Rusia și-a apărat vineri decizia de a invita o delegație a Hamas la Moscova în fața unor critici puternice din partea Israelului, afirmând că este necesar să mențină contacte cu toate părțile implicate în conflictul israeliano-palestinian, informează Reuters.

Dmitri PeskovFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Israelul, care a jurat să elimine Hamas ca represalii la atacul din 7 octombrie, soldat cu 1.400 de morți, a calificat decizia drept „deplorabilă" și a îndemnat Moscova să expulzeze delegația.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că delegația Hamas s-a întâlnit cu reprezentanți ai Ministerului rus de Externe, dar nu cu președintele Vladimir Putin sau cu oficiali ai Kremlinului.

„Considerăm că este necesar să ne continuăm contactele cu toate părțile și, bineînțeles, vom continua dialogul cu Israelul", a declarat Peskov reporterilor.

Rusia are legături cu toți actorii cheie din Orientul Mijlociu, inclusiv Israel, Iran, Siria, Hamas și Autoritatea Palestiniană, susținută de Occident, care exercită o autonomie limitată sub ocupație militară israeliană în Cisiordania.

Moscova a pus în mod repetat criza pe seama unui eșec al diplomației americane.

Ambasada Rusiei în Israel a emis o declarație în care a reiterat apelul Moscovei pentru o încetare imediată a focului, eliberarea tuturor ostaticilor deținuți de Hamas și livrarea de ajutor umanitar populației din Gaza, pe care Israelul o bombardează puternic înaintea unei invazii terestre preconizate. Oficialii din Gaza afirmă că peste 7.000 de palestinieni au fost uciși.

Abu Hamid, un membru al delegației Hamas la Moscova, a declarat pentru ziarul rus Kommersant că grupul nu poate elibera niciun ostatic până când nu se va ajunge la un acord de încetare a focului.

Hamid a spus că Hamas are nevoie de timp pentru a-i localiza pe toți cei care au fost luați în Gaza de diverse facțiuni palestiniene în atacul din 7 octombrie asupra Israelului.

„Foarte rău”

Peskov a exclus orice risc ca Rusia să fie atrasă în conflict după ce vineri avioane de luptă americane au lovit instalații de arme și muniții în Siria, ca represalii la atacurile asupra forțelor americane de către milițiile susținute de Iran.

Dar el a adăugat că loviturile americane vor alimenta și mai mult tensiunile din regiune. „Acest lucru este foarte rău", a spus el.

Agenția de știri TASS a relatat vineri că un alt membru de rang înalt al delegației Hamas aflat în vizită la Moscova, Abu Marzouk, a purtat discuții cu ministrul adjunct de externe iranian Ali Baghiri Kani, care se află de asemenea în vizită în capitala rusă.

Cei doi au discutat despre eforturile de a asigura o încetare a focului în Gaza și de a livra ajutor umanitar locuitorilor acesteia, iar Baghiri Kani a reafirmat, de asemenea, sprijinul ferm al Teheranului pentru cauza palestiniană, a relatat TASS, citând surse ale ambasadei iraniene la Moscova.