Cum sa iti iei permis de munca in Marea Britanie cu ajutorul Ungariei. Una dintre conditii: Sa poti spune desteapta-te romane in maghiara

de Attila Biro     HotNews.ro
Duminică, 8 august 2010, 11:43 Actualitate | Esenţial


Maghiarii din Romania isi sarbatoresc Ziua Nationala
Foto: Agerpres
Cetatenii romani de etnie maghiara vor putea profita, incepand cu 1 ianuarie 2011, de modificarea unor legi din Ungaria pentru a munci in tari precum Marea Britanie sau Germania. Pana in 2013, tari ca Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda si Marea Britanie aplica restrictii pentru muncitorii romani care ar dori sa lucreze in aceste tari. Restrictiile pot fi ocolite de etnicii maghiari din Romania care, din 2011, au posibilitatea de a obtine cetatenia maghiara si un pasaport. Spre deosebire de Romania, Ungaria nu are restrictii pentru forta de munca in aceste tari. Reprezentantii ai Ambasadei Ungariei in Romania au confirmat pentru HotNews.ro ca statul maghiar va oferi cetatenia si pasapoartele fara nici un fel de piedici sau conditionari. Estimarile neoficiale arata ca numarul celor care ar putea cere cetatenia si pasaportul maghiar ar ajunge la 500 000.
 • Mai multe publicatii din Marea Britanie au criticat afirmatiile lui Traian Basescu privindu-i pe romanii care aleg sa munceasca in strainatate "in loc sa vina in tara si sa stea in somaj".
"Remarcile presedintelui sunt de natura sa incurajeze migratia propriilor cetateni in tari precum Marea Britanie", scriu jurnalistii de la Dailymail, care arata, intr-o analiza, ca piata fortei de munca este ameninta de un val de muncitori. Mare parte dintre acestia vor ajunge dupa 2011 in Marea Britanie prin Ungaria. Temerile exprimate de jurnalistii britanici se bazeaza si pe faptul ca, dupa 1 ianuarie 2011, si maghiarii din Romania vor putea profita de noua legislatie maghiara in privinta acordarii cetateniei si vor putea obtine pasapoarte. Cu pasaportul maghiar, vor avea acces nelimitat la slujbe in tari precum Marea Britanie. In prezent, accesul cetatenilor romani la locuri de munca din Marea Britanie este restrictionat.

Pasul unu pentru a ajunge in UK: cetatenia maghiara

Parlamentul maghiar a aprobat in luna mai modificarile aduse legii de acordare a cetateniei. Prin aceste modificari, sunt inlesnite coditiile de obtinere a cetateniei maghiare pentru etnicii maghiari din afara granitelor Ungariei. Autoritatile maghiare mai trebuie sa puna la punct normele de aplicare a modificarilor legislative. Data preconizata pentru acest pas este luna septembrie. Cetatenia maghiara ar urma sa fie acordata, in baza noilor prevederi, de la 1 ianuarie 2011. In reglementarile aprobate de parlamentul maghiar, inlesnirea obtinerii cetateniei de catre maghiarii din afara granitelor se numeste re-naturalizare.

Potrivit legii, maghiarii din Romania vor putea depune cereri pentru obtinerea cetateniei maghiare la sediile consulare sau la Ambasada Ungariei din Bucuresti. Datele solicitantilor vor fi verificate de reprezentantii Guvernului maghiar. Solicitantii trebuie sa dovedeasca cunoasterea limbii maghiare si apartenenta la etnia maghiara. Nu se defineste modul in care se va dovedi apartenenta la etnia maghiara. Presa maghiara a vorbit chiar si de un test de istorie nationala. Pentru asta, in lege se prevede ca testarea cunostintelor limbii maghiare sa fie facuta de reprezentantii Guvernului maghiar din zona unde solicitantul locuieste.

