Zeci de conturi de pe retelele sociale "legate de Rusia" a efectuat o campanie care a urmarit "amplificarea" impactului atentatelor comise in 2017 in Marea Britanie, afirma un centru britanic de cercetare, intr-un raport publicat luni si citat de AFP.

"In urma atentatelor teroriste din 2017, platforme precum Twitter si Facebook au fost folosite pentru a difuza zvonuri, stiri false si teorii conspirationiste pentru a amplifica" impactul acestor atacuri si pentru a crea disensiuni in randul comunitatior, vizand in special musulmanii, arata raportul Institutului de cercetare din Cardiff privind criminalitatea si securitatea.

Institutul a analizat milioane de informatii difuzate online dupa atentatele de la Parlamentul din Londra (22 martie), Manchester (22 mai), London Bridge (3 iunie) si Finsbury Park (18 spre 19 iunie), soldate cu peste 30 de morti.

In urma acestei examinari, a rezultat ca "cel putin 47 de conturi diferite au fost folosite" in aceste perioade, dintre care 8 au publicat 475 de mesaje, redifuzate de 153.000 de ori.

In incercarea de a parea credibile si de a spori audienta, aceste conturi au imitat uneori conturile presei internationale prezentand "breaking news" sau intervievand personalitati, cum este cazul lui J. K. Rowling, autoarea seriei Harry Potter, citata intr-un mesaj in care i se cerea o reactie dupa atacul din Manchester.

Razpunzand, ocazional, aceste personalitati au contribuit la extinderea "masiva" a impactului acestor mesaje, functionand ca niste "purtatori de virusi", crede institutul.

Multe dintre aceste conturi false au vehiculat o retorica violenta "de extrema dreapta" si "anti-islam": "Inca un atac terorist musulman. Distribuiti in cazul in care considerati ca islamul trebuie interzis", scria un astfel de cont.

Institutul cere autoritatilor britanice sa identifice masuri ce pot fi adoptate pentru a lupta impotriva acestui tip de mesaje, subliniind ca, in final, se face jocul organizatiilor teroriste.

Comisia insarcinata cu economia digitala, presa si sport (DCMS) din Camera Comunelor efectueaza in prezent o ancheta legata de impactul "fakes news" si de rolul jucat de o posibila ingerinta ruseasca in votul asupra Brexit si la alegerile parlamentare din iunie 2017.