medicii „operează pe teren” și practică cezariene sau „amputează copii fără anestezie” din cauza lipsei de medicamente, a denunțat luni organizația Médecins du Monde (Doctorii lumii -MDM), care se teme de o creștere „exponențială” a mortalității infantile pe termen foarte scur, potrivit AFP.

23:11Luarea cu asalt duminică a unui aeroport din Daghestan, republică rusă predominant musulmană, de către o mulțime de bărbați ostili Israelului este comparabilă cu un „pogrom”, a declarat luni Casa Albă, potrivit AFP.

„Unii oameni vor compara acest lucru cu pogromurile de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea și cred că este probabil o descriere potrivită, având în vedere videoclipul care circulă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, referindu-se la frecventele atacuri ucigașe asupra evreilor care aveau loc în acea perioadă în Imperiul Rus. „Aceasta este ură pură, intoleranță și intimidare”, a adăugat el.

Putin acuză Ucraina și aliații săi occidentali că se află în spatele incidentelor anti-israeliene de pe aeroportul din Daghestan

22:40Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat luni că o încetare a focului în războiul dintre Israel și Hamas „nu este răspunsul potrivit în acest moment” și că gruparea islamistă palestiniană „ar fi singura care ar avea de câștigat”, potrivit AFP.

Pe de altă parte, executivul american este în favoarea unor „pauze umanitare temporare și localizate pentru a permite ca ajutorul (umanitar) să ajungă la anumite populații specifice și poate chiar pentru a ajuta la evacuarea persoanelor care vor să părăsească enclava prin sud”, a adăugat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

22:26 Washingtonul califică drept „absurde” acuzațiile Moscovei la adresa Kievului

Statele Unite au calificat luni drept „absurde” acuzațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina ar fi jucat un „rol-cheie” în revoltele anti-israeliene care au avut loc cu o zi înainte pe un aeroport din Daghestan, republică rusească predominant musulmană din Caucaz.

„Am văzut comentariile lor care dau vina pe Ucraina și sunt absurde (...) Credem că ar trebui să îi tragă la răspundere în schimb pe cei responsabili”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

„Cerem autorităților ruse să condamne public aceste demonstrații violente și să asigure siguranța israelienilor și evreilor din Rusia”, a adăugat purtătorul de cuvânt al diplomației americane.

22:07Putin acuză Ucraina și aliații săi occidentali că se află în spatele incidentelor anti-israeliene de pe aeroportul din Daghestan

Vladimir Putin a acuzat luni Ucraina și pe aliații săi occidentali că au instigat la luarea cu asalt, duminică, a unui aeroport din Daghestan (republică rusească caucaziană predominant musulmană), unde sute de manifestanți „căutau israelieni” după ce au aflat că urmează să aterizeze un zbor din Tel Aviv. Putin a cerut serviciilor de securitate rusești să ia „măsuri ferme” drept represalii, relatează AFP.

21:56Departamentul de Stat al SUA a declarat că ultimul zbor charter planificat pentru a-i ajuta pe americani să părăsească Israelul va pleca marți de la Tel Aviv.

Companiile aeriene americane au întrerupt toate zborurile către Israel și la începutul acestei luni au adăugat zboruri către Atena pentru a-i ajuta pe americani să se întoarcă acasă. Există încă alte zboruri comerciale internaționale limitate disponibile din Tel Aviv, a precizat Departamentul de Stat.

Cererea pentru aceste zboruri a scăzut brusc, ceea ce a determinat încetarea zborurilor. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că un zbor charter american de duminică a avut doar cinci pasageri.

Un total de 150 de camioane cu ajutoare au intrat în Gaza

21:34Putin afirmă că SUA sunt responsabile pentru „haosul mortal” din Orientul Mijlociu

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că, în opinia sa, Statele Unite sunt responsabile pentru „haosul mortal” din Orientul Mijlociu, după mai bine de trei săptămâni de război între Israel și Hamas, soldat cu mii de morți, potrivit AFP.

„Trebuie să înțelegem clar cine se află de fapt în spatele tragediei popoarelor din Orientul Mijlociu și din alte regiuni ale lumii (...) Este vorba de elitele conducătoare actuale ale Statelor Unite și de sateliții lor, care sunt principalii beneficiari ai instabilității globale”, a acuzat el în cadrul unei ședințe de guvern transmise de televiziunea rusă.

21:17Un total de 150 de camioane cu ajutoare au intrat în Gaza

Departamentul de Stat al SUA a declarat că 45 de camioane cu ajutoare au intrat ieri în Gaza, ajungând la un număr total de 150 de la "asediul" impus de Israel în regiune.

Dacă se confirmă, aceasta ar fi cea mai mare livrare de ajutor umanitar care a intrat în enclavă de la 21 octombrie.

Se înregistrează progrese în ceea ce privește asigurarea livrării de combustibil esențial în Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt Matthew Miller în timpul unei ședințe de informare anterioare.

20:57Șeful Comandamentului Sud al Armatei israeliene (IDF), generalul-maior Yaron Finkelman, a intrat luni în Fâșia Gaza cu forțele terestre pentru a face o evaluare a situației, a anunțat IDF, precizând că își extinde operațiunile la sol în enclavă, conform Times of Israel.

SUA spun că au făcut presiuni asupra Israelului pentru a restabili accesul la internet în Fâșia Gaza

20:45Remus Aloni, tatăl lui Danielle Aloni, a reacționat după apariția videoclipului spunând că atunci când și-a văzut fiica în imagini inima sa „aproape a încetat să mai bată”, conform BBC. Bărbatul - care este român - a spus că el și soția sa s-au simțit ușurați când au aflat că fiica lor cea mare era în viață.

„Ne dorim foarte mult să se întoarcă la noi, să o putem îmbrățișa”, a spus el.

Sora lui Danielle, Sharon Aloni Konio, și trei dintre nepoții lui Remus Aloni au fost, de asemenea, luați ostatici.

Remus Aluni spune că Crucea Roșie nu trebuie să rămână indiferentă și că trebuie să facă demersuri pentru a ajunge la ostatici, el adăugând că cele două fiice ale sale au probleme de sănătate și trebuie să urmeze tratament. De asemenea, el a îndemnat Qatarul să „facă toate eforturile posibile pentru a-i aduce acasă pe ostatici”.

20:28Statele Unite au declarat luni că au exercitat presiuni asupra Israelului pentru a restabili accesul la internet în Fâșia Gaza, care a fost întrerupt vineri în timpul bombardamentelor intense ale Israelului.

„Am spus clar guvernului israelian în weekend că rețelele de comunicații trebuie să fie restabilite și suntem mulțumiți că au luat măsuri în acest sens”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

„Scopul este de a ne asigura că informațiile vitale pot circula, că coordonarea umanitară poate continua și că familiile pot rămâne în contact”, a adăugat el. Purtătorul de cuvânt a refuzat să spună dacă Statele Unite au primit asigurări că aceste comunicații vor fi menținute.

20:22 Armata israeliană a anunțat că trei dintre soldații săi au fost uciși de la începutul ofensivei asupra Fâșiei Gaza, conform Al Jazeera. Bilanțul morților israelieni de la atacul Hamas din 7 octombrie a ajuns astfel la 1.405, între care 315 militari și 58 de ofițeri de poliție.

20:11Armata israeliană a anunţat luni că a eliberat o femeie soldat ţinută ostatică de mişcarea islamistă Hamas în Fâşia Gaza, au anunţat autorităţile israeliene, citate de Reuters. „Aceasta este o dovadă suplimentară a capacității noastre de a ajunge la ostatici”, afirmă ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, subliniind, din nou, că „nu va fi un război scurt sau ușor”, conform The Times of Israel.

Ostatica Hamas care a transmis mesajul în care îl critică pe Netanyahu ar avea origini românești

20:07„Nici un singur civil nu trebuie să moară”, afirmă Netanyahu

Întrebat de presă despre scăderea popularității sale în cadrul politicii israeliene și al societății israeliene în general, Netanyahu a evitat un răspuns direct spunând că „singura sa preocupare” acum este războiul.

