Ambasadorul Franţei în Niger, Sylvain Itté, şi şase colaboratori au părăsit miercuri această ţară, la bordul unui avion care se îndrepta către Ciad, scrie agenția AFP, citând surse diplomatice, potrivit News.ro.

Proteste la Niamey impotriva prezentei Frantei in NigerFoto: Balima Boureima / AFP / Profimedia

„Ambasadorul şi şase colaboratori au părăsit Niamey către ora locală 4.00 (6.00, ora României)”, declară sursele AFP.

O sursă de la Ministerul francez de Externe a confirmat această plecare şi a precizat că avionul a plecat către Ciad. Plecarea ambasadorului intervine la o lună după ce junta aflată la putere i-a ordonat să plece.

Militarii cereau plecarea lui Sylvain Itté din Niger de la sfârşitul lui august, când i-au revocat imunitatea diplomatică și a transmis poliției din capitala Niamey instrucțiuni să îl expulzeze cu forța.

Junta a justificat măsura prin acțiunile guvernului francez, pe care le-a catalogat ca fiind „contrare intereselor Nigerului”.

Ofițerii care au răsturnat guvernul democratic din această țară africană pe 27 iulie au acuzat anterior Franța că pregătește o intervenție militară împotriva lor, că a încălcat spațiul aerian al Nigerului și că „eliberează teroriști”.

Președintele Emmanuel Macron declarase anterior că Itté va rămâne în Niger, în pofida presiunilor juntei, și a reiterat sprijinul guvernului său pentru Mohamed Bazoum, președintele ales democratic al Nigerului pe care puciștii îl țin în arest la reședința prezidențială.

Franța a cedat în fața presiunilor făcute de junta din Niger

Ministerul francez de externe declarase la rândul său că „persoanele implicate în recenta lovitură militară din Niger nu au nicio autoritate să îi ceară ambasadorului Franței la Niamey să plece”.

Catherine Colonna, șefa diplomației franceze, a precizat pe 18 octombrie că ambasadorul „este bine” și că Parisul „examinează constant evoluţia situaţiei şi a securităţii sale”, dar că deocamdată nu intenţionează să-l retragă de la post.

„A fost acreditat de către autorităţile legitime (ale Nigerului). El este la postul său şi va rămâne acolo atât timp cât dorim noi, întrucât nu avem de ce să recunoaştem decizia unei puteri fără nicio legitimitate”, a declarat ea.

Însă duminică seara Emmanuel Macron a anunțat întoarcerea ambasadorului la Paris „în următoarele ore”.

Luni, junta militară de la Niamey a anunțat că așteaptă „ca această declaraţie să fie urmată de acte oficiale ale autorităților franceze competente”.

Macron a mai anunțat duminică seara retragerea tuturor trupelor franceze din Niger până la sfârşitul anului.