Bulgaria și-a neglijat serios eforturile de a pune în aplicare în mod corespunzător și în timp util legislația europeană, potrivit ultimului raport al Comisiei Europene (CE) privind respectarea legislației Uniunii din 2019, scrie cotidianul bulgar Sega, preluat de Rador.

Boiko BorisovFoto: consilium.europa.eu

Bulgaria este cu 39 proceduri penale noi, la sfârșitul anului, pentru punerea în aplicare întârziată sau inexactă a directivelor, iar la acest indicator este între ultimii, împreună cu Grecia (39 de cazuri noi) și Cipru (43 de cazuri noi). Cu procedurile nefinalizate din anii precedenți, încălcările legislației europene în Bulgaria se ridică la 74. Această statistică se deteriorează vizibil - în 2018 au existat 60 de proceduri penale împotriva Bulgariei, în 2017 – 53.

Procedurile penale noi în 2018 au fost 27, iar în 2019 – 29.

Cea mai problematică anul trecut s-a dovedit a fi respectarea legislației europene în domeniul mediului înconjurător, arată datele detaliate pentru Bulgaria. Din cele 39 proceduri penale noi, 8 sunt în domeniul ecologiei. Calitatea proastă a aerului în Bulgaria a avut un loc special în raport, întrucât Comisia Europeană își manifesta din 2019 în mod explicit decizia de a da în judecată Bulgaria, Italia și Spania pentru niveluri prea mari de sodiu și dioxid de sulf în aer. Bulgaria a fost dată în judecată concret pentru încălcarea neîntreruptă a normelor orare și zilnice de concentrații de dioxid de sulf în partea de sud-est, unde se află cele mai mari centrale termice. Bulgaria a fost dată în judecată pentru calitatea proastă a aerului pentru a doua oară de la aderarea la Uniune, fiind condamnată în 2017 pentru niveluri ridicate de particule fine de praf, a amintit Comisia Europeană anul trecut.

Bulgaria este menționată explicit în capitolul privind siguranța transportului terestru, împreună cu Belgia, Croația, Italia și Spania. Au fost demarate proceduri penale împotriva acestor țări pentru nerespectarea tuturor cerințelor de siguranță privind construcția și exploatarea tunelurilor rutiere. Cerințele minime din directivă afectează toate tunelurile cu o lungime de peste 500 de metri, o parte a rețelei de drumuri transeuropene, iar aceste state nu au pus în aplicare toate măsurile pentru asigurarea standardelor de siguranță, a scris CE anul trecut. Mai multe detalii nu sunt menționate, dar din listele de măsuri adoptate periodic de guvern în legătură cu aderarea Bulgariei la UE este clar că nu se respectă directiva din 2004 privind cerințele minime de siguranță pentru tunelurile din rețeaua de drumuri transeuropene. Bulgaria a promis că, până la sfârșitul anului 2020, va întreprinde măsurile necesare pentru a efectua lucrări suplimentare de construcție și montaj la tunelurile rutiere din rețeaua TEN T.

O altă încălcare a legislației europene - lipsa accesului înlesnit la site-urile web și aplicațiile mobile ale instituțiilor publice pentru persoanele cu deficiențe de vedere și auz, ar urma să fie închisă anul acesta, deoarece, la sfârșitul lui 2019, Parlamentul a adoptat modificările necesare la legea privind guvernarea electronică. Bulgaria ar urma să închidă și o altă procedură penală - împotriva insistenței de a menține un registru bulgar de indicații geografice pentru produsele agricole și alimentare, contrar registrului paneuropean. La sfârșitul anului 2019, Parlamentul a adoptat o lege complet nouă privind marcările și restricțiile geografice, care ar fi trebuit să pună în aplicare integral legislația europeană. Printre procedurile menționate explicit în raportul general al CE împotriva Bulgariei se numără acordul semnat în 2018 cu 5 țări din Balcanii de Vest pentru schimbul automat de ADN, date dactiloscopice și informații privind înmatriculările auto. O procedură similară a fost deschisă împotriva Austriei, Bulgariei, Ungariei și României, iar potrivit Comisiei Europene, acordul încalcă competența exclusivă a CE în schimbul de astfel de date sensibile.

Din totalul de 74 de proceduri penale împotriva Bulgariei în 2019, 33 sunt pentru aplicarea incorectă a directivelor, 35 - pentru întârzieri în punerea în aplicare, 6 sunt pentru încălcarea altor reglementări, tratate și decizii ale Uniunii.