Doi bărbați și o femeie din Rusia au fost arestați marți la New York și inculpați pentru export din Statele Unite de componente electronice folosite de armata rusă și găsite pe teren în Ucraina, a anunțat justiția americană, potrivit AFP.

componente ale dronei Orlan-10Foto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nikolaï Goltsev, în vârstă de 37 de ani, și soția sa Kristina Puzyreva, în vârstă de 32 de ani, ambii cetațeni canadieni și ruși care locuiesc la Montreal, și Salimdzhon Nasriddinov, în vârstă de 52 de ani, care are dublă cetățenie rusă și tadjică și locuiește în Brooklyn, sunt suspectați că au „trimis” în 2022 și 2023 „pe câmpul de luptă rusesc peste 300 de transporturi de materiale restricționate, în valoare de aproximativ 10 milioane de dolari”, a precizat într-un comunicat Ivan Arvelo, agent special însărcinat cu investigațiile privind securitatea internă din New York.

Cei trei suspecți ar fi folosit două companii cu sediul în Brooklyn pentru a procura, sub pretextul comerțului lor legal, componente electronice și circuite integrate care au fost apoi exportate ilegal în Rusia, potrivit actului de acuzare.

„Unele dintre componentele electronice și circuitele integrate de aceeași marcă, model și număr de serie cu cele expediate de inculpați au fost găsite în piese de armament și echipamente de semnal de informații confiscate în Ucraina”, a adăugat justiția americană într-un comunicat, citând sisteme de radiorecunoaștere, rachete ghidate ușoare, elicoptere, drone și tancuri de luptă.

Cei trei suspecți sunt acuzați de contrabandă cu bunuri din Statele Unite și de conspirație pentru încălcarea legilor privind controlul exporturilor.

Potrivit rechizitoriului întocmit de Procuratura federală din Brooklyn, suspecții erau pe deplin conștienți de scopul exporturilor lor, întrucât companiile rusești cu care lucrau aveau legături directe cu armata.

Procurorii au cerut ca cei trei să fie plasați în arest preventiv.