Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a criticat duminica Grecia pentru felul in care se ocupa de refugiati, spunand ca Atena a ignorat timp de ani de zile regulile de la Dublin care stipuleaza ca imigrantii sa fie inregistrati in prima tara UE in care intra, informeaza Reuters.

Refugiati sosind pe o insula din GreciaFoto: Captura YouTube

Schaeuble a declarat pentru Bild am Sonntag ca instantele germane au decis cu ceva timp in urma ca refugiatii nu sunt tratati uman in Grecia si nu pot fi trimisi inapoi acolo, contrar normelor de la Dublin.

Grecia, principala poarta de acces in Europa pentru imigrantii care traverseaza Marea Egee, se confrunta cu critici din partea altor guverne UE, care o acuza ca a facut prea putin pentru a gestiona fluxul de sute de mii de oameni care sosesc pe malurile sale.

"Grecii nu ar trebui sa dea vina pentru problemele lor doar pe altii, ar trebui sa veda, de asemenea, cum se pot imbunatati de unii singuri", a spus Schaeuble, care a avut confruntari repetate anul acesta cu oficialii greci asupra politicii economice.

Spre deosebire de criticile la adresa Greciei, Schaeuble a incercat sa ajunga la un compromis cu statele est-europene care au intampinat cu reticenta solicitarea de a accepta imigranti in cadrul cotelor UE.

"Solidaritatea nu incepe de la insultarea reciproca", a spus Schaeuble. "Statele din Europa de Est vor trebui, de asemenea, sa primeasca refugiati, dar mai putini decat Germania."

Cea mai mare criza a migratiei cu care s-a confruntat Europa dupa cel de al Doilea Razboi Mondial inseamna, de asemenea, ca tarile europene vor trebui sa isi mareasca cheltuielile pentru armata, a spus ministrul german.

"Va trebui sa cheltuim mult mai multe fonduri pentru initiativele europene comune de aparare", a spus Schaeuble.

"In cele din urma, scopul nostru trebuie sa fie o armata europeana comuna. Fondurile pe care le cheltuim pentru cele 28 de armate nationale ar putea fi utilizate mult mai eficient impreuna", a spus el.

"Pentru Germania, acest lucru inseamna ca va trebui sa sprijine politicile noastre externe si de securitate mai puternic decat poate ne-ar conveni", a spus ministrul, adaugandca Orientul Mijlociu nu va deveni stabil fara un angajament european mai puternic.