FBI a avertizat că protestatari înarmați sunt așteptați să participe la protestele programate în Washington, dar și la capitoliile celor 50 de state americane la inagurarea președintelui ales Joe Biden pe 20 ianuarie, a relatat luni ABC News, potrivit Reuters. Totodată, Reuters scrie că 15.000 de membri ai Gărzii Naționale sunt autorizate să asigure securitatea evenimentului de inaugurare.

Joe BidenFoto: AFP / Profimedia Images

Un grup înarmat plănuiește să călătorească la Washington și a promis să se revolte dacă sunt făcute tentative de a-l înlătura pe Trump din funcția de președinte.

”FBI a primit informații cu privire la un grup înarmat identificat care intenționează să călătorească la Washington, DC, pe 16 ianuarie. Ei au avertizat că dacă Congresul încearcă să îl demită pe POTUS prin Al 25-lea Amendament va avea loc o mare revoltă”, scrie jurnalistul Aaron Katersky pe Twitter, citând un document obținut de ABC.

”Proteste cu arme sunt plănuit în toate cele 50 de capitolii statale de pe 16 ianuarie până cel puțin pe 20 ianuarie, iar la Capitoliul american de pe 17 ianuarie până pe 20 ianuarie”, mai scrie jurnalistul.

Reuters notează că reprezentanții FBI nu au putut fi deocamdată contactați pentru a comenta informațiile.

Generalul Daniel Hokanson, șeful Gărzii Naționale, le-a spus reporterilor că aproximativ 10.000 de membri ai Gărzii Naționale vor fi în Washington sâmbătă și se vor concentra pe a sprijini securitatea, logistica și comunicarea.

Democrații au depus luni în Camera Reprezentanților un rechizitoriu împotriva lui Donald Trump, primul pas către deschiderea formală așteptată săptămâna aceasta a unei a doua proceduri de punere sub acuzare (impeachment) împotriva președintelui SUA, pe care îl acuză că a „incitat” la violența” care a lovit Capitoliul miercuri.

În același timp, democrații, care controlează majoritatea în Cameră, au introdus o altă rezoluție prin care au cerut vicepreședintelui Mike Pence să îl demită pe Donald Trump din funcție, invocând al 25-lea amendament al Constituției SUA.

Pentru ca noua procedură de destituire să se finalizeze, ar trebui ca miliardarul republican să fie declarat vinovat de două treimi din Senat, în contextul în care depunerea jurământului de către Joe Biden este programat pe 20 ianuarie.