Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că țările occidentale încearcă să extindă un ”sistem asemănător NATO” în regiunea Asia-Pacific, transmite Reuters.

Vladimir PutinFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

În ceea ce privește recenta vizita a președintelui Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, la Taiwan, Putin a susținut că a fost ”o provocare planificată minuțios”.

''Aventura americană cu privire la Taiwan nu este doar o simplă călătorie a unei politiciene iresponsabile, ci este parte a unei strategii intenţionate şi conştiente vizând să destabilizeze şi să facă haotică situaţia din regiune şi din lume. Este o demonstraţie insolentă a lipsei lor de respect faţă de obligaţiile lor internaţionale şi faţă de suveranitatea altor ţări'', afimrat liderul rus.

Relaţiile între SUA şi Rusia cunosc o perioadă de tensiuni fără precedent. Vizată de o serie de sancţiuni occidentale grele din cauza conflictului ucrainean, Moscova încearcă să-şi consolideze relaţiile cu ţările din Africa şi Asia.

SUA vor să prelungească războiul

Susținând discursul de inaugurare la conferința internațională de securitate de la Moscova, Putin a spus că Statele Unite încearcă să prelungească conflictul din Ucraina.

”Situaţia din Ucraina demonstrează că Statele Unite caută să prelungească acest conflict. Ele acţionează în aceeaşi manieră alimentând potenţialul de conflicte în Asia, în Africa, în America Latină'', a mai susținut Putin.

El a acuzat Statele Unite şi Occidentul că transformă populaţia Ucrainei în carne de tun, deoarece au nevoie de conflicte pentru a-şi "păstra hegemonia", relatează EFE şi TASS.

”Pentru a-şi păstra hegemonia, au nevoie de conflicte. Tocmai din acest motiv au pregătit rolul de carne de tun pentru poporul ucrainean'', a spus el în mesajul video adresat participanţilor la conferinţa privind securitatea de la Moscova.

Noua ordine mondială

Putin a adăugat că, în acelaşi scop, ţările occidentale "au pus în aplicare proiectul anti-Rusia, au închis ochii la răspândirea ideologiei neonaziste, la uciderea în masă a locuitorilor din Donbas, au pompat şi continuă să pompeze arme regimului de la Kiev, inclusiv arme grele".

Putin a reluat teoriile potrivit cărora a declanșat așa-zisa operațiune militară din Ucraina pentru a proteja cetățenii ruși din Donbas.

''În aceste condiţii, am decis să desfăşurăm o operaţiune militară specială în Ucraina în deplină conformitate cu Carta ONU'', a susținut Putin potrivit TASS citată de Agerpres. Obiectivele campaniei militare, a susținut el, ''au fost clar definite: asigurarea securităţii Rusiei şi a cetăţenilor noştri, apărarea locuitorilor din Donbas de genocid''.

Liderul rus a mai spus că situaţia din lume se schimbă în mod dinamic şi că se profilează "contururile unei ordini mondiale multipolare". (Știre actualizată)