Autorităţile americane au încetat vineri căutarea resturilor a trei obiecte aeriene neidentificate pe care forţele aeriene ale SUA le-au doborât luna aceasta în America de Nord, informează dpa.

Rămășițele balonului spion doborât de SUA, recuperate de marina americanăFoto: US Navy/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Comandamentul de Nord al forţelor SUA a comunicat că s-au încheiat operaţiunile de căutare din Alaska şi din regiunea lacului Huron, după ce ministrul apărării Statelor Unite, Lloyd Austin, a aprobat solicitarea în acest sens a comandamentului. În Alaska, s-a renunţat la operaţiuni inclusiv din cauza condiţiilor de iarnă arctică şi a gheţii din ocean.

În ciuda eforturilor, nu s-au găsit fragmente din două obiecte căutate; s-au folosit imagini aeriene şi senzori aerieni, pe sol şi pentru subteran.

Continuau însă căutările în Canada, pentru găsirea celui de-al treilea obiect, doborât de aviaţia militară americană în teritoriul Yukon.

Statele Unite au anunţat deja că probabil cele trei obiecte aeriene aveau legături cu o companie privată sau o instituţie de cercetare.

Înainte de detectarea acestora, la începutul lui februarie, forţele aeriene ale SUA au doborât un balon despre care se credea că aparţine Chinei şi era folosit pentru spionaj. Ultimele resturi din acesta au fost recuperate din largul coastelor statului Carolina de Sud şi se aflau, potrivit comandamentului citat, în curs de transfer către Laboratorul pentru Anchete al Biroului Federal de Investigaţii (FBI) din statul Virginia, pentru "exploatarea contrainformativă"