Omul de afaceri Gautam Adani din India a pierdut titlul de cea mai bogată persoană din Asia, după ce capitalizarea bursieră a conglomeratului său a scăzut la 74 miliarde de dolari, în urma unui raport privind vânzările în lipsă, transmit Reuters și Agerpres.

Gautam AdaniFoto: Indranil Mukherjee / AFP / Profimedia Images

Un raport publicat săptămâna trecută de Hindenburg Research susţinea că acest concern a folosit inadecvat paradisurile fiscale, în timp ce există temeri privind datoria sa ridicată şi capitalizarea bursieră a şapte companii listate Adani.

Grupul Adani Group a dezminţit acuzaţiile, spunând că sunt nefondate şi că a publicat întotdeauna informaţiile necesare pentru autorităţile de reglementare.

În urma declinului de miercuri al acţiunilor, Gautam Adani a căzut pe locul 10 în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere estimată la 84,1 miliarde de dolari, sub a rivalului Mukesh Ambani, preşedintele Reliance Industries Ltd, a cărui avere este estimată la 84,4 miliarde de dolari.

Înaintea apariţiei raportului Hindenburg, Adani era pe locul trei. Acţiunile Adani Enterprises au scăzut miercuri cu 5%, astfel încât pierderile de la publicarea raportului Hindenburg au depăşit opt miliarde de dolari.

Adani Total Gas, o societate mixtă între compania energetică franceză Total şi Adani Group, a avut cel mai mult de suferit în urma raportului privind vânzările în lipsă, pierzând aproximativ 27 miliarde de dolari.

Cine este Gautam Adani

Un om care a renunţat la facultate şi un întreprinzător autodidact, Adani era înainte de izbucnirea acestui scandal al patrulea cel mai bogat om din lume, înaintea lui Bill Gates şi Warren Buffet. De asemenea, el este considerat un aliat apropiat al premierului indian Narendra Modi. Magnatul, în vârstă de 60 de ani, a fondat grupul Adani în urmă cu peste 30 de ani.

Potrivit Bloomberg, Adani este în continuare cel mai bogat om din Asia, cu o avere personală în valoare de 113 miliarde de dolari, cu 30 de miliarde de dolari mai mare decât cea a colegului antreprenor indian Mukesh Ambani. Pierderile de vineri vor reduce însă din această diferenţă.

Hindenburg nu este prima firmă de cercetare care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la finanţele imperiului tentacular al lui Adani, care a împrumutat 30 de miliarde de dolari pentru a intra în diverse industrii, ce variază de la logistică la minerit şi care se dezvoltă agresiv şi în alte sectoare, cum ar fi media, centre de date, aeroporturi şi ciment.

Acuzaţiile aduse de Hindenburg au venit însă într-un moment sensibil. Adani Enterprises îşi propusese să strângă 200 de miliarde de rupii (2,5 miliarde de dolari) prin emiterea de noi obligaţiuni în această lună.

Oferta urma să se încheie marți însă suma a fost subscrisă în totalitate încă de luni.

Controverse legate de afacerile lui Adani

Aparenta apropiere a grupului Adani de guvernul indian a fost mult timp considerată în cercurile de afaceri indiene ca fiind unul dintre avantajele sale faţă de concurenţi.

În timp ce detractorii susţin că succesul lui Adani se datorează în mare parte legăturilor sale cu prim-ministrul Narendra Modi - care a zburat cu un avion al companiei lui Adani în timpul campaniei sale electorale din 2014 - admiratorii miliardarului susţin că acesta a construit o infrastructură crucială, care susţine creşterea economică a Indiei, a oferit locuri de muncă pentru milioane de oameni şi a realizat investiţii care s-au aliniat perfect cu obiectivele politice ale guvernului.

Şi în timp ce liderii indieni au anunţat obiective ambiţioase de tranziţie către energia regenerabilă, guvernul lui Modi a luat în mod repetat măsuri pentru a ajuta afacerile lui Adani, care obţine majoritatea veniturilor totale din producţia de energie, transport maritim, minerit şi operaţiuni de transport de electricitate legate de cărbune.