Întrebat dacă Israelul se face vinovat de pedeapsă colectivă prin menținerea atacurilor aeriene în Gaza, premierul a punctat: „Nu trebuie să moară niciun civil. Hamas trebuie doar să îi lase să meargă în zona sigură pe care am creat-o în sud-estul Fâșiei Gaza”.

19:51 „Este timpul pentru război”: Nu există nicio șansă de încetare a focului, spune Netanyahu

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, tot mai contestat în țară, a ținut luni seară o nouă conferință de presă în care a spus că nu este de acord cu o încetare a focului și a cerut opiniei publice internaționale sî facă diferența între uciderea celor nevinovați și victimele neintenționate care însoțesc orice război legitim.

El a cataloga luptătorii Hamas drept „barbari” care caută să „distrugă tot ceea ce prețuim și să introducă o lume a fricii și a întunericului”.

19:46Femeia din grupul de trei ostatice luate de Hamas care transmite mesajul în care îl critică pe premierul Benjamin Netanyahu are origini românești, tatăl acesteia fiind român, conform Digi 24. Amintim că Hamas a publicat luni o înregistrare video cu trei femei prezentate drept ostatice, în care una dintre ele îi cere pe un ton ridicat premierului israelian să facă un schimb de prizonieri cu gruparea teroristă pentru a obţine eliberarea lor.

19:10 Premierul Benjamin Netanyahu spune că Israelul face „progrese sistematice” în campania sa militară împotriva Hamas în Fâșia Gaza, scrie The Times of Israel.

La începutul unei reuniuni a cabinetului de război, Netanyahu a spus că Armata Israelului (IDF) „și-a extins operațiunea la sol în Fâșia Gaza”. „O face în pași măsurați, foarte puternici, făcând progrese sistematice pas cu pas”.

Blinken a vorbit cu ministrul de Externe al Qatarului

18:28Secretarul de stat american Antony Blinken a vorbit luni cu șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, care este și ministrul Afacerilor Externe al Qatarului, despre „situația umanitară din Gaza”, a transmis Departamentul de Stat al SUA, conform Al Jazeera. Blinken a mulțumit Qatarului pentru eforturile făcute pentru eliberarea ostaticilor ținuți în Gaza, și pentru „eforturile continue de a preveni extinderea conflictului”.

18:03Semiluna Roșie Palestiniană spune că depozitele sale din orașul Gaza au fost grav avariate ca urmare a atacurilor aeriene:

17:50Sirenele de raid aerian sună în centrul Israelului, inclusiv în Lod, Ness Ziona și Rishon Lezion, în urma unui baraj de rachete lansat din Fâșia Gaza, scrie Times of Israel.

17:40Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut luni un armistiţiu între Israel şi Hamas.

„O pledoarie umilă pentru încetarea focului şi pentru pace. Fiind un copil captiv în umbra războiului, îi cunosc îndeaproape mirosul, sunetele şi imaginile. Îi înţeleg profund pe cei care sunt acum prinşi în mijlocul unui conflict, le simt durerea ca şi cum ar fi a mea. Războiul nu aduce decât devastare, oroare şi distrugere. Nimic altceva. În acest moment critic, să depăşim diferenţele şi să urmăm calea păcii. Adevărata demonstraţie de curaj constă în alegerea păcii. Le cer conducătorilor lumii să se unească şi să conducă lumea către pace. Alegeţi pacea”, a scris pe Twitter (X) șeful OMS, care este originar din regiunea Tigre din Etiopia, scena unor conflicte sângeroase în ultimele decenii.

17:33Forțele de Apărare ale Israelului au publicat imagini cu atacul lansat în sudul Libanului, susținând că acesta a vizat o celulă teroristă care se pregătea să bombardeze kibuțul Rosh Hanikra din nordul Israelului:

Videoclip publicat de Hamas cu trei femei ținute ostatice. Reacția lui Netanyahu - VIDEO

17:25Banca Mondială (BM) se aşteaptă ca preţul global al petrolului să scadă la un nivel mediu de 81 de dolari pe baril în 2024, dar a avertizat că o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu ar putea majora semnificativ cotaţia ţiţeiului.

