Grupul nuclear Orano a anunțat luni că a semnat un memorandum de înțelegere cu Kazahstanul, unul dintre principalii săi furnizori de uraniu, pentru a-și consolida cooperarea, scrie AFP.

UraniuFoto: Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia Images

Memorandumul a fost semnat între Orano Mining și compania de stat Kazatomprom în marja unei vizite în Franța a președintelui kazah Kassym-Jomart Tokayev.

Societatea mixtă Katco, care îi leagă de 25 de ani, tocmai a început dezvoltarea industrială a unei noi zone miniere, care ar trebui să producă 45.000 de tone de uraniu în următorii 15 ani.

Extracția se va face "in situ", prin injectarea unei soluții în conducte care va permite aducerea uraniului la suprafață sub formă lichidă, care va fi apoi reconcentrat (yellow cake) pentru a fi transportat, explică Orano.

În ultimii 20 de ani, alte două zăcăminte din acest sector din sud-vestul Kazahstanului au produs deja 40.000 de tone.

Kazahstanul este, alături de Niger, principala țară furnizoare a Orano, alături de Canada, unde grupul francez are participații în mine.

La 22 noiembrie, Orano a semnat, de asemenea, un "acord de cooperare strategică" cu Uzbekistanul, tot cu ocazia unei vizite a președintelui acestui stat.

Grupul, care se ocupă și de explorare, este prezent acolo de la sfârșitul anului 2019 și își propune să exploateze zăcămintele prin intermediul unei societăți mixte care are deja aproximativ cincizeci de angajați.

Este prezentă și în Mongolia.

Producția minieră a Orano în 2021 a fost de 6.814 tone de uraniu.