Ministrul de externe al Turciei a răspuns joi criticilor privind gafa diplomatică în urma căreia președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a fost lăsată fără scaun în timpul unei întâlniri la Ankara, afirmând că locurile au fost aranjate conform cererilor UE, relatează Yahoo News.

Michel, Erdogan si von der LeyenFoto: Pignatelli/EUC / Zuma Press / Profimedia

Von der Leyen a avut un moment de surprindere marți când Charles Michel, președintele Consiliului European, a ocupat singurul scaun disponibil alături de președintele turc Recep Erdogan în timpul unei întâlniri la palatul prezidențial din Ankara.

Înregistrarea video a incidentului o arată pe prima femeie președinte a executivului UE și singura femeie care a participat la discuții rămânând pentru scurt timp în picioare și gesticulând surprinsă înainte să se așeze pe o canapea adiacentă celor două scaune principale.

Imaginea a fost amplu distribuită pe platformele social media și a generat critici puternice împotriva Ankarei pentru nerespectarea protocolului diplomatic și împotriva lui Michel fiindcă nu a luat atitudine față de umiliarea colegei sale din UE.

Mevlut Cavusoglu, ministrul de externe al Turciei care a fost așezat pe o altă canapea, a declarat joi că aranjamentele privind locurile au fost în conformitate cu protocolul internațional și că Turcia a fost supusă unor „acuzații nedrepte”.

„Turcia este un stat cu rădăcini adânci, nu este prima dată când găzduiește un musafir. Protocolul urmat de Turcia pentru întâlniri este în linie cu cadrul protocolar internațional. Același lucru a fost făcut și aici”, le-a spus acesta jurnaliștilor de la Ankara.

„Protocolul de la președinție a întrunit cererile din partea părții UE. Cu alte cuvinte, aranjamentul privind locurile a fost creat pentru a răspunde cererilor și sugestiilor acestora”, a adăugat ministrul turc de externe.

Însă în timpul vizitelor președintelui Erdogan la Bruxelles pentru discuții cu liderul Comisiei Europene și al Consiliului European, care reprezintă împreună cele 27 de state membre ale UE, trei scaune au fost puse la dispoziție pentru participanții de rang înalt.

Legăturile dintre Bruxelles și Ankara au devenit tot mai tensionate după lovitura de stat eșuată din 2016 în urma căreia autoritățile turce au arestat mii de persoane, printre care profesori, funcționari publici, jurnaliști, membri ai opoziției și societății civile.

Disputa maritimă din estul Mediteranei dintre Grecia și Turcia a dus la adâncirea tensiunilor și UE a amenințat Ankara cu sancțiuni anul trecut însă acum cele două părți au convenit să aibă o abordare mai prudentă.

Citește și: