Junta militară care a preluat puterea în Niger a declarat că ambasadorului Franței în țară, Sylvain Itte, i-a fost revocată imunitatea diplomatică și că poliția a primit instrucțiuni să îl expulzeze, relatează Reuters.

Politia din NigerFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Junta a anunțat vinerea trecută că i-a ordonat ambasadorului Franței să părăsească țara în decurs de 48 de ore ca urmare a acțiunilor guvernului francez, pe care le-a catalogat ca fiind „contrare intereselor Nigerului”.

Ofițerii care au răsturnat guvernul democratic din această țară africană pe 27 iulie au acuzat anterior Franța că pregătește o intervenție militară împotriva lor, că a încălcat spațiul aerian al Nigerului și că „eliberează teroriști”.

Noua conducere de la Niamey, nerecunoscută de către comunitatea internațională, a arătat acum că vizele ambasadorului Itte și a membrilor familiei sale au fost revocate printr-un decret publicat pe 29 august.

Președintele Emmanuel Macron a declarat la începutul acestei săptămâni că ambasadorul Parisului va rămâne în Niger, în pofida presiunilor juntei, și a reiterat sprijinul guvernului său pentru Mohamed Bazoum, președintele ales democratic al Nigerului pe care puciștii îl țin în arest la reședința prezidențială.

Joi, ministerul francez de externe a declarat din nou că „persoanele implicate în recenta lovitură militară din Niger nu au nicio autoritate să îi ceară ambasadorului Franței la Niamey să plece”.

„Evaluăm constant siguranța și condițiile de operare ale ambasadei noastre”, a adăugat acesta.