Mykhailo Podolyak, un consilier cheie al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a spus că ar putea avea loc mai multe atacuri în „următoarele două sau trei luni”, similare cu loviturile misterioase de astăzi asupra unui nod feroviar și a unei baze aeriene din Crimeea.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ucraina este angajată într-o contraofensivă menită să creeze „haos în cadrul forțelor ruse”, lovind liniile de aprovizionare ale invadatorilor de pe teritoriile ocupate, potrivit consilierului prezidențial Mykhailo Podolyak.

Podolyak a declarat pentru Guardian că ar putea avea loc mai multe atacuri în „următoarele două sau trei luni”, similare cu loviturile misterioase de marți asupra unui nod feroviar și asupra unei baze aeriene din Crimeea, precum și cu loviturile de săptămâna trecută asupra avioanelor de război rusești pe aerodromul Saky din peninsulă.

Rusia a declarat că un incendiu de marți a declanșat explozii la un depozit de muniții din districtul Geankoi din Crimeea – un incident numit de Podolyak drept „reamintire” că Crimeea ocupată de ruși reprezintă „un risc ridicat de moarte pentru invadatori și hoți”.

Ucraina nu și-a revendicat responsabilitatea pentru atacuri. Aceștia i-au determinat pe turiștii ruși să fugă din Crimeea în panică. Marți au fost cozi în fața gării din capitala regională Simferopol.

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că se ocupă de cazuri de sabotaj și ia „măsurile necesare” pentru a preveni episoade ulterioare.

Crearea haosului, strategia ucrainenilor

„Strategia noastră este să distrugem logistica, liniile de aprovizionare și depozitele de muniții și alte obiective ale infrastructurii militare. Să creăm un haos în cadrul forțelor ruse”, a spus Podolyak.

Consilierul, adesea descris ca fiind a treia cea mai puternică personalitate în stat, a spus că abordarea Kievului diferă de strategia Moscovei de a folosi puterea brută a artileriei pentru a câștiga teritoriu în regiunea Donbas, la est, unde trupele ruse au distrus orașe precum Mariupol și Sievierodonetsk.

„Așadar, Rusia a cam învățat pe toată lumea că o contraofensivă necesită cantități uriașe de militari precum un pumn uriaș care merge într-o singură direcție”, a spus el, dar „o contraofensivă ucraineană arată foarte diferit. Nu folosim tactica anilor '60 și '70, a secolului trecut.”

Cu toate acestea, poate fi și o recunoaștere a faptului că Ucraina se luptă să adune numărul necesar de oameni și material militar pentru a susține o contraofensivă completă în sudul țării, care necesită de obicei o superioritate de trei soldați la unul sau mai mulți.

În schimb, Ucraina a încercat să taie Hersonul – singurul oraș deținut de Rusia pe malul de vest al râului Nipru – prin distrugerea podurilor rutiere și feroviare folosind artilerie de rachete vestică nou aprovizionată, până în punctul în care Rusia nu mai poate să reaprovizioneze forțele sale în mod eficient.

Podolyak a cerut „încă 50, 60, 80” MLRS (sisteme de lansare multiplă de rachete) pe deasupra unui arsenal existent de aproximativ 20, dintre care 16 sunt Himars montate pe camioane furnizate de SUA. Trei – M270 cu roți pe șenile – au venit și din Marea Britanie, în timp ce sunt promise încă trei.

Ținta ucrainenilor - tăierea accesului rușilor la provizii militare

Ajutați de rachetele cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident, Podolyak a adăugat că Ucraina speră să degradeze puterea invadatorilor prin „lipsa proviziilor și lipsa muniției” care-i „vor face pe ruși să lupte așa cum au făcut-o în primele luni de război”.

În faza incipientă a conflictului, o armată rusă dezorganizată nu a reușit să captureze Kievul, după ce forțele invadatoare au fost blocate pe drumurile care duceau în oraș, făcându-le vulnerabile la infanterie ucraineană și la armele antitanc.

Consilierul prezidențial a sugerat că atacul asupra bazei aeriene de săptămâna trecută ar fi putut fi opera partizanilor, dar a respins orice sugestie că ar fi putut fi un accident, așa cum a sugerat Moscova imediat după.

Podolyak a spus că rușii au „o fizică diferită” dacă cred că exploziile au fost cauzate de țigări aruncate care au cauzat explozia depozitelor de muniții, înainte de a anticipa o repetare a unor astfel de atacuri în spatele liniilor în viitor.

„Cu siguranță sunt de acord cu ministerul rus al Apărării, care prezice mai multe incidente de acest gen în următoarele două, trei luni. Cred că s-ar putea să vedem mai multe dintre acestea”, a spus Podolyak.

Citește și:De ce noua explozie din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră / Rușii fug degeaba de sistemele HIMARS

---

Urmărește ultimele evoluții din a 174-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.