Societatea Universala de Hinduism, cu sediul in Nevada (SUA), impreuna cu unul dintre principalii lideri a comunitatii evreiesti din Nevada si California, solicita demisia ministrului roman de externe, Teodor Baconschi, dupa ce Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii l-a sanctionat pentru afirmatia sa cu privire la tiganii care au o problema cu infractionalitatea, potrivit SiFy News.

Purtatorul de cuvant al societatii, Rajan Zed, si rabinul Jonathan Freirich, au criticat CNCD pentru pedeapsa prea "blanda", in locul unei amenzi.

"Cum poate un ministru de externe sa reprezinte o tara cand are o asemenea prejudecata fata de o parte importanta a populatiei sale," s-au intrebat acestia.

Intr-un comunicat transmis miercuri, cei doi au precizat ca Baconschi nu are prestanta morala necesara pentru a face parte din guvern si au solicitat interventia Uniunii Europene in cazul in care acesta nu demisioneaza.

Acestia au declarat ca nu se asteapta la o reactie din partea presedintelui Traian Basescu, in conditiile in care el insusi a facut comentarii rasiste la adresa tiganilor, in timpul unei vizite in Slovenia.

"Avem niste probleme fiziologice, naturale, de infractionalitate in sanul unora dintre comunitatile romanesti, in special in randul comunitatilor cetatenilor romani de etnie roma," a afirmat Baconschi in timpul intrevederii cu secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, in 11 februarie 2010, dar si de un comunicat de presa al Guvernului, din aceeasi zi, menit sa informeze despre temele discutiei dintre Emil Boc si Lellouche.