Biserica si statul grec, actionari comuni ai unei societati imobiliare: aceasta este formula originala aleasa de guvernul lui Antonis Samaras pentru a obtine venituri din averea imobiliara a puternicului cleric din Grecia, acuzat in mod regulat pentru privilegiile fiscale de care se bucura, scrie AFP.

Premierul conservator si arhiepiscopul Ieronimos, liderul spiritual al Bisericii ortodoxe grecesti, neseparata de stat, au anuntat marti, intr-un comunicat, crearea "Societatii pentru valorificarea bunurilor Bisericii" (EAAEP), o societate cu raspundere limitata detinuta in egala masura de cei doi parteneri.

Biserica ortodoxa este considerata unul dintre cei mai importanti - daca nu cel mai important - proprietari imobiliari din Grecia: mii de hectare de terenuri construibile, paduri si plaje, manastiri.

Noua societate imobiliara va avea ca obiectiv organizarea exploatarii comerciale a acestor proprietati, urmand ca profiturile sa fie impartite egal intre cei doi asociati, Biserica pentru a-si "dezvolta operele de caritate", iar Statul pentru a-si "amplifica asistenta pentru cei mai vulnerabili", se arata in comunicat.

Ziarul Ta Nea reamintea marti ca investitori rusi, qatarezi si americani au manifestat recent interesul pentru terenurile Bisericii de la malul marilor, dar si din cartierele sic ale Atenei.

Proprietatile imobiliare ale Bisericii vor fi transferate pentru o perioada de 99 de ani acestei societati, ale carei actiuni nu pot fi cesionate. Ele vor putea fi inchiriate pe termen lung dar nu vor putea fi vandute.

Potrivit comunicatului, acest proiect este rezultatul unei initiative personale a arhiepiscopului Ieronimos.

Biserica a ajuns adeseori pe prima pagina a presei, de la inceputul crizei, pentru a dezminti criticile legate de privilegiile fiscale de care se bucura, reamintind ca este supusa din 2010 unei taxe de 20% asupra veniturilor brute.

In ultimii ani, proprietatile imobiliare ale Bisericii s-au aflat si in centrul catorva scandaluri politico-financiare.