Economia Chinei a început luni, după vacanța de anul nou, să arate cât de lovită este de epidemia de care a provocat până acum 425 de decese, 57 doar duminică. 56 dintre noile decese au fost consemnate în provincia Hubei, iar unul în municipalitatea Chongqing, potrivit Comisiei Naționale de Sănătate, citată de Reuters. Numărul infecțiilor confirmate din China a crescut ieri cu 2.829, totalul de până acum ajungând la 17.205.

Bursa din ShanghaiFoto: Flickr / Aaron Goodman

Companiile care fac parte din cel mai important indice bursier chinez au pierdut 420 de miliarde de dolari din valoare. Peste 2.500 de acțiuni au căzut până la limita zilnică de 10%. În plus investitorii au fugit de pe yuan și de pe piețele de materii prime, arătând în această primă zi de tranzacționare de după vacanța de anul nou cât de mare este impactul economic al coronavirusului.

Cele mai importante informații de luni, Livetext pe HotNews.ro:

02:00 Bilanț nou: 425 de morţi în China

23.17Șeful OMS: Prioritatea noastră este de a opri coronavirusul în China, epicentrul epidemiei

20.16 O femeie din Tianjin, un oraş din nordul Chinei, a fost reţinută de Poliţia locală luni, după ce "le-a ascuns deliberat" autorităţilor că a intrat în contact cu o persoană aflată în zona afectată de epidemia de pneumonie virală provocată de noul tip de coronavirus, a transmis agenţia de presă Xinhua, citată de Reuters.

19.22 Un al doilea caz de transmitere a coronavirusului de la o persoană la alta s-a întregistrat în Statele Unite, informează Reuters. Un prim astfel de caz a fost raportat săptămâna trecută.

18.22 OMS colaborează cu Google pentru a contracara difuzarea de informaţii false despre virusul din China

16:14Patru români scoși din centrul epidemiei din China sunt în carantină în Germania și Franța

15:45”De ce nu aflăm despre cazuri la copii?” Câteva întrebări despre coronavirus, puse de un virusolog

14.26 Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat luni că nu este nevoie de măsuri care ”interferează în mod inutil cu comerțul și călătoriile la nivel internațional” în încercarea de oprire a răspândirii coronavirusului.

13.29China anunță că are nevoie urgent de măști medicale / În țară se produc 20 de milioane pe zi, însă cererea este mai mare

13.16 Al doilea cel mai mare lanț de magazine alimentare din Rusia, Magnit, a anunțat că suspendă importul de legume și fructe din China din cauza răspândirii coronavirusului și a complicațiilor logistice

12.12”Acesta este omul din spatele pandemiei coronavirusului?” De ce a blocat Twitter site-ul financiar Zero Hedge

11.07 Rusia ar putea deporta cetățenii străini care sunt infectați cu coronavirus, a spus premierul Mihail Mișustin.

09.48 Noul coronavirus a făcut mai multe victime decât epidemia de SARS care a ucis 349 de persoane în 2002-2003.

09.39 SUA au creat și răspândit panică în privința coronavirusului, în loc să ofere vreun ajutor semnificativ, a susținut luni ministerul chinez de externe. Statele Unite au fost prima țară care a sugerat retragerea personalului diplomatic și prima care a impus o interdicție de călătorie chinezilor, a spus o purtătoare de cuvânt a ministerului.

09.22 Aproximativ 2.400 de cadre medicale din Hong Kong au intrat luni în grevă cerând închiderea graniței cu China continentală. În Hong Kong au fost confirmate 15 cazuri de coronavirus.

08:50 Trenul Beijing-Moscova a intrat gol în Rusia, toți pasagerii au fost dați jos la graniță. Rușii au oprit toate cursele feroviare spre țara vecină

08:47​VIDEO timelapse Cum arată spitalul construit de chinezi în 10 zile. Primii pacienți au fost internați luni

08.17 Construit în doar opt zile, spitalul chinez dedicat celor infectați cu coronavirus în Wuhab, va începe luni să primească pacienți. Spitalul Huoshenshan (muntele zeului focului) are 1.000 de paturi. (Reuters)

--------------

Severele corecții bursiere au venit în ciuda faptului că banca centrală a Chinei a turnat lichiditate în sistemul financiar, iar autoritățile de reglementare au luat noi măsuri de contracarare a vânzărilor de active financiare.

Luni, până la ora prânzului, Shanghai Composite Index a pierdut 8%, ajungând aproape de minimul ultimului an și părând că va suferi cea mai mare corecție zilnică din ultimii patru ani. Yuanul a deschis ședința la cel mai redus nivel din 2020 și a pierdut 1,2 procente, dincolo de pragul simbolic de 7 unități pentru un dolar.

Petrolul, minereul de fier, cuprul și alte materii prime tranzacționate la Shanghai au suferit și ele scăderi importante.

”Situația va dura ceva vreme”, a spus Iris Pang, economist ING pentru China.

”Nu se știe dacă lucrătorii se vor întoarce la muncă în fabrici sau câți dintre ei o vor face. Nu știm, deocamdată, care sunt performanțele financiare ale firmelor din perioada de după apariția coronavirusului. Restaurantele și comercianții ar putea să fi consemnat vânzări foarte mici,” a adăugat ea.

Cuprul a coborât până la minimul ultimilor 3 ani, atingând limita maximă de corecție de 7%. Aluminiul, zincul și plumbul au pierdut peste 4 procente, iar soia s-a ieftinit cu 2%.

În acest context, banca centrală a Chinei a injectat 174 miliarde de dolari în piețele financiare și a redus dobânda pentru finanțări pe termen scurt cu 10 puncte de bază. În plus, autoritatea de reglementare bursieră a limitat vânzările în lipsă și a cerut managerilor fondurilor de investiții să nu vândă acțiuni decât dacă au nevoie de bani pentru a plăti investitorii.

Citește și: