Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a mulțumit prietenilor Rusiei pentru prezența lor la forumul militar Armata 2022 organizat la Moscova, printre statele care au trimis oficiali numărându-se Burundi, Uganda, Sudan și alte țări africane.

Serghei Soigu le multumeste oficialilor din tarile „prietenoase” fata de RusiaFoto: Captura video

„În această cameră sunt prezenți astăzi lideri militari proeminenți ale țărilor prietenoase, din Burundi, Republica Guineea, Camerun, Mali, Sudan, Uganda, Ciad, Etiopia, Republica Africii de Sud. Vă apreciem sprijinul”, a afirmat Șoigu.

El a mai precizat că Rusia intenționează să își consolideze cooperarea cu aceste țări în proiecte „mutual avantajoase”.

La începutul lunii martie guvernul de la Moscova a aprobat deja faimoasa listă a țărilor „neprietenoase” față de Rusia, aceasta incluzând toate statele membre ale Uniunii Europene, Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Australia, Noua Zeelandă, dar și alte state mai puțin așteptate precum Micronezia sau Albania.

Micronezia a atras atenția opiniei publice internaționale după ce pe 25 februarie a devenit a doua țară din lume care a rupt legăturile diplomatice cu Rusia din cauza invaziei ordonate de președintele Vladimir Putin. Ucraina a fost prima țară care a rupt definitiv relațiile cu Moscova.

Serghei Șoigu spune că Rusia n-are nevoie de arme nucleare în Ucraina

În cadrul aceluiași forum militar organizat la Moscova, ministrul rus al Apărării a declarat mai devreme în cursul zilei de marți că Federația Rusă nu va folosi arme nucleare în Ucraina deoarece nu are nevoie de acest lucru.

Șoigu a mai acuzat în intervenția sa că Statele Unite și Marea Britanie planifică operaţiuni militare ucrainene și că NATO și-a sporit „de câteva ori” numărul trupelor desfăşurate în Europa Centrală şi de Est.

El a spus de asemenea că AUKUS, blocul format din Australia, Regatul Unit şi SUA, are potenţialul de a se transforma într-o „alianţă politico-militară”.

Prezent la același eveniment, președintele rus Vladimir Putin a afirmat la rândul său că țările occidentale încearcă să extindă un „sistem asemănător NATO” în regiunea Asia-Pacific, o declarație făcută cu siguranță pentru urechile de la Beijing.

De altfel, el a descris vizita recentă a președintelui Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, drept „o provocare planificată minuțios”.

Rusia încearcă să își întărească legăturile cu China și să se apropie de statele africane în contextul în care Occidentul a impus sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei și a redus la minim legăturile diplomatice cu regimul condus de Vladimir Putin.

Urmărește ultimele evoluții din a 174-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.