Joe Biden in Balcani pentru a discuta despre criza migratiei si securitate
Balcanii de Vest - statele din fosta Iugoslavie, plus Albania - poarta o mostenire grea a conflictelor care au devastat regiunea in anii 1990. Tensiunile dintre statele vecine sau comunitatile din aceeasi tara apar periodic, intrucat, de la inceputul acestui an aceasta regiune saraca reuseste sa gestioneze valul de sute de mii de imigranti din Orientul Mijlociu care trec spre Europa de Vest.
Prezenta lui Biden la summit-ul organizat in Croatia este un semn al vointei Washingtonului de a-si consolida prezenta in Balcani, unde Statele Unite au jucat deja un rol-cheie in epoca de conflicte care au rupt fosta Iugoslavie, considera analistii.
Biden si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, vor avea intalniri cu organizatorii summit-ului, presedintele croat Kolinda Grabar-Kitarovic si omologul sau sloven, Borut Pahor, precum si cu oaspetii lor, sefii de stat din Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru si Serbia.
Iar provocarile cu care se confrunta regiunea, in plus fata de criza migratiei si amenintarea terorismului, nu lipsesc de pe agenda reuniunii.
Relatiile interetnice sunt fragile in special in Bosnia, Macedonia si Kosovo, amenintarea cresterii influentei islamismului radical e prezenta in Bosnia, in timp ce situatia economica este precara, cu o rata ridicata a somajului in in intreaga regiune, in special in randul tinerilor.
"Balcanii raman un potential butoi de pulbere", a declarat d-na Cehulic-Vukadinovic, profesor de relatii internationale la Universitatea din Zagreb. "In lumina unor noi amenintari, SUA vin pentru a evita orice posibila destabilizare a regiunii", a adaugat el.
Presedintele croat a salutat participarea domnului Biden, care ilustreaza vointa SUA de a se implica mai activ in discutii cu privire la riscurile de securitate in Europa de sud-est.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Citind citatul de mai sus, fara sa nu sti cui apartine afirmatia, poti banui ca aceasta apartine fostului presedinte Traian Basescu. Si el o vehiculeaza insistent in ultimul timp.
Cat despre 'generozitatea' doamnei Angela Merkel, aceasta este similara cu 'generozitatea' unor tari de prim rang, care au dat buzna in tari pe care voiau sa le democratizeze cu de-a sila, acestea, de regula musulmane, avand o cultura cu totul diferita de cea a tarilor crestine si fiind convinse ca ele ar trebui (au datoria!) sa islamizeze lumea crestina. Invadatorii apartinand lumii civilizate au indepartat de la putere conducerile din tarile musulmane si au plecat apoi la casele lor, lasandu-i pe cei invadati sa continue ei 'opera de auto-democratizare'. A rezultat un haos generalizat, fiindca invadatorii-democratizatori nu banuiau si nici nu aveau cum sa stie ce era de facut in continuare (dupa indepartarea conducatorilor musulmani.
Asa si cu Angela Merkel : din bunatate, amestecata cu dorinta de a mai sterge, din memoria lumii, dezastrul facut de nazisti in cel de al doilea razboi mondial, doamna cancelar le-a promis celor oprimati in tarile lor ca Germania va primi un milion dintre ei, in 2015 si ca opera de caritate va continua. Angela Merkel nu stia bine, nu avea solutii pentru integrarea imediata a milioanelor de refugiati/imigranti, adapostirea acestora in sali de sport, in aeroorturi si in halele unor fabrici dezafectate reprezendand o prima faza, care nu poate dura mai mult de cateva luni, dupa care, Germania va trebui sa le asigure locuinte separate (familiale), accesul la scoli,
In problema refugiatilor/imigrantilor, Angela Merkel n-a prea procedart nemteste, a fost 'entuziasta', ca un politician dambovitean.