La aproape o lună după apariție, cunoștințele noastre despre coronavirus lasă deschise câteva întrebări importante, scrie Guardian, publicația britanică discutând despre subiect cu Ian Mackay, virusolog de la Universitatea din Queensland.

HotNews.roFoto: Hotnews

1. Câte cazuri sunt ușoare și câte grave?

Boala pare să se răspândească mai eficient decât ”verișorii” ei, Sars sau Mers. Probabil din cauză că lumea este mai populată și mai interconectată decât în 2003, când a apărut Sars și pentru că acest coronavirus se transmite mai ușor. ”E ca gripa, care poate ajunge pe tot mapamondul imediat”, explică MacKay.

Se pare că autoritățile chineze nu vor reuși să oprească răspândirea în țară, dar asta nu înseamnă neapărat că numărul deceselor va crește vertiginos, spune expertul.

”Una dintre marile necunoscute este dacă boala este mai periculoasă decât Sars. La această întrebare este greu de răspuns pentru că nu cunoaștem o statistică importantă, aceea a numărului de persoane care sunt cazuri confirmate dar nu sunt la spital, ci în carantină, acasă, și câți s-au vindecat”.

Acest lucru este important de știut pentru că ne vom da astfel seama câți oameni au contractat o formă ușoară sau moderată a bolii. Dacă luăm în considerare cazurile raportate în afara Chinei, rata mortalității este mai mică de 1%. Înțelegerea întregului spectru al infecțiilor din China ne-ar ajuta să avem un tablou mai complet al coronavirusului.

2. Câți dintre cei infectați sunt copii?

”De obicei, în cazul virusurilor respiratorii, cei mici sunt cei care le răspândesc”, spune MacKay. Copiii merg la școală, răspândesc o răceală, colegii o duc acasă la părinții lor, iar aceștia o duc mai deparțe la serviciu. ”De aceea, mă întreb de ce nu aflăm despre cazuri la copii”, spune virusologul.

El presupune că acest lucru s-ar datora faptului că ne concentrăm pe cei cu infecții severe, care se prezintă la spital, pierzând din vedere multe persoane, inclusiv copii, care ar putea avea coronavirusul, dar prezintă doar simptome ușoare și își revin stând acasă.

3. Suferă virusul mutații?

Virusurile sunt ”mașinării neobosite care se adaptează și se înmulțesc”, evoluează continuu, iar acest coronavirus nu va fi o excepție, explică MacKay. Virusologii trebuie să aibă acces la o selecție mai mare de secvențe de genom ale coronavirusului ”pentru a vedea ce se întâmplă cu virusul pe măsură ce trece prin mii, posibil zeci de mii de organisme gazdă”.

Autoritățile chineze au făcut declarații prin care sugerează că virusul se transmite acum mai ușor. De aceea, cercetătorii ar vrea să vadă detalii ale acestor noi cazuri ”pentru a se asigura că nu există modificări consistente care se instalează în timp în virus ce ar putea avea un efect” asupra metodei prin care poate fi combătut, a mai spus Ian Mackay.