De asemenea, se prevede ca solicitantul sa aiba minime cunostinte despre Constitutia Ungariei. Pentru maghiarii din Romania, cel mai probabil, acest lucru va fi facut la sediile consulare din Transilvania sau la Ambasada Ungariei din Bucuresti. Toate solicitarile de re-naturalizare, care le vor include si pe cele ale maghiarilor din Romania, vor fi supuse spre aprobare presedintelui Ungariei. In prealabil, dosarele vor fi verificate de catre ministerul competent, cel mai probabil Ministerul Justitiei din Ungaria.
 • Juramant sau angajament de supunere. Solicitantii trebuie sa depuna un juramant solemn sau angajament de supunere fata de statul maghiar. In lege se  mentioneaza ca solicitantul poate opta intre juramant sau angajamentul de supunere. In lege nu se mentioneaza ca juramantul sau angajamentul sunt obligatorii, dar se arata ca solicitantul va obtine cetatenia numai dupa depunerea juramantului sau a angajamentului. Ceremonia de depunerea juramantului/angajamentului se va face in cadru solemn, in fata unui reprezentant al statului maghiar. Textul juramantului este: “Eu (numele solicitantului) jur solemn sa consider Ungaria drept tara mea. Voi fi un cetatean loial al Republicii Ungaria. Voi respecta Constitutia si legile tarii. Imi voi apara tara cu toate puterile si o voi servi cat mai bine”.
Solicitantii mai pot cere autoritatilor maghiare si schimbarea numelui. Solicitantii nu vor obtine direct cetatenia maghiara. Potrivit legii, solicitantii trebuie sa nu aiba cazier si nu fi fost condamnati de vreun tribunal din Ungaria. O alta prevedere spune ca solicitantul, prin cererea de re-naturalizare, nu trebuie sa violeze securitatea publica si nationala a statului maghiar. Acest aspect nu este explicat in textul legii.

Pasul doi: obtinerea pasaportului maghiar

Reprezentantii Ambasadei Ungariei in Romania consultati de HotNews.ro au explicat ca persoanele care obtin cetatenia maghiara pot solicita si pasaportul, si ca vor putea munci in tarile UE fara restrictie. Astfel, nu va mai exista nici un impediment ca maghiarii din Romania, care isi vor lua cetatenia maghiara, sa munceasca in Germania sau Marea Britanie.

Reprezentantii Ambasadei Ungariei au mentionat ca Guvernul de la Budapesta nu a facut nici un anunt oficial in acest sens, dar spun ca au primit semnale clare ca nu va exista nici un impediment pentru obtinerea pasapoartelor. “Mai trebuie aprobate normele de aplicare pentru legea dublei cetatenii, care se va realiza la finalul lunii septembrie, si apoi, de la 1 ianuarie 2011, se aplica legea”, au mai explicat reprezentantii Ambasadei.

O analiza publicata de Dailymail arata ca, dupa ce Ungaria a intrat in UE in 2004, peste 1 milione de persoane din Europa de Est au intrat prin Ungaria pe piata fortei de munca din Uniune, desi estimarile oficiale erau de doar 20 000. Jurnalistii britanici noteaza ca Ungaria, Romania si Bulgaria si-au modificat legile, astfel incat peroane din afara spatiului UE pot dobandi pasapoarte. In cazul Romaniei, este vorba de redobandirea cetateniei in cazul cetateniei din Republica Moldova. Estimarile din Marea Britanie arata ca cele trei tari vor acorda nu mai putin de 5 milioane de noi pasapoarte persoanelor din afara spatiului UE.

Nu exista inca o estimare oficiala a numarului de etnici maghiari din Romania care vor solicita cetateniea si, ulterior, pasaportul maghiar. Fostul ministru al mediului, Attila Korodi, a declarat ca peste 500 000 de etnici maghiari din Romania, in principal din Transilvania, vor solicita dubla cetatenie.

Restrictiile pe piata muncii in Ungaria si Romania

Potrivit site-ului Comisiei Europene, cei care detin cetatenia maghiara pot munci fara restrictie in urmatoarele tari: Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Grecia,  Irelanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spaina, Suedia, Norvegia, Islanda si Liechtenstein. Pentru Marea Britanie, Malta, Germania, Austria si Elevetia nu exista restrictii pe vreo categorie de munca, dar uneori trebuie obtinute permise de munca, ori este  nevoie de inregistrarea la autoritatile tarii in care se lucreza. Pentru aceste tari din urma, masurile amintite vor fi ridicate in dupa 30 aprilie 2011.

Pentru Romania,  site-ului Comisiei Europene arata ca restrictiile de munca sunt aplicate de urmatoarele state:  Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda si Marea Britanie. Pentru aceste tari, restrictiile pe piata muncii vor fi aplicate pana in 2013. Norvegia, Islanda si Liechtenstein au impus restrictii pe toate categoriile pentru romani. Printr-o simpla comparatie, se poate observa ca, pentru aceste piete care sunt inchise pentru romani, prin obtinerea pasaportului maghiar ele se deschid fara limitare. In cazul Elvetiei, restrictiile pot fi pastrate pana in anul 2016. Detalii despre aceste restrictii puteti gasi aici, sau pe pagina dedicata a ANOFM aici.

Pasaport spre SUA?
 
Un alt avantaj al obtinerii cetateniei maghiare subliniat chiar si de catre vicepremierul maghiar Semjen Zsolt, este acela ca Ungaria are in derulare cu SUA programul Visa Waiver, care ar putea fi accesat de maghiarii din afara Ungariei. Acesta ar fi si avantajul pentru maghiarii din Romania, avand in vedere ca tara noastra nu este inclusa inca in programul Visa Waiver.

Vicepremierul Semjen Zsolt a declarat, in cadrul vizitei sale in Romania, ca maghiarii care vor primi cetatenia pe baza noii legi vor putea solicita si acordarea unui pasaport maghiar si, implicit, vor putea pleca in SUA fara viza. Acest aspect nu este insa prevazut in legea adoptata in luna mai. Nu exista inca o pozitie oficiala din partea SUA asupra acestui aspect. Pana nu vor fi adoptate normele de aplicare a legii, in septembrie, si pana cand legea nu va fi aplicata in 2011, nu exista garantia ca maghiarii din afara tarii care primesc cetatenia vor intra si in programul Visa Waive


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15067 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  Hmm cam complicat (Duminică, 8 august 2010, 12:33)

  Mihai [anonim]

  Nu-i mai simplu sa depui ceva acte la ambasada din Bucuresti a englezilor si sa-ti obtin un permis de munca? Nu de alta dar dureaza vre-o 3 saptamani in total.
  • -8 (14 voturi)    
   incorect (Duminică, 8 august 2010, 16:12)

   folbalist [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   n-ai inteles nimic, mincatorule de seminte. totul se face aici in UK la Home Office, eu asa mi-am rezolvat si dureaza mai mult de 3 saptamini.

   du-te inapoi si citeste-ti Libertatea, sa nu pierzi ceva important pentru tine.
   • +1 (1 vot)    
    Bine ma desteptule... (Duminică, 8 august 2010, 19:58)

    Mihai [anonim] i-a raspuns lui folbalist

    Dai un mail (nu email) cu toate actele si in 3 sapt primesti raspunsu. Si semintele sunt ok ca merg bine cu berea :D.
   • +5 (5 voturi)    
    "englez" de balta (Duminică, 8 august 2010, 20:49)

    Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui folbalist

    esti nesimtit si penibil.
    Crezi ca daca ai ajuns acolo ti-au crescut coroane si brusc te simti mai egal decat egalii?
    Ai cazut testul de politete si mai ales cel de om.
    Romania a crescut .... prin plecarea ta. Iti multumiim pt decizie.
   • +4 (4 voturi)    
    mda (Duminică, 8 august 2010, 23:17)

    X-ulescu [anonim] i-a raspuns lui folbalist

    Te-ai gasit tu, cel care nu mananci seminte, sa te lauzi cu permisul tau obtinut ACOLO, in UK. Afla ca se poate obtine de AICI, din Romania, trimitand actele prin posta. S-au cam fript englezii cand ti l-au dat...
  • 0 (0 voturi)    
   @ Mihai : MINTI sau esti DEZINFORMAT (Duminică, 29 august 2010, 22:15)

   NTatiana [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Nu esti bine informat sau minti lumea din tara... Accesati pe Google search: ''Work Permits for Romanian and Bulgarian citizens in UK and Ireland'' ...si cititi acolo ce va spune guvernul britanic si cel irlandez ...ca ei isi cunosc mai bine legea decat Mihai care a atasat comment aici spunand ca daca aplici la Ambasada UK pentru un Permis de Munca il primesti in 3 saptamani..ha ha ha hillarious !!! legea lor spune clar: Compania care vrea sa angajeze un cetatean Roman trebuie sa aplice pentru cetateanul Roman care a aplicat la ei pentru un job si care a fost intervievat si a fost acceptat de companie in urma interviului...; NU SE PRIMESC APLICATII DIRECT DIN PARTEA CETATENILOR ROMANI SAU BULGARI...; SI CEVA MAI NOU SI MAI ''PICANT'' ...cele 2 guverne ofera Permise de Munca cetatenilor Romani si bulgari numai pentru job-uri platite cu mai mult de 21 000-25 000 euro/an ...deci ''highly qualified persons only ''...succes oricum la ''asteptat'' Permisul de Munca eliberat de Ambasada lor din Bucuresti !!!
 • +1 (11 voturi)    
  comic (Duminică, 8 august 2010, 12:39)

  Andrei [anonim]

  "Una dintre conditii: Sa poti spune desteapta-te romane in maghiara "

  Adica toti etnicii maghiari din Romania vor invata Desteapta-te romane? Super!
  • 0 (0 voturi)    
   ei nu-s ca noi (Luni, 9 august 2010, 14:55)

   razvan [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   Imi place mult de maghiari ca sunt mai patrioti si nu dau bir cu fugiti in alte tari cand le este mai greu ca romani.
   Din Ungaria procentual au plecat mult mai putini decat din Romania.
   Atunci cand esti patriot esti si mai respectat in afara tarii tale.
 • +2 (12 voturi)    
  o nedumerire (Duminică, 8 august 2010, 12:51)

  cititor hotnews [anonim]

  Daca pleaca toti maghiarii din tara nu este o problema.
  Problema este cum de poti sa depui un juramant de loialitate fata de alta tara cand ai deja cetatenia unei alte tari.
  • 0 (14 voturi)    
   Moldova (Duminică, 8 august 2010, 14:45)

   aristarchos [anonim] i-a raspuns lui cititor hotnews

   Intreaba-i pe cei din Republica Moldova.
  • +7 (9 voturi)    
   juramant? (Duminică, 8 august 2010, 14:49)

   bobescu [anonim] i-a raspuns lui cititor hotnews

   Tu ai despus juramant de loialitate fata de Romania?
  • +9 (11 voturi)    
   Sa nu fim copii... (Duminică, 8 august 2010, 15:11)

   traian [anonim] i-a raspuns lui cititor hotnews

   Simplu de tot,Este ca atunci cand desi esti insurat iti iubesti din toata inima amanta casatorita.Toata lumea este fericita,mai ales tu....
  • +1 (3 voturi)    
   simplu (Duminică, 8 august 2010, 17:08)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui cititor hotnews

   depui juramantul si dupa aia uiti de romania. sau ai senzatia ca mai este nevoie sa i te dovedesti credincios? si, daca da, pentru ce?
  • +1 (5 voturi)    
   exact ca si cei din Moldova (Luni, 9 august 2010, 10:37)

   x [anonim] i-a raspuns lui cititor hotnews

   sau stati putin. acela este ceva "diferit" fiind vorba de fratii vostrii de peste prut, care au fost rupt de patria mama in urma unor hotariri nedrepte :)
 • +10 (18 voturi)    
  Separatism si emigratie (Duminică, 8 august 2010, 13:13)

  'Jur solemn sa consider Ungaria tara mea..' [anonim]

  In lumea haotica si pretins globalizata in care traim, un astfel de juramant e menit sa fixeze o identitate nationala clara, sa-l oblige pe cel ce vrea cetatenia maghiara sa considere ca 'tara sa' Ungaria (si nu Romania sau Slovacia, de ex.).

  Pt Romania sunt 2 vesti bune:

  -sute de mii de etnici maghiari ce vor obtine cetatenie ungara vor emigra spre tari unde noile lor pasapoarte le vor permite sa munceasca pe bani buni si in final sa se stabileasca, e un fenomen cunoscut. Unii vor alege Ungaria (tara in rapid declin demografic), cei mai multi vor pleca spre USA, Canada, UK, Germania, etc. In cativa ani, numarul etnicilor maghiari in totalul populatiei va scadea la 50% din nr. actual (exista si un fenomen de imbatranire).

  -sute de mii de etnici maghiari nascuti in Romania vor considera din ce in ce mai mult ca tara lor adevarata e Ungaria si pe masura ce vor asuma psihic acest lucru vor fi legati de Ungaria si se vor interesa mai mult de tara lor mama. Refuzul de a se integra in societatea romaneasca va deveni din ce in ce mai clar si ghetoizarea lingvistica si culturala mai accentuata. In final, multi dintre acestia vor parasi Romania, pt ca nu exista nici un fel de sanse sa fie creat un stat etnic secuiesc mijlocul romanilor..

  Daca Ungariei i se va permite sa acorde cetatenie pe baze etnice, atunci si Romaniei ii va fi mult mai usor sa argumenteze in fata UE reunirea de facto cu Basarabia si re-romanizarea sutelor de mii de etnici romani din Timocul sarb si bulgar si a celor 2 milioane de romani din Ucraina.

  E o cursa, o competitie pasnica intre Ungaria si Romania in a 'aduna' etnicii pierduti din cauza Istoriei, UE nu poate condamna asa ceva, de buna credinta, nu in timp ce Franta, UK sau Germania fabrica anual sute de mii de noi 'europeni' importati din foste colonii !

  Ungaria poate avea 2 milioane noi cetateni (din Romania, Ucraina, Serbia, Slovacia), Romania poate avea 4 milioane noi cetateni (din Basarabia, Ucraina, Serbia, Bulgaria).
  • +1 (7 voturi)    
   pai si udmr-ul (Duminică, 8 august 2010, 15:26)

   baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui 'Jur solemn sa consider Ungaria tara mea..'

   ce face in cazul asta ? Pe cine mai reprezinta ?
  • -8 (10 voturi)    
   ha???? (Duminică, 8 august 2010, 17:09)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui 'Jur solemn sa consider Ungaria tara mea..'

   ce sa faca, sa adunam moldovenii? nu este suficient ca avem deja o parte a lor pe aici, ne mai trebuie cateva milioane de exemplare de gen? nu, merci.
   • +3 (7 voturi)    
    din pacate (Duminică, 8 august 2010, 18:04)

    radu [anonim] i-a raspuns lui andrei

    avem si specimeni ca tine....
    • +1 (1 vot)    
     minusuri (Luni, 9 august 2010, 11:36)

     ion daniel [anonim] i-a raspuns lui radu

     sa vezi cate iti iei pentru ca ai spus un adevar.
     Pacat ca oameni ca el nu vad neghina din ochii lor si incearca sa isi justifice esecurile printr-o atitudine de superioritate
 • -3 (9 voturi)    
  Hai ca asta e tare (Duminică, 8 august 2010, 14:31)

  Straistaru Eugen [utilizator]

  Eu roman nu o sa jur niciodata obedienta statului ungar si dupa...Anglia e ultima tara din lume in care m-as duce.
 • 0 (2 voturi)    
  Nimic nou sub soare! (Duminică, 8 august 2010, 15:06)

  traian [anonim]

  Era de asteptat,Probabil ca in urmatorii ani vor beneficia de avantaje similare si etnicii sarbi,turci,ucrainieni sau tatari din Ro...
 • +6 (8 voturi)    
  Normal (Duminică, 8 august 2010, 15:24)

  Andu [anonim]

  Statul ungar e preocupat de bunastarea etnicilor maghiari, indiferent daca acestia sunt cetateni ai Ungariei sau nu. Statul roman e preocupat de manelizarea si tembelizarea etnicilor romani, indiferent daca acestia sunt cetateni ai Romaniei sau nu. Tot respectul pentru statul maghiar , toata scarba pentru statul roman. Si pentru asa zisii nationalisti romani care sunt preocupati sa arate cu degetul paiul din ochiul maghiarilor in timp ce proprii lor conationali inoata in necivilizatie, mizerie si cocalarism.
 • -2 (8 voturi)    
  Nimeni nu cistiga de aici (Duminică, 8 august 2010, 15:47)

  worker [anonim]

  Nici Ungaria nu va avea mai multi tineri (platitori de taxe) iar Romania isi va pierde o parte din acestia dar apar premizele caderii UDMR-ului sub 5% in alegeri. Tanda pe manda.
 • -4 (8 voturi)    
  sa scapam de ei (Duminică, 8 august 2010, 15:51)

  kka [anonim]

  Nu cred ca avem noi norocul sa emigreze astia
  • +4 (14 voturi)    
   da (Duminică, 8 august 2010, 16:57)

   ionel [anonim] i-a raspuns lui kka

   dar nici norocul sa scapam de boii xenofobi ca tine...
 • -1 (13 voturi)    
  deci va dispare udmr-ul (Duminică, 8 august 2010, 16:23)

  lasa ca-i bine asa [anonim]

  udmr-ul va pleca odata cu votantii sai.
  Ce distractiv va fi cind udmreii vor cere autonomie in Marea Britanie!
 • +6 (10 voturi)    
  noi avem o problema (Duminică, 8 august 2010, 17:02)

  ionel [anonim]

  ne arde daca ne dam seama ca suntemi lenesi, plangaciosi, iar altii au minte si tac. ungurii nu s capsunarii nostrii, nu uitati, ei tac si fac, lucreaza aici, acasa, si le merge. numai noi nu putem sa ne descurcam, mergem si ne jmecherim prin spanii si italii, capsunarii, venim acasa si ne dam rotund cu scoala profesionala, pe cand altii stau in tacere, si se descurca si acasa. Stati linistiti, ca nu va fi migrare de unguri veci, sunt mult mai cu cap si mai harnici decat Sudu' atotstiutor.
 • +10 (12 voturi)    
  nu vor pleca multi (Duminică, 8 august 2010, 17:49)

  D. [anonim]

  Eu sunt maghiar si traiesc aici. Ma simt exact ce sunt: maghiar din romania. ma simt maghiar dar iubesc si locul natal si cunosc multi altii ca mine. Este laudabil ca statul maghiar e preocupat de maghiarii de pretutindeni, dar sincer sa spun nici aici nu am fost discriminat nici o data din cauza etniei. Am prieteni romani si maghiari deasemenea si nu m-a preocupat subiectul etniilor nici o data. Intr-un mod moderat sunt mandru de doua lucruri: ca sunt de etnie maghiara si ca traiesc in romania. Moderat, fiindca cred: poti sa fii de orice etnie si sa traiesti oriunde, daca esti om de rahat, mandria apartenentei la o nationalitate nu isi are rostul.
  • -5 (9 voturi)    
   da? (Duminică, 8 august 2010, 19:25)

   exxo [anonim] i-a raspuns lui D.

   nu ai fost niciodata discrimat? Pai uita-te mai sus. Cred ca traiesti in basme. haha
  • +6 (8 voturi)    
   Responsabil (Duminică, 8 august 2010, 20:55)

   Gogu M. [anonim] i-a raspuns lui D.

   Draga D., tu faci parte dintre cei al caror mod de gandire ar face cinste oricarei tari si culturi. Te felicit sincer!

   Nu stiu insa cati dintre maghiari nu vor cadea in cursa acestei campanii de reinflamare a nationalismului maghiar cu tendinte revansarde, dusa de V. Orban si dreapta maghiara (incluzand aaici si extremistii Jobik). Ceva in toata povestea asta cu "juramintele" (angajamentul de supunere) si testul de istorie (istorie scrisa de cine?) mie nu-mi suna bine deloc, la inceput de secol XXI. cand Orban incepe sa fie, din aceasta cauza, considerat tot mai putin frecventabil in Vest (vedeti materiale aparute in presa serioasa din UK si Germania), la noi nimeni nu zice nimic iar jurnalistii lomani in declara "premierul ideal" (pentru cine?). Una e apartenenta culturala comuna a maghiarilor de pretutindeni si altceva e povestea asta sordida, care mie imi aduce a "linia de sange" pe care trebuiau s-o dovedeasca cei care, in de-al treilea Reich al lui Hitler voiau sa ocupe functii publice si sau sa acceada in SS. Bineinteles ca statul roman al tembelilor&tembelizatilor Basescu&Boc si parasutele aferente este absolