Presa germană se ocupă de actele de bravadă şi de manevrele președintelui turc Recep Tayyip Erdogan în contextul alegerilor americane, analizând impactul pe care îl va avea apropiata schimbare de putere de la Casa Albă după victoria lui Joe Biden în alegeri.

Joe BidenFoto: Biden Victory Fund / Zuma Press / Profimedia

"De ce Biden ar putea deveni dezastrul absolut pentru Erdogan" se intitulează o analiză publicată de ziarul Die Welt. Editorialistul reaminteşte că "încă de pe când era candidat, preşedintele american ales a exprimat poziţii clare în probleme referitoare la Turcia, de exemplu cu privire la Mediterana de Est, unde Erdogan trimite forţe navale şi aeriene în disputa pe care o are cu Grecia și Cipru pe tema gazelor naturale. Într-un comunicat cu privire la relațiile greco-americane emis în octombrie de echipa de campanie a lui Biden se arată că, spre deosebire de președintele Trump, Joe Biden se va opune comportamentului Turciei, de exemplu în ceea ce priveşte încălcarea spațiului aerian grec, fapt care încalcă dreptul internațional și obligațiile Turciei ca membru NATO (...) Simpatia îndelungată a lui Biden faţă de Grecia, un dușman ireconciliabil al Turciei, merge până într-acolo încât şi-a luat titlul de „grec onorific”, prezentându-se drept „Joe Bidenopoulos” la o manifestare a greco-americanilor din 2012.

Însă dincolo de gesturi simbolice, esenţa este că relațiile bilaterale SUA-Turcia vor trece prin momente dificile anul viitor, apreciază editorialistul Die Welt:

„Prima dată critică este 24 aprilie 2021. În această zi, armenii cinstesc memoria conaționalilor lor care au căzut victimele uciderii în masă de către trupele otomane în 1915. În aprilie, Biden promisese că, dacă va fi ales, va recunoaște genocidul armean în numele Statelor Unite. Turcia luptă la nivel internațional pentru a împiedica utilizarea acestui termen, iar guvernul Erdogan urmăreşte penal pe plan intern pe orice îl folosește în public. Dacă Biden își pune în aplicare promisiunea, de exemplu la următoarea aniversare, o reacție dură din partea Ankarei este mai mult ca sigură. Un alt test așteptat pentru relațiile bilaterale este 1 martie 2021. Atunci va fi reluat la New York procesul împotriva băncii turcești Halkbank, care este acuzată că a ocolit sancțiunile SUA împotriva Iranului. Ba chiar, cu ştiinţa lui Erdogan și a ginerelui acestuia, pe atunci ministru de finanțe, Albayrak - după cum susține bancherul turco-iranian Reza Zarrab, care a depus mărturie în acest caz. Albayrak a demisionat săptămâna trecută.

"Faptul că serviciile financiare din SUA nu au impus sancțiuni băncii de stat turcești atâta timp se datorează exclusiv atitudinii favorabile, după câte se spune, a lui Trump față de Erdogan". (preluare Rador)