Opozantul rus Alexei Navalnîi a denunțat marți lipsa sancțiunilor occidentale sistematice împotriva oligarhilor ruși pentru sprijinul acordat regimului lui Vladimir Putin și intervenția sa militară în Ucraina, relatează AFP.

Alexei NavalniiFoto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Într-un mesaj plin de exemple publicat pe rețelele sale de socializare, el spune că doar 46 din cei mai bogați 200 de ruși, conform clasamentului revistei Forbes, sunt în prezent supuși sancțiunilor americane, europene sau britanice.

„Pentru mine, nu prea mi se pare un război total împotriva oligarhilor lui Putin”, a comentat el.

Potrivit acestuia, printre altele, CEO-ul gigantului rus Gazprom Alexei Miller încă nu este vizat de sancțiunile europene, în timp ce celebrul oligarh Roman Abramovici scapă în continuare de sancțiunile SUA.

"Companiile lui Abramovici continuă să furnizeze metal Ministerului rus al Apărării. Cum de nu sunt încă sancționate?", se întreabă Navalnîi.

„Nu putem spera la o schismă în rândul elitelor lui Putin în privința războiului, dacă, în ciuda multor discuții, nu folosim bățul împotriva lor și îi lăsăm să-și păstreze morcovii”, adaugă Navalnîi.

El mai propune interzicerea oricărei personalități publice ruse care susține public ofensiva din Ucraina „pentru 20 de ani” din Statele Unite, Regatul Unit și UE.

Potrivit acestuia, „un simplu mecanism” pentru evitarea sancțiunilor ar fi să se declare deschis împotriva ofensivei din Ucraina și „să nu mai susțină regimul Putin cu cuvinte, fapte și bani”.

„Facem apel la alegătorii și parlamentarii din UE, Marea Britanie, SUA și Canada să facă presiuni asupra executivului, să-l forțeze să înceteze respectul și să introducă sancțiuni personale masive împotriva hoților lui Putin”, a spus Navalnîi.

Aceste declarații vin pe măsură ce Uniunea Europeană trebuie să studieze de la sfârșitul lunii august o interdicție a vizelor pentru toți rușii.

În martie, Alexei Navalnîi a fost condamnat la nouă ani de închisoare sub acuzația de fraudă pe care o consideră fictivă.

El a fost arestat în ianuarie 2021, la întoarcerea în Rusia după ce a fost tratat în Germania în urma unei otrăviri grave pe care o atribuie Kremlinului, dar pe care Moscova o neagă.