Justiţia din Venezuela a emis mandate de arestare pentru 11 figuri din rândul opoziţiei în contextul litigiului privind rezervele de aur ale ţării, transmite dpa.

Juan GuaidoFoto: Federico Parra / AFP / Profimedia Images

Această decizie survine după ce o instanţă britanică nu a admis o solicitare din partea Venezuelei de a avea acces la aurul deţinut de Banca Angliei, afirmând că Marea Britanie l-a recunoscut pe liderul opoziţiei Juan Guaido drept preşedinte al ţării.

Procurorul general al Venezuelei Tarek William Saab a declarat vineri că membri ai guvernului preşedintelui interimar autoproclamat Juan Guaido au fost implicaţi într-o conspiraţie vizând blocarea accesului preşedintelui Nicolas Maduro la activele statului.

Printre cei care sunt căutaţi acum pentru a fi arestaţi se numără membri din anturajul liderului opoziţiei Juan Guaido precum ministrul de externe Julio Borges şi ambasadorul la Washington Carlos Vecchio, potrivit Agerpres.

Justiția britanică a anunțat joi că a decis recunoașterea „fără echivoc” a liderului opoziției din Venezuela, Juan Guaido, drept președinte legitim al țării într-un caz menit să tranșeze cine are autoritate asupra rezervelor de aur depozitate la Banca Angliei, relatează AFP și Reuters.

„Guvernul britanic îl recunoaște pe domnul Guaido drept președintele constituțional interimar al Venezuelei și sub doctrina 'vocii unice' curtea trebuie să accepte această declarație fără echivoc”, a scris judecătorul Nigel Teare în motivarea deciziei.

Banca Centrală a Venezuelei (BCV) a anunțat imediat că va face apel la decizie, afirmând că hotărârea „ignoră complet realitatea din teren”, potrivit unuia dintre avocații băncii.

De la recunoașterea de către ministerul pentru Relații externe britanic a lui Juan Guaido drept președinte interimar al Venezuelei în februarie 2019, Banca Angliei a refuzat în mod sistematic cererile din partea regimului condus de Nicolas Maduro de a returna o parte din rezervele de aur depozitate la banca națională a Regatului Unit.