Gigantul rus Gazprom a anunțat marți că prețul gazelor naturale în Europa ar putea crește cu 60% până la peste 4.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi în această iarnă, în condițiile în care exporturile și producția companiei continuă să scadă pe fondul sancțiunilor occidentale, transmite Reuters.

GazpromFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Fluxurile de gaze din Rusia, principalul furnizor al Europei, se desfășoară la niveluri reduse în acest an, după ce o rută a fost închisă când Moscova a trimis trupe în Ucraina în februarie și după ce sancțiunile au declanșat o dispută cu privire la echipamentul gazoductului Nord Stream 1. În tot acest timp, prețurile la gaze au crescut ca urmare.

"Prețurile spot europene la gaz au ajuns la 2.500 de dolari (pe 1.000 de metri cubi). Potrivit unor estimări, dacă o astfel de tendință va continua, prețurile vor depăși 4.000 de dolari pe 1.000 de metri cubi în această iarnă", a anunțat compania Gazprom.

Prețurile angro la gaz din Țările de Jos au atins un maxim istoric de aproape 335 de euro pe megawatt oră (MWh) în primăvară.

Acestea au scăzut de atunci până la aproximativ 226 euro pe MWh marți, dar rămân mult mai mari decât în urmă cu un an, când erau de aproximativ 46 de euro pe MWh.

Kievul a închis una dintre rutele Gazprom pentru exporturile către Europa, în timp ce Gazprom a redus livrările la doar 20% din capacitatea gazoductului Nord Stream 1 către Germania, pe fondul disputei privind echipamentele.

În general, exporturile de gaze ale Gazprom au scăzut cu 36,2%, până la 78,5 miliarde de metri cubi, între 1 ianuarie și 15 august 2022, iar producția a scăzut cu 13,2%, până la 274,8 miliarde de metri cubi, comparativ cu anul trecut, se arată într-un comunicat al companiei Gazprom.

---

Urmărește ultimele evoluții din a 174-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.