Lumea va pierde în fața terorismului și va ceda în fața șantajului nuclear dacă nu va lua măsuri pentru a preveni un accident la Zaporojie, susţine preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Luni seara, s-au auzit din nou explozii în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, care este în prezent ocupată de ruşi.

​Explozii la un depozit de muniție din CrimeeaFoto: Maks Vetrov / Sputnik / Profimedia

Cele mai importante informații de marți, ziua 174 a războiului din Ucraina:

07:22Un nou material LIVE a fost deschis miercuri dimineață aici (articolul de față nu va mai fi actualizat)

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale zilei de marți:

01:20Germania caută cu disperare gaz pentru iarnă

Cancelarul Olaf Scholz este în Norvegia şi în Canada în această săptămână pentru a explora alternative la gazul rusesc. Speranţele sale se îndreaptă şi spre relansarea unui proiect de gazoduct între Spania şi Franţa şi spre gazul din Mediterana de est, scrie Les Echos.

00:20Țările occidentale nu cred în victoria Kievului și deseori adoptă o atitudine de așteptare, neacordând asistență eficientă Ucrainei, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, într-un interviu acordat jurnalistului ucrainean, Dmitri Gordon, scrie Tass, potrivit Rador.

00:05Șoigu susține că Rusia nu intenționează să folosească în Ucraina armament nuclear sau chimic

23:50Opozantul rus Alexei Navalnîi a denunțat marți lipsa sancțiunilor occidentale sistematice împotriva oligarhilor ruși pentru sprijinul acordat regimului lui Vladimir Putin și intervenția sa militară în Ucraina, relatează AFP.

23:03 Ucrainenii au ucis aproximativ 100 de soldați ruși într-un atac la Lisiceansk - șef regional

Secretarul ONU se va întâlni cu Zelenski și Erdogan la Liov

21:22Compania de energie nucleară de stat a Ucrainei Energoatom a declarat că hackerii ruși au lansat marți un atac major de trei ore asupra site-ului său, dar nu au cauzat probleme semnificative, relatează Reuters.

„Grupul rus „People's Cyber ​​Army” a efectuat un atac cibernetic folosind 7,25 milioane de boți, care au simulat sute de milioane de vizualizări ale paginii principale a companiei”, a spus Energoatom într-un comunicat. „(Acest lucru) nu a afectat în mod semnificativ operațiunile site-ului web Energoatom”.

21:10Ucraina vizează să creeze „haos” în rândurile forțelor ruse. Podolyak descrie planul contraofensiv al ucrainenilor în următoarele 2-3 luni

20:31 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit într-un interviu pentru Washington Post despre avertismentele SUA cu privire la pregătirile Rusiei de a lansa o invazie la scară largă, dar și despre cât de mult a crezut în posibilitatea unei invazii la scară largă.

„Nimeni nu credea că rușii vor veni și vor tortura oamenii / Occidentul a avertizat prin fraze generale”

20:00Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va călători joi în Ucraina, unde va participa la o întâlnire cu președinții ucraineni Volodimir Zelenski și președintele turc Recep Tayyip Erdogan, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al acestuia, relatează AFP.

„La invitația președintelui Volodimir Zelenski, secretarul general se va afla joi la Liov pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și liderul ucrainean”, a declarat Stéphane Dujarric în timpul unei conferințe de presă, precizând că Antonio Guterres va călători la Odesa vineri, apoi în Turcia.

Kievul publică identitățile unor noi soldați ruși acuzați de crime de război

19:19Presa de stat rusă raportează că un număr record de mașini au traversat podul care leagă Crimeea de Rusia – ceea ce sugerează că un număr de ruși care s-au stabilit în regiune după anexarea din 2014 fug acum, relatează The Guardian.

„38.297 de mașini au traversat podul Crimeea pe 15 august, relatează presa de stat rusă TASS, citând departamentul local de management rutier.

