Regimul militar rezultat în urma unei lovituri de stat în Niger a părut indiferent marți la ofertele de negociere din partea Africii de Vest și a Statelor Unite în vederea evitării unei intervenții militare pentru restabilirea ordinii constituționale, care rămâne o opțiune, potrivit AFP.

Membri ai juntei care a dat lovitura de stat din NigerFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Cu două zile înainte de un summit al Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest privind situația din Niger, o delegație comună a ECOWAS, Uniunii Africane și Națiunilor Unite nu a putut să se deplaseze marți în Niger, a confirmat în cursul serii organizația regională.

Misiunea a fost anulată în urma unei comunicări din partea autorităților militare nigeriene care au indicat că nu pot primi delegația tripartită, a adăugat ECOWAS.

Militarii aflați la putere la Niamey au invocat „motive de securitate, în această atmosferă de amenințare de agresiune împotriva Nigerului”.

„Contextul actual de furie și revoltă în rândul populației, ca urmare a sancțiunilor impuse de CEDEAO, face imposibilă primirea delegației menționate cu securitatea necesare”, se arată într-o scrisoare a Ministerului nigerian al Afacerilor Externe trimisă luni către CEDEAO.

Într-o altă scrisoare, același minister a precizat că „autorizațiile diplomatice permanente” acordate pentru 2023 „aeronavelor din țările prietene și partenere ale Nigerului au fost suspendate temporar”, fără a preciza tipul de aeronave sau țările în cauză.