Regimul militar din Niger, rezultat în urma unei lovituri de stat, a acuzat miercuri Franța că a încălcat închiderea spațiului aerian al țării și a „eliberat teroriști”, în ceea ce a descris drept „un adevărat plan de destabilizare a țării noastre”, potrivit AFP.

Membri ai juntei care a dat lovitura de stat din NigerFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Forțele franceze au decolat miercuri de la N'Djamena, în Ciad, cu un avion militar, la ora locală 6.01, potrivit unui comunicat de presă emis de Consiliul Național pentru Salvgardarea Patriei (CNSP), care a preluat puterea în Niger, adăugând: „Acest avion a întrerupt în mod deliberat orice contact cu controlul aerian în momentul în care a intrat în spațiul nostru aerian, între orele 6.39 și 11.15, ora locală”.

În același comunicat de presă, CNSP a acuzat Parisul că a „eliberat unilateral prizonieri teroriști”, cuvântul „terorist” referindu-se la jihadiștii înarmați.

După eliberarea lor, acești jihadiști au participat la „o reuniune de planificare” a unui atac „asupra unor poziții militare în zona celor trei frontiere” dintre Niger, Burkina Faso și Mali, în vestul Nigerului, a adăugat CNSP.

Fără a face o legătură directă cu această „eliberare” a prizonierilor jihadiști, acesta a anunțat în același comunicat că miercuri dimineață „poziția gărzii naționale Boukou” din zona celor trei frontiere „a fost ținta unui atac al cărui rezultat nu a fost încă stabilit”.

„Asistăm la un veritabil plan de destabilizare a țării noastre”, a declarat CNSP, cu scopul de a o „discredita” și de a „crea o ruptură cu cei care o susțin și de a crea un sentiment de insecuritate generalizată”.

În consecință, CNSP cere Forțelor de Apărare și Securitate (FDS) să „ridice nivelul de alertă în toată țara” și „populației să rămână mobilizată și vigilentă”.

Aceste acuzații la adresa fostei puteri coloniale din regiune, care a fost o țintă specială de la lovitura de stat din 26 iulie, au loc în ajunul unui summit al Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (CEDEAO), care se desfășoară în Nigeria.

Această organizație, considerată „în solda” Franței de către soldații care au preluat puterea la Niamey, i-a amenințat pe aceștia cu o intervenție armată dacă diplomația nu reușește să îl repună în funcție pe președintele răsturnat al Nigerului, Mohamed Bazoum.