Societatea Universala de Hinduism, cu sediul in Nevada (SUA), l-a criticat pe presedintele roman Traian Basescu pentru remarcile sale rasiste referitoare la comunitatea roma, scrie Novinite.

Intr-o declaratie difuzata sambata, organizatia "si-a exprimat dezamagirea" cu privire la declaratiile facute de presedintele Basescu in timpul unei vizite recente in Slovenia, in care acesta "a acuzat romii ca traiesc din furt si nu vor sa munceasca".

Rajan Zed, presedintele Societatii Universale de Hinduism, a declarat ca, prin remarcile sale, Basescu a stigmatizat intreaga comunitate roma si a descris comentariile sefului statului drept o incercare de a demoniza aceasta minoritate care este deja cea mai discriminata din Europa.

Societatea i-a cerut lui Traian Basescu sa prezinte scuze pentru declaratiile sale si sa adopte de asemenea o "puternica vointa politica pentru integrarea romilor in Romania".

Organizatia mai semnaleaza ca in raportul intocmit anual de Departamentul de Stat al SUA privind drepturile omului se mentioneaza cu privire la Romania faptul ca "minoritatea roma se confrunta cu o saracie persistenta, acces redus la serviciile publice, putine oportunitati de angajare, rate ridicate de abandon scolar, servicii medicale inadecvate si discriminare extinsa".

Comunitatea roma din Romania este, potrivit datelor, cea mai mare din Europa, cuprinzand intre 1,8 si 2,5 milioane de romi, dintre care 75% traiesc in saracie, se mai arata in declaratia Societatii Universale de Hinduism.