Aceasta este un număr record de mașini care au traversat podul într-o singură zi”, a scris consilierul din cadrul Ministerului ucrainean de Interne Anton Gheraşcenko pe Twitter, întrebându-se dacă acest record nu va fi doborât pe 16 august.

19:00Serviciul de securitate ucrainean a identificat încă opt soldați ruși suspectați de crime de război la Bucha, relatează The Guardian.

Acești opt militari, majoritatea din unitatea 6720 a serviciului federal al gărzii naționale a Federației Ruse, sunt acuzați că au jefuit proprietăți și case abandonate.

„Acești soldați ruși au prădat „trofee” pentru ei înșiși – computere și aparate de uz casnic, bijuterii, gadget-uri, haine, alimente etc.”, se arată în comunicatul de pe Telegram. „Există dovezi că ulterior făptașii au trimis bunurile furate rudelor lor prin poștă din orașul belarus Mazyr”.

18:50VIDEO Un nou grup de tancuri rusești încearcă să se ascundă printre copaci cu rezultate previzibile

18:41VIDEO Cum arată „uniformele” soldaților din Donețk care luptă de partea rușilor. Bocanci de numere diferite și uniforme cu 8 numere mai mari

18:28Ambasada Rusiei în Marea Britanie se plânge că YouTube i-a șters aproape 30 de clipuri / Ce declarații sfidătoare a făcut șeful misiunii diplomatice

18:00VIDEO Serghei Șoigu enumeră prietenii Rusiei: Burundi, Uganda, Sudan și alte țări africane

17:53Ministerul rus al Apărării a semnat marți contracte de stat pentru fabricarea și furnizarea de rachete balistice și sisteme de apărare aeriană pentru trupele rusești în valoare de peste 500 de miliarde de ruble (aproape 8 miliarde de euro), scrie CNN.

17:44Estonia va îndepărta toate monumentele sovietice publice din orașul Narva, majoritar rusofon, a anunțat marți guvernul de la Tallinn, pe fondul tensiunilor în creștere din localitate, acuzând Rusia că încearcă să exploateze trecutul pentru a diviza societatea din țara baltică, relatează Reuters.

17:27Ministerul rus al Apărării a declarat marți că Marea Britanie a cerut permisiunea ca avionul său de recunoaştere Boeing RC-135 să survoleze Rusia, o mișcare pe care a numit-o „o provocare deliberată”, relatează Reuters.

Ministerul a spus că forțele aeriene ruse au fost însărcinate să prevină orice încălcare a spațiului aerian rusesc.

O sursă din cadrul Ministerului Apărării din Regatul Unit a negat că Marea Britanie ar fi cerut o astfel de permisiune.

17:15Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat marți că „sabotorii ucraineni” au aruncat în aer șase stâlpi electrici întrerupându operațiunile de la Centrala Nucleară Kursk, relatează presa rusă, relatează CNN și The Guardian.

FSB caută în prezent membri ai grupurilor de sabotaj ucrainene care au aruncat în aer linii electrice conectate la uzina Kursk, a informat marți agenția de știri de stat rusă TASS, citând FSB.

„Șase stâlpi de înaltă tensiune (110, 330 și 750 kV) au fost aruncați în aer, prin care CNE Kursk furnizează energie instalațiilor”, se arată în comunicatul FSB.

Ucrainenii ar mai fi încercat să arunce în aer liniile electrice aula începutul acestei luni, pe 4 și 9 august, potrivit FSB.

16:57Rusia și Turcia au semnat un contract pentru a expedia în Ankara un al doilea lot de sisteme de apărare antiaeriană S-400, a declarat marți pentru agenția rusă de știri de stat TASS șeful serviciului de cooperare militară al Rusiei, potrivit Reuters.

Achiziția inițială de către Turcia în 2020 a sistemului rusesc S-400 a înfuriat Statele Unite, un aliat al NATO, care ca reacție a impus sancțiuni oficialilor turci din apărare.

16:47Vitali Klitschko spune că a fost informat în avans de data invaziei rusești: „Nu am dormit o oră toată noaptea”

16:38Rusia amendează platforma de streaming Twitch din cauza unui video „fals” despre crimele de război din Bucha

16:23Explozii la o altă bază militară din Crimeea. Ce avioane ar avea Rusia pe aerodrom / Tactici neconvenționale folosite de Ucraina

15:19Gigantul rus Gazprom a anunțat marți că prețul gazelor naturale în Europa ar putea crește cu 60% până la peste 4.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi în această iarnă, în condițiile în care exporturile și producția companiei continuă să scadă pe fondul sancțiunilor occidentale, transmite Reuters.

14:55Atac cu rachete lansate de pe teritoriul Belarus asupra regiunii Jîtomîr. Potrivit guvernatorului regiunii, Vitali Bunechko, două explozii s-au înregistrat în apropierea Jîtomîr ca urmare a atacului cu rachete rusești. Bunechko a mai spus că, potrivit informațiilor preliminare, rachetele au fost lansate de pe teritoriul Belarus. (Kyiv Independent)

14:28Mai multe explozii au fost auzite la o bază aeriană militară din satul Hvardiiske, nu departe de Simferopol, potrivit Kommersant, citat de Kyiv Independent.

Baza militară se află la aproximativ 93 de kilometri de depozitul de muniții care a fost avariat marți dimineață în apropierea orașului Djankoi, în nordul Crimeei, notează The Guardian.

13:38Ministerul rus al Apărării a declarat marți că un depozit militar din apropierea orașului Djankoi, în nordul Crimeei, a fost avariat în urma unui sabotaj, a relatat agenția rusă de presă de stat RIA Novosti, citată de Reuters.

12:52De ce noua explozie din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră / Rușii fug degeaba de sistemele HIMARS

12:48Finlanda va reduce numărul de vize acordate cetățenilor ruși la 10% din numărul actual, a anunțat marți ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, transmite Reuters.

Șoigu: Rusia nu are nevoie să utilizeze arme nucleare în Ucraina

12:39Statul Major al Armatei Ucrainei: Rusia a pierdut 43.900 de soldați din 24 februarie.

Rusia a mai pierdut 1.880 de tancuri, 4.152 de vehicule blindate de luptă, 3.049 de vehicule și rezervoare de combustibil, 989 de sisteme de artilerie, 263 de rachete multiple. sisteme, 136 sisteme de apărare aeriană, 196 elicoptere, 233 avioane, 790 drone și 15 bărci.

11:24Șoigu: Rusia nu are nevoie să utilizeze arme nucleareîn Ucraina / Ce a spus despre trupele NATO din Europa Centrală și de Est

11:13VIDEO Noi imagini greu de înțeles: De ce ignoră blindatele rusești un pericol iminent?

10:43 Ucraina nu a confirmat sau infirmat oficial responsabilitatea pentru exploziile din Crimeea, însă consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak a scris pe Twitter, după exploziile de astăzi, că există un „risc mare de moarte pentru invadatori și hoți” în zona ocupată de ruși, scrie The Guardian.

Putin: Occidentul vrea să extindă un „sistem asemănător NATO” în regiunea Asia-Pacific

10:19 Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că țările occidentale încearcă să extindă un „sistem asemănător NATO” în regiunea Asia-Pacific. (Reuters)

Pe de altă parte, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a declarat marți că NATO și-a sporit efectivele militare din estul și centrul Europei de mai multe ori, în ultima vreme.

10:10 Cel mai cunoscut militar american din Ucraina a dezvăluit de ce s-a înrolat să lupte împotriva rușilor: Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară

09:48În ultimele 24 de ore au intrat în România 12.958 de cetățeni ucraineni, în creştere cu 0,2% faţă de ziua precedentă. Astfel, începând cu 10 februarie, (perioadă pre-război), până în 15 august, ora 24.00, au intrat în România 1.951.167 cetăţeni ucraineni, a anunțat marți Poliția română de Frontieră.

