Un fost lider tuareg rebel şi politician din Niger a lansat o mişcare care se opune juntei ce a preluat puterea într-o lovitură de stat la 26 iulie, un prim semn al rezistenţei interne faţă de răsturnarea guvernului ales democratic al țării, relatează Reuters și Agerpres.

Rhissa Ag BoulaFoto: Desiree von Trotha / DPA / Profimedia Images

Rhissa Ag Boula a precizat într-o declaraţie văzută miercuri că noul său Consiliu de Rezistenţă pentru Republică (CRR) îşi propune să îl reinstaleze în funcţie pe preşedintele destituit Mohamed Bazoum, care este ţinut în detenţie la reşedinţa sa de la preluarea puterii de către juntă.

CRR sprijină blocul regional Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) şi orice alţi actori internaţionali care încearcă să restabilească ordinea constituţională în Niger, conform declaraţiei.

Un membru CRR a spus că mai multe personalităţi politice din Niger s-au alăturat grupului, dar nu şi-au putut face publică loialitatea din motive de siguranţă.

Junta militară din Niger se baricadează la putere

Lansarea CRR vine în contextul în care eforturile diplomatice de a anula lovitura de stat păreau blocate după ce junta a respins cea mai recentă misiune diplomatică, iar guvernele armate din ţări vecine precum Mali şi Burkina Faso, care susţin preluarea puterii de către juntă, au făcut apel la ONU să împiedice orice intervenţie militară.

Liderii loviturii de stat din Niger au refuzat intrarea trimişilor africani şi ai ONU, marţi, rezistând presiunii de a negocia înaintea summitului de joi la care şefii de stat ECOWAS vor discuta despre posibila utilizare a forţei.

ONU, puterile occidentale şi statele membre democratice ECOWAS, cum ar fi Nigeria, vor ca junta să reinstituie un guvern civil care a avut relativ succes în a controla o insurgenţă islamistă sângeroasă ce a devastat regiunea Sahel.

Dar Mali şi Burkina Faso, membri ECOWAS care au respins aliaţii occidentali de când propriile junte au preluat puterea prin lovituri de stat în ultimii doi ani, au promis că îi vor apăra pe noii conducători ai armatei Nigerului de orice încercare de a fi îndepărtaţi prin forţă.

Te-ar putea interesa și: