Ministerul rus al Apărării a semnat marți contracte de stat pentru fabricarea și furnizarea de rachete balistice și sisteme de apărare aeriană pentru trupele rusești în valoare de peste 500 de miliarde de ruble (aproape 8 miliarde de euro), scrie CNN.

Racheta „Sarmat” testata de RusiaFoto: Captura video

Ministerul ar fi semnat contracte pentru producția de rachete balistice intercontinentale (ICBM) Sarmat, sisteme de apărare aeriană S-500 și furnizarea de bombardiere Su-34 în cadrul forumului internațional militar-tehnic anual al Armatei 2022, desfășurat lângă Moscova.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat în iunie că primul sistem de rachete balistice intercontinentale Sarmat va intra în alertă de luptă în Rusia la sfârșitul anului 2022, potrivit agenției de presă de stat TASS.

Ce se ştie despre Sarmat sau Satan 2

Racheta balistică intercontinentală Sarmat sau Satan 2 a fost dezvoltată la Centrul de rachete de stat care face parte din Roscosmos şi producătorul este uzina Krasmash.

Racheta balistică intercontinentală Sarmat sau Satan 2 este capabilă să transporte o încărcătură fisionabilă de până la 10 tone oriunde în lume, prin Polul Nord sau Polul Sud.

Moscova susţine că nu poate fi interceptată de niciun sistem de apărare existent și că are o rază de acțiune de 11.000 de km.

La 21 iunie, Vladimir Putin spunea că Rusia își va consolida în continuare forțele armate, iar noile sale rachete balistice intercontinentale Sarmat vor deveni operaționale până la finalul anului, potrivit Reuters.

  • „Vom continua să dezvoltăm și să ne consolidăm forțele armate, ținând cont de potențialele amenințări și riscuri militare”, a spus atunci președintele rus Vladimir Putin.

În 23 mai, directorul general al agentiei spaţiale Roscosmos, Dmitri Rogozin, susținea că Rusia intenţionează să pună în funcţiune aproximativ 50 de noi rachete balistice intercontinentale Sarmat până la finalul acestei toamne.

Rusia a anunțat în 20 aprilie că și-a testat cu succes noua sa rachetă balistică intercontinentală Sarmat, despre care Vladimir Putin a susținut că este „o armă unică”: „Îi va face pe dușmanii Rusiei să reflecteze”.

Racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat este în dezvoltare în Rusia încă din 2009 și mai este cunoscută și ca SATAN 2 (pentru că ar urma să înlocuiască în arsenalul rus actuala rachetă ICBM R-36M2 'Voevoda' (SS-18 Satan, conform codificării NATO), care se apropie de sfârșitul duratei sale de exploatare.

Moscova susține că noua rachetă Sarmat nu poate fi interceptată de niciun sistem de apărare existent și că are o rază de acțiune de 11.000 de km. Sarmat poate transporta până la 10 ogive nucleare capabile să șteargă de pe fața pământului o metropolă întreagă, susțin autoritățile ruse.

Urmărește ultimele evoluții din a 174-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.