Democrații au depus luni în Camera Reprezentanților un rechizitoriu împotriva lui Donald Trump, primul pas către deschiderea formală așteptată săptămâna aceasta a unei a doua proceduri de punere sub acuzare (impeachment) împotriva președintelui SUA, pe care îl acuză că a „incitat” la violența” care a lovit Capitoliul miercuri, relatează AFP.

TrumpFoto: Captura video

În același timp, democrații, care controlează majoritatea în Cameră, au introdus o altă rezoluție prin care au cerut vicepreședintelui Mike Pence să îl demită pe Donald Trump din funcție, invocând al 25-lea amendament al Constituției SUA.

Un republican s-a opus adoptării sale imediate în unanimitate. Se așteaptă un vot în plen marți.

Dacă Pence refuză să acţioneze, aşa cum este de aşteptat, democraţii din Cameră au promis să avanseze rapid cu procedurile de impeachment (demitere şi punere sub acuzare).

Articolul pentru demiterea şi punerea sub acuzare (impeachment) a preşedintelui republican în exerciţiu al SUA, Donald Trump, este așteptat să ajungă miercuri la vot în plenul acestei camere. Trump ar putea fi singurul președinte din istoria SUA care se confruntă cu a doua procedură de destituire.

„Este important să acţionăm şi este important să acţionăm într-o manieră foarte serioasă şi deliberativă”, a declarat la postul CNN congresmanul democrat Jim McGovern. „Ne aşteptăm să ajungă la vot miercuri. Şi mă aştept să treacă”, a adăugat acesta, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

La putere din 2017, Donald Trump a fost deja vizat de o procedură de destituire, deschisă de Nancy Pelosi la sfârșitul lui 2019 sub acuzația că a cerut ajutorul unui guvern străin, al Ucrainei, pentru a fi anchetat rivalul său Joe Biden. El a fost achitat de Senat, majoritar republican, la începutul lui 2020.

Pentru ca noua procedură de destituire să se finalizeze, ar trebui ca miliardarul republican să fie declarat vinovat de două treimi din Senat, un eveniment care nu are nicio șansă să se producă înainte de depunerea jurământului de către Joe Biden, în 20 ianuarie.

Citește și:

Donald Trump riscă a doua procedură de destituire, fără precedent în istoria Statelor Unite ale Americii