17:07Ella Chaimi, soția românului ținut ostatic de Hamas, s-a întâlnit, luni, cu membrii Comisiei de politică externă a Senatului şi cu ambasadorul statului Israel la Bucureşti, Reuven Azar, ea spunând că să îşi aducă acasă soţul.Ea a spus că singura informaţie pe care o are, în prezent, despre soţul său, cu dublă cetăţenie, este că acesta este ostatic al Hamas din 7 octombrie şi vrea să ştie dacă soţul său trăieşte sau a murit: „În ambele situaţii, vreau să-l aduc înapoi”.

16:44Premierul israelian Benjamin Netanyahu critică „propaganda psihologică crudă” a Hamas prin difuzarea videoclipului cu cele trei femei.

„Inimile noastre sunt cu voi și cu toți toți ceilați ostatici. Facem tot ce putem pentru a-i aduce acasă pe toți cei răpiți și dispăruți”, a transmis Netanyahu, prin biroul său, conform The Times of Isreal.

15:58Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, a declarat luni că atacul de duminică de pe un aeroport din Daghestan, republică rusească caucaziană predominant musulmană, a fost „o încercare de a semăna discordie" între musulmani și evrei în Rusia.

15:37 Hamas a publicat un videoclip de propagandă în care ar apărea trei femei israeliene ținute ostatice de gruparea teroristă din Fâșia Gaza, acestea cerându-i premierului Benjamin Netanyahu să se asigure că vor fi eliberate și acuzându-l că nu a reușit să prevină atacul grupării teroriste din 7 octombrie, scrie The Times of Israel, notând că nu este clară identitatea celor trei femei, a căror declarație a fost, cu siguranță, dictată de către răpitori.

„Suportăm consecințelr eșecului dumneavoastră politic, de securitate și militar din 7 octombrie. Nu era nicio armată, nu a venit nimeni, nimeni nu ne-a protejat. Suntem cetățeni nevinovați care plătim impozite Israelului, suntem în captivitate într-o stare proastă. (...) Vrei să ne omori? Nu este suficient că i-ai ucis pe toți? Nu este suficient numărul de cetățeni israelieni care au fost uciși?”, spune una dintre femei, conform Al Jazeera.

Conform celor mai recente date, 239 de oameni sunt ținuți istatici de Hamas, de la atacul din 7 octombrie.

Armata Israelului spune că operațiunea la sol în Fâșia Gaza „progresează” și că a lichidat mai mulți comandanți Hamas

15:28Șeful spionajului din Liban, Abbas Ibrahim, s-a întâlnit luni, la Beirut, cu o delegație a Hamas care l-a informat despre „evoluțiile din Fâșia Gaza”, scrie Al Jazeera, citând agenția națională de știri din Liban. Liderii Hamas s-au declarat „pregătiți să înfrunte orice tentativă de invazie terestră a Fâșiei”, a transmis agenția.

15:19Cei peste 5.000 de studenți de la Universitatea din Tel Aviv care au fost chemați în Armata israeliană vor primi granturi de câte 250 de dolari americani, în următoarele zile, a anunțat universitatea, conform Times of isreal.

Universitatea spune că intenționează, de asemenea, să acorde subvenții suplimentare substanțiale, în special pentru cei care servesc în unitățile de luptă sau de sprijin de luptă, precum și ajutor suplimentar studenților aflați în serviciu de rezervă sau celor din nordul și sudul Israelului care se confruntă acum cu probleme financiare.

15:05Forțele de Apărare ale Israelului spun că teroriști din sudul Libanului au deschis focul luni după-amiază asupra unei poziții a armatei de la granița de nord, fără ca vreun soldat să fie rănit în atac, conform Times of Israel.

IDF susține că, în replică, trupele sale au bombardat o „infrastructură militară” a Hezbollah.

14:50 Ministrul israelian de Finanțe Bezalel Smotrich spune că a dispus oprirea transferului de fonduri către Autoritatea Palestiniană, ca urmare a „sprijinului” acesteia pentru atacul Hamas din 7 octombrie, conform Al Jazeera. „Aș dori să vă informez că am instruit Ministerul de Finanțe să oprească transferul de plăți luna aceasta”, a spus Smotrich într-o scrisoare către premierul Benjamin Netanyahu, citat de presa israeliană.

Israelul colectează taxe în numele Autorității Palestiniene, iar transferurile se fac lunar, după scăderea cheltuielilor pentru servicii, precum electricitate și apă.

14:18Forțele de Apărare ale Israelului spun că operațiunea la sol în Fâșia Gaza „progresează” și că mai multe celule teroriste au fost eliminate, iar mai mulți comandanți Hamas au fost uciși în ultimele ore, scrie Times of Israel. Potrivit IDF, forțele terestre au direcționat elicopterele și dronele de luptă ale forțelor aeriene pentru a lovi celulele teroriste.

Armata israeliană spune că în ultimele ore trupele terestre și forțele aeriene au ucis, de asemenea, mai mulți comandanți Hamas, între care șeful forțelor navale ale grupului terorist din centrul Gazei, Muhammed Safadi, șeful grupului de rachete dirijate antitanc al Hamas din Tuffah, Moumen Hijazi și Muhammad Awdallah, un agent superior al Hamas implicat în fabricarea de arme.

Cel puţin 8.306 palestinieni - între care 3.457 de copii - au fost uciși în atacurile israeliene

14:12Ministerul francez de Interne a anunțat că 719 acte antisemite au fost înregistrate în Franța începând din 7 octombrie, data atacurilor Hamas asupra Israelului, față de 436 pentru întregul an 2022, scrie The Guardian. Conform sursei citate, din 7 și până în 27 octombrie au fost făcute 389 de arestări.

De la începutul războiului, Franța, care are cele mai mari comunități evreiești și musulmane din Europa, a desfășurat 7.000 de soldați suplimentari și a intensificat securitatea în sute de școli sau sinagogi.

13:39Ella Chaimi, soția românului răpit de Hamas, a venit în România pentru a cere ajutorul autorităților pentru eliberarea bărbatului: „Copiii mei nu sunt bine, știu adevărul, știu totul, știu că există posibilitatea ca tatăl lor să nu se mai întoarcă niciodată acasă”.

13:06Cel puţin 8.306 palestinieni - între care 3.457 de copii - au fost uciși în atacurile israeliene lansate asupra Fâșiei Gaza începând cu 7 octombrie, a anunţat luni Ministerul Sănătăţii din Gaza controlată de Hamas, conform Reuters.

13:00 Și Ministerul israelian de Externe a anunțat că tânăra de 22 de ani răpită de luptătorii Hamas de la festivalul de muzică a fost găsită moartă.

12:54Președintele rus Vladimir Putin va organiza luni o reuniune cu oficialii de rang înalt de la Moscova pentru a discuta despre „tentativele occidentale” de a „diviza” societatea rusă, argumentul folosit de Kremlin pentru a explica incidentele din jurul aeroportului Mahacikala din Daghestan.

Tânăra răpită la festivalul de muzică din Israel și cu al cărei trup dezbrăcat Hamas a defilat într-o camionetă este moartă, a anunțat familia

12:25 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat vina pe „răuvoitori” din afara Rusiei pentru incidentele violente de pe aeroportul din Daghestan.

„Este bine cunoscut și evident că evenimentele de ieri din jurul aeroportului Makhachkala sunt în mare parte rezultatul interferențelor externe, inclusiv al influenței informaționale", a spus el.

Peskov a susținut că „răuvoitorii" au folosit imagini larg răspândite ale suferinței din Gaza pentru a agita populația din regiunea predominant musulmană din nordul Caucazului. El nu a precizat cine crede Kremlinul că a pus la cale violențele sau de ce.

11:54Unele din cele mai cutremurătoare imagini video din timpul atacurilor Hamas asupra Israelului au fost cele cu trupul aproape dezbrăcat al unei tinere, aruncat într-o camionetă în care se aflau mai mulți luptători islamiști care în 7 octombrie au dat buzna la festivalul de muzică de la granița cu Fâșia Gaza. Acum, familia tinerei răpite a anunțat că aceasta a fost găsită moartă, conform The Times of Israel.

11:22 Un atac cu cuțitul a avut loc în apropierea stației de metrou ușor Shivtei Yisrael din Ierusalim, unde un ofițer a fost grav rănit după ce a fost înjunghiat, scrie Times of Israel. Presupusul agresor a fost împușcat mortal, potrivit poliției, care a transmis că victima este ofițer.

11:16Sute de pacienți sunt blocați în spitale din nordul Gazei și nu se pot deplasa fizic în sudul enclavei, spune șeful agenției ONU pentru refugiații palestinieni din teritoriu, Tom White, citat de BBC.

Unul dintre spitale este Al-Quds din nordul Gazei, avertizat de Israel să îi evacueze pe oameni, din cauza bombardamentelor.

Reprezentantul ONU spune că nu doar pacienții, ci întreaga populație din nordul Fâșiei Gaza nu poate pleca de acolo pentru că nu are mijloace de transport: „Sunt înfometați, însetați și foarte speriați”.

11:01Armata israeliană (IDF) își extinde operațiunea la sol în Fâșia Gaza, spune purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, precizând că luptele sunt în desfășurare, citat de The Times of Israel.

„Peste noapte, trupele au eliminat zeci de teroriști care s-au baricadat în clădiri și au încercat să atace forțele care înainteau în direcția lor. Desfășurăm o operațiune terestră extinsă în Fâșie... forțele se îndreaptă spre teroriști, teroriștii se baricadează pe terenuri și îi atacăm și din aer”, a spus Hagari.

Ambasadorul Israelului merge în Parlamentul României alături soția românului ostatic în Fâșia Gaza

10:50Ambasadorul statului Israel în România va participa luni la ședința comisiei pentru politică externă a Senatului, iar acesta va fi însoțit de soția românului ținut ostatic în Fâșia Gaza de forțele Hamas, potrivit unor surse politice.

10:21Raidurile aeriene israeliene în Fâșia Gaza continuă fără încetare - se aud constant explozii și se vede fum în întreaga enclavă, potrivit Al Jazeera.

Semiluna Roșie Palestiniană spune că sunt raiduri aeriene intense și în zona Tal al-Hawa din Gaza, unde se află Spitalul Al-Quds, după ce Israelul a ordonat duminică evacuarea „imediată” a acestuia, înainte de un posibil atac.

09:34Brigăzile al-Quds, facţiunea armată a Mişcării Jihadul Islamic, au anunțat că doi dintre luptătorii săi au fost uciși în confruntări cu forțele israeliene, în apropierea graniței cu Liban, conform Al Jazeera. Brigăzile al-Quds spun că luptătorii săi au fost uciși în timp ce efectuau operațiuni în Hanita, în nordul Israelului, duminică seară.

09:30Noi atacuri cu rachete lansate din Fâșia Gaza au vizat sudul Israelului, cel mai afectat fiind orașul Netivot, din sud, unde a fost lovit un bloc de locuințe, scrie The Times of Israel, notând că nu s-au înregistrat victime.

Se estimează că 30 de rachete au fost lansate din Gaza asupra orașului Netivot în cel mai recent val de rachete.

09:10 Jurnalistul Reuters Issam Abdallah a fost ucis în 13 octombrie în sudul Libanului după ce a fost „luat la ţintă” din direcţia frontierei israeliene, a anunţat organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF), într-o anchetă publicată duminică şi citată de Reuters şi France Presse, pe baza constatărilor preliminare.

Forțele aeriene israeliene spun că au atacat aproximativ 600 de ținte în ultima zi

09:06 Armata israeliană a spus că a continuat să extindă operațiunile terestre din interiorul Fâșiei Gaza.

08:34 Forțele aeriene israeliene spun că au atacat aproximativ 600 de ținte în ultima zi, inclusiv „în zona universității Al-Azhar”, de unde o rachetă antitanc era pe cale să fie lansată. De asemenea, au fost vizate că „depozite de arme, ascunzători și trupe militare ale Hamas”

08:11 „Împiedicarea accesului ajutorului umanitar" în Fâşia Gaza ar putea constitui o „crimă", a declarat la Cairo, procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, după ce a vizitat punctul de frontieră Rafah

08:03Operațiunile terestre au continuat în nordul Fâșiei Gaza peste noapte, trupele ucigând zeci de membri Hamas, potrivit armatei Israelului. IDF susține că forțele terestre au ucis teroriști care s-au baricadat în clădirile din Fâșia Gaza și încercau să atace trupele.

07:59În ultimele ore au existat mai multe rapoarte despre un alt raid al forțelor israeliene în tabăra de refugiați Jenin din Cisiordania, în care cel puțin doi palestinieni au fost uciși. Directorul Spitalului Guvernamental Jenin, Wissam Bakr, a dat publicității numele a doi bărbați uciși de forțele israeliene, a informat Al Jazeera.

Jerusalem Post a părut, de asemenea, să confirme ciocnirile, raportând că „IDF și teroriștii palestinieni au făcut schimb de focuri peste noapte în tabăra de refugiați Jenin”.

Un corespondent Al Jazeera a raportat că familiile dintr-o clădire rezidențială din Jenin au fost forțate să-și evacueze casele de forțele israeliene și că electricitatea a fost întreruptă.

Presa palestiniană, WAFA, a declarat că aproximativ 100 de vehicule militare și cel puțin un buldozer au intrat în oraș, iar o dronă israeliană a efectuat un atac aerian. IDF nu a comentat operațiunile din Jenin.

Bombardamente intense, luni dimineață, în Gaza

07:31Site-ul de știri palestinian WAFA spune că unul din fondatorii și liderii Brigăzii Jenin a Jihadului Islamic a fost ucis în bombardamentele israeliene de luni dimineața.

07:18Hezbollah, gruparea armată cu sediul în sudul Libanului, a anunțat că a doborât o dronă israeliană, aceasta fiind prima asumare a unei lovituri date Israelului din războiul recent. Hezbollah- care este desemnată ca fiind grup terorist de către Marea Britanie și SUA- a avut 46 de luptători uciși și alți 43 răniți în luptele cu Israelul în ultima lună. Organizația mai spune că a lansat 84 de atacuri în 42 de puncte de-a lungul graniței

07:10Televiziunea de stat siriană a declarat luni că atacurile aeriene israeliene au vizat două posturi ale armatei în Daraa, a raportat Reuters. Raidurile au dus la „unele pierderi materiale”, potrivit presei siriene.

06:37Palestinienii din nordul Gazei vobesc despre o creștere a loviturilor aeriene și de artilerie la primele ore ale dimineții de luni, potrivit Reuters.

Atacuri aeriene israeliene au lovit zone din apropierea spitalelor Shifa și Al-Quds din orașul Gaza, iar militanții palestinieni s-au ciocnit cu forțele israeliene într-o zonă de frontieră la est de orașul Khan Younis, în sudul enclavei, scrie Reuters.

Încă 33 de camioane cu ajutoare au trecut prin Rafah

06:08Potrivit Biroului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, cele 33 de camioane recent intrate în Gaza conțineau paturi, alimente, produse medicale și de igienă. „Întreg personalul umanitar se confruntă cu constrângeri semnificative în furnizarea de asistență umanitară, din cauza ostilităților în curs, a restricțiilor de circulație și a penuriei de electricitate, combustibil, apă, medicamente și alte articole esențiale. Angajații ONU nu au acces la persoanele care au nevoie și la depozitele în care trebuie depozitate proviziile.”

Din numărul total de camioane care au trecut granița de la începutul conflictului (rapoartele variază în jur de 117 sau 118), cel puțin 13 transportau apă și articole de igienă, iar cel puțin 70 transportau provizii medicale.

„Deși sunt limitate ca volum, aceste provizii joacă un rol crucial în susținerea serviciilor de asistență medicală esențiale”, a spus OCHA duminică.

„Ostilitățile în desfășurare au dus la plecarea majorității medicilor din Gaza, forțând spitalele să funcționeze cu mai puțin de o treime din personalul lor normal, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Spitalele continuă să sufere de o lipsă severă de combustibil, ceea ce duce la raționalizarea strictă a generatoarelor. În plus, întreținerea și repararea generatoarelor de rezervă, inițial nedestinate funcționării continue, devine din ce în ce mai dificilă din cauza deficitului de piese de schimb.”

05:45Alte 33 de camioane de ajutor au trecut în Gaza din Egipt, potrivit unui purtător de cuvânt de la punctul de trecere Rafah, Wael Abo Omar. Este cel mai mare număr de camioane de ajutor care au traversat într-o zi de la începutul conflictului.

23:20Traficul aerian este suspendat temporar pe aeroportul Mahacikala până pe 6 noiembrie, potrivit Kommersant și TASS.

23:01Circa 35.000 de persoane, între care un ministru, au manifestat la Madrid duminică, potrivit autorităţilor spaniole, pentru încetarea focului între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza şi în semn de susţinere pentru palestinieni, în cea de a 23-a zi a conflictului, relatează AFP.

Mulţimea care agita drapeluri palestiniene şi bannere cu mesaje precum "Libertate pentru Palestina" a ieşit în număr mare pe străzile capitalei spaniole. A fost una dintre cele mai mari adunări pro-palestiniene în Spania de la începutul conflictului de pe 7 octombrie.

SINTEZA ZILEI

  • Trupele israeliene au avansat 3 km în Gaza / Un soldat a ridicat un steag israelian pe acoperişul unui hotel.
  • Președintele american Joe Biden a avut duminică convorbiri cu liderii regionali din Orientul Mijlociu.
  • Brigăzile Ezedin al-Qassam, aripa armată a organizației Hamas, anunță că au loc „lupte violente” în nordul Fâșiei Gaza între armata israeliană și soldații săi. În acea zonă, Israelul desfășoară incursiuni terestre încă de vineri seara, relatează AFP.
  • Rusia: Un zbor din Tel Aviv, luat cu asalt de sute de localnici musulmani din Daghestan / Ciocniri cu forțele de ordine / Reacția Israelului.
  • Armata israeliană afirmă că numărul ostaticilor confirmați deținuți în Gaza a crescut la 239 - rapoarte.
  • Generalul-maior (r) Tibon, care a condus lupta de salvare de la Kibbutzul Nahal Oz, îi cere demisia lui Netanyahu.
  • Societatea Semilună Roșie Palestiniană spune că armata israeliană a bombardat în mod repetat în jurul spitalului său din nordul Gaza, provocând pagube și punând în pericol civilii.
  • Salvați Copiii: În Gaza ar fi fost uciși mai mulți copii decât în toate zonele de conflict din lume anul trecut.
  • Zece TIR-uri cu hrană și echipamente medicale au intrat în Fâșia Gaza, anunță Semiluna Roșie Palestiniană. „Am primit zece camioane ale Semilunii Roşii egiptene prin terminalul de la Rafah, cu alimente şi furnituri medicale”, a anunţat duminică seara într-un comunicat Semilna Roşie Palestiniană.
  • Semiluna Roșie Palestiniană din Gaza spune că Israelul le-a spus să evacueze Al-Quds, un spital cheie din orașul Gaza. Organizația spune că sunt pacienți în secțiile de terapie intensivă și bebeluși în incubatoare, iar mutarea acestora este imposibilă. De asemenea, se presupune că aproximativ 14.000 de civili sunt adăpostiți în spital și în terenurile acestuia. Zona spitalului a fost lovită toată ziua de atacuri aeriene, deoarece Israelul raportează că a ucis duminică „zeci de teroriști” în Gaza.