09:00 Noi informații legate de explozia din Crimeea.

Șeful administrativ al Crimeei (anexată de ruși în 2014- n.red), Serghei Aksyonov, a confirmat exploziile de marți dimineața, precizând că a plecat de urgență în satul Mayskoye de lângă Djankoi. ”Am plecat în satul Mayskoye, districtul Djankoi. Circumstanțele incidentului sunt investigate. Vă voi informa pe măsură ce informațiile devin disponibile”, a spus Aksenov pe canalul său Telegram, transmite RIA Novosti. Agenția rusă de presă relata că o stație de transformare a luat foc în jurul orei 6 dimineața.

08:55Explozie la un depozit de muniție al rușilor din nordul peninsulei Crimeea, potrivit Reuters și Nexta.

08:52Flota Mării Negre continuă să folosească rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune pentru a sprijini ofensivele terestre, dar în prezent se luptă să exercite un control eficient pe mare, se arată în ultimul raport al ministerului britanic al apărării. Flota Rusiei și-a pierdut nava amiral MOSKVA, o parte semnificativă din avioanele de luptă ale aviației navale și controlul Insulei Șerpilor.

Eficacitatea limitată a Flotei Mării Negre subminează strategia generală a Rusiei, în parte pentru că amenințarea amfibie la adresa Odesei a fost acum în mare măsură neutralizată. Aceasta înseamnă că Ucraina poate deturna resurse pentru a presa forțele terestre rusești în altă parte, se mai arată în raportul britanicilor.

08:30 Ucraina a primit încă șase obuziere M109 din Letonia, a anunțat ministrul său al Apărării, Oleksii Reznikov, pe twitter.

08:00 Explozii la Donețk, regiune ocupată de ruși

07:58Rusia: Misiunea AIEA nu poate trece prin Kiev pentru a inspecta centrala nucleară de la Zaporojie. E periculos

07:46 Institutul pentru Studiul Războiului: potențiale diviziuni în tabăra rușilor din Donbas. Luni a circulat o înregistrare video cu împuterniciți ruși din regiunea Lugansk care ar fi refuzat să lupte în regiunea Donețk. Deși ISW nu poate verifica sursa, afirmă că videoclipul face parte dintr-o ”tendință mai mare de diminuare a investițiilor LNR (separatiștii proruși din zona Lugansk) și a moralului pentru a sprijini” războiul Rusiei în Ucraina. În mai, ISW a emis un raport similar cu privire la apelurile făcute de împuterniciții ruși în regiunea Donețk, în care aceștia se plângeau că au fost redistribuiți de la Mariupol la Lugansk.

07:30 Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care reintroduce titlul de "Mamă eroină" pentru femeile care au născut şi crescut zece sau mai mulţi copii, recompensându-le cu suma de un milion de ruble, echivalentul a cicra 16.000 de euro, transmite agenţia rusă de presă TASS.

01:01 FOTO Un jurnalist pro-Kremlin ar fi dat de gol baza secretă a mercenarilor din Grupul Wagner din Donbas bombardată de ucraineni

00:40Melitopol - Familiile militarilor ruşi, evacuate din oraş

Primarul pro-ucrainean din Melitopol, Ivan Fedorov, susţine că familiile militarilor ruşi au început să fie evacuate din oraș, potrivit Ukrainska Pravda

00:26"Teroarea nucleară" continuă la Zaporojie. Atât autorităţile ruse de ocupaţie din zona Zaporojie, cât şi primarul ucrainean din Enerhodar au anunţat că luni seară s-au auzit din nou explozii în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, care este în prezent ocupată de ruşi, transmit dpa şi Agerpres. Lumea va pierde în fața terorismului și va ceda în fața șantajului nuclear dacă nu va lua măsuri pentru a preveni un accident, susţine preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale zilei: