Pentagonul s-a lansat oficial în cursa hipersonică după ce a însărcinat grupul de apărare Lockheed Martin să dezvolte prima rachetă americană capabilă să zboare cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului, scrie AFP.

PentagonulFoto: HotNews.ro

Pentagonul a anunțat miercuri seara că a acordat grupului Lockheed Martin un contract în valoare de până la 928 de milioane de dolari, pe durată nedeterminată, pentru conceperea, dezvoltarea și testarea unei rachete sol-aer hipersonice.

Noul șef al cercetării și dezvoltării de la Pentagon, Michael Griffin, a subliniat marți că rachetele hipersonice sunt de acum prioritatea numărul unu a Apărării americane.

"După părerea mea, avansul cel mai semnificativ a fost realizat de China, prin ceea ce este astăzi un sistem foarte avansat de lovituri convenționale cu o rază de acțiune de mai multe mii de kilometri", a spus el, în cursul unei audieri la Congres.

Cu capacitățile actuale ale Statelor Unite, "nu vom vedea aceste lucruri întâmplându-se deasupra noastră", a spus Griffin, un fost inginer la NASA, care a avertizat însă că, odată ce sistemele americane le vor detecta, "vom avea foarte puțin timp să răspundem".

Beijingul a anunțat recent construirea unui tunel de vânt superputernic destinat conceperii avioanelor și rachetelor care pot atinge peste 12.000 km/h, de 10 ori mai mult decât viteza sunetului.

Președintele rus Vladimir Putin s-a lăudat la începutul lui martie că deține noi arme "invincibile", printre care noi rachete de croazieră hipersonice.

La puțin timp după acest anunț, Rusia a anunțat că a testat cu succes o nouă rachetă hipersonica "Kinjal" ("Pumnal"), susținând că "nu există un echivalent al rachetei Kinjal în lume".

"Dezvoltarea armelor hipersonice în China ne-a depășit", a recunoscut recent, în fața Congresului, amiralul Harry Harris, șeful comandamentului militar american pentru Pacific (Pacom). "Suntem în urmă".