O comisie a Congresului american decide miercuri cu privire la principiul compensației financiare pentru a repara faptele rele ale sclaviei din Statele Unite, un prim vot istoric într-o țară încă marcată de discriminare rasială, potrivit AFP.

Ultimul supravietuitor al sclavieiFoto: Captura video

Proiectul de lege privind „reparațiile” își propune să creeze o comisie de experți care să facă propuneri de despăgubire pentru descendenții celor aproximativ patru milioane de africani sclavi în Statele Unite între 1619 și 1865, data abolirii sclaviei.

Legislația, a cărei versiune timpurie a fost elaborată cu aproape 30 de ani în urmă, a rămas multă vreme în sertare, dar a redevenit o temă centrală, de când mai multe crime împotriva afro-americanilor i-au determinat pe americani să analizeze istoria sclaviei în țara lor și multiplele forme de discriminare suferită de minoritatea de culoare, care reprezintă aproape 13% din populație.

Votul are loc în timp ce un polițist este judecat la Minneapolis pentru uciderea lui George Floyd, care a devenit un simbol global al victimelor violenței poliției.

Tot azi, o polițistă din Minneapolis a fost arestată și va fi trimisă în judecată pentru uciderea un tânăr de culoare în timpul unei banale verificări în trafic, după ce aceasta a declarat că și-a confundat teaserul cu arma din doatre.

Textul ar trebui să treacă obstacolul Congresului, unde democrații sunt majoritari.

Dar soarta textului este incertă în Senat, unde democrații vor trebui să obțină voturile a cel puțin zece republicani pentru ca acest text să fie adoptat definitiv.

În 2019, Mitch McConnell, atunci liderul majorității republicane în Senat, a declarat că este împotriva ideii.