Fostul președinte peruan Alan Garcia a decedat, miercuri, la spital, în urma rănilor suferite după ce s-a împușcat în cap în momentul arestării sale în cadrul unui scandal de corupție, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Alan Garcia a murit”, a anunțat Omar Quesada, secretar general al partidului din care facea parte fostul șef al statului.

Alan Garcia s-a împușcat anterior, miercuri, în momentul în care poliția a venit la el acasă pentru a-l aresta într-un dosar de corupție, a informat o sursă din poliție.

Garcia, în vârstă de 69 de ani, a fost dus imediat la un spital din capitala Lima.

Un post local de televiziune a relatat că acesta a fost operat de urgență și e în comă. Situația este „delicată” a spus avocatul lui Garcia, Erasmo Reyna. „Acum este în operație. Să ne rugăm la Dumnezeu să-i dea putere”, declarase acesta.

Garcia, un orator talentat ce a condus timp de decenii puternicul partid APRA, a fost președinte între 1985 și 1990, apoi s-a remarcat ca un partizan al pieței libere, primind un nou mandat de cinci ani în 2006.

Garcia a fost investigat pentru legăturile avute cu firma braziliană de construcții Odebrecht, care a declanșat cel mai mare scandal de corupție din America Latină după ce a admis public, în 2016, că a obținut contracte profitabile în regiune dând mită.

Anul trecut, Garcia a cerut Uruguay-ului să-i acorde azil politic, după ce i s-a interzis să părăsească țara. Uruguay a respins solicitarea.