Junta din Niger a sfidat ultimatumul dat de blocul țărilor din Africa de Vest după ce acestea au cerut ca până duminică, 6 august, să-l repună în în funcție pe președintele demis Mohamed Bazoum, amenințând cu o posibilă intervenție militară.

Membri ai juntei care a dat lovitura de stat din NigerFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Săptămâna trecută, șefii apărării din cadrul Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) au elaborat un plan pentru posibila utilizare a forței pentru a anula efectele loviturii de stat din 26 iulie din Niger, inclusiv modul și momentul desfășurării forțelor, ceea ce ridică spectrul unui nou conflict într-o regiune care se confruntă deja cu o insurecție islamistă sângeroasă.

Nigerul a anunţat duminică închiderea spaţiului său aerian în faţa ameninţării crescute a unei intervenţii din partea ţărilor vecine.

Blocul vest-african nu a dezvăluit detalii despre posibila intervenție militară și, oricum, va avea nevoie de aprobarea șefilor statelor membre înainte de a interveni, dar ar putea fi disponibile diferite opțiuni - militare sau de altă natură - deși toate implică riscuri, notează Reuters.

Invazie terestră

ECOWAS a mai trimis trupe în zonele cu probleme, dar niciodată în Niger și rareori în condițiile în care regiunea este atât de divizată.

Analiștii în domeniul securității spun că detaliile unei operațiuni de amploare ar putea dura săptămâni întregi pentru a fi puse la punct și că o invazie implică riscuri uriașe, inclusiv acela de a fi prins într-un conflict prelungit și de a destabiliza și mai mult Nigerul și regiunea.

Liderul loviturii de stat, generalul Abdourahamane Tiani, a fost comandant de batalion pentru forțele de menținere a păcii ale ECOWAS în Coasta de Fildeș după încetarea focului între guvern și forțele rebele în 2003, așa că știe ce implică o misiune de intervenție.

Cu toate acestea, unii vor considera că nu sunt prea multe opțiuni.

„Dacă nu vor interveni, va fi o problemă majoră de credibilitate. Ei au stabilit o linie roșie", a declarat Djiby Sow, cercetător principal la Institutul pentru Studii de Securitate din Dakar.

Președintele nigerian Bola Tinubu a spus guvernului său să se pregătească pentru opțiuni, inclusiv desfășurarea de personal militar. De asemenea, Senegalul a transmis că ar putea trimite trupe.

Dar liderii juntelor care au dat în ultimii ani lovituri de stat în Guineea, Burkina Faso și Mali și-au exprimat sprijinul pentru junta din Niger, iar alte țări au propriile provocări în probleme de securitate.

Sprijinirea unei contra-lovituri de stat

Nigerul este o țară imensă și diversă din punct de vedere etnic, iar Bazoum a câștigat alegerile din 2021 cu 56% din voturi. Nu este încă clar cât de mult sprijin vor acorda diverse grupuri noilor lideri.

Analiștii de securitate și diplomații au remarcat, de asemenea, aparente diviziuni în rândul forțelor armate nigeriene, care s-ar putea să nu fie toate unite în spatele juntei.

Puterile regionale ar putea exploata această situație.

„Singurul scenariu fezabil din punct de vedere operațional pe care mi-l pot imagina ... ar fi sub forma unui sprijin mai limitat pentru o „contra lovitură de stat" din partea forțelor Nigeriei", a declarat Peter Pham, membru al think-tankului Atlantic Council și fost trimis special al SUA în regiunea Sahel.

„Nu-i văd intervenind fără acel element local", a adăugat el.

Menținerea sancțiunilor și evaluarea situației

ECOWAS a adoptat o poziție mai fermă față de Niger decât a făcut-o față de juntele din Burkina Faso și Mali care au preluat puterea în ultimii trei ani.

Acestea fiind spuse, ar putea decide în continuare să mențină sancțiunile, să nu intervină militar și, în schimb, să ceară revenirea la un regim civil după alegeri. Junta a declarat că este dispusă să discute acest lucru, fără a indica un termen.

Chiar și această opțiune prezintă riscuri pentru regiune, deoarece sancțiunile vor slăbi economia Nigerului, una dintre cele mai sărace țări din lume, și ar putea, prin urmare, să crească nivelul de sprijin popular pentru juntă și grupările islamiste care oferă bani și adăpost unor locuitori ai țării.

O operațiune a forțelor speciale

Această opțiune ar implica o forță terestră mai redusă, care ar fi mai rapid de mobilizat. S-ar concentra probabil pe capturarea unor locații cheie de securitate și administrative, pe salvarea lui Bazoum din arestul la domiciliu și pe restaurarea guvernului său, a declarat Ikemesit Effiong, cercetător senior la firma de consultanță SBM Intelligence din Nigeria.

ECOWAS ar putea solicita sprijin în materie de informații din partea forțelor americane și franceze din Niger.

„Termenul ar fi mai scurt, iar capacitatea există deja în regiune. O operațiune de această natură ar fi mai realistă", a declarat Effiong. Totuși, rămân încă multe riscuri.

Prezența de trupe străine la obiective din centrul capitalei Niamey ar putea genera violențe într-un oraș în care sute de oameni au ieșit în stradă pentru a susține lovitura de stat - și împotriva interferențelor străine.

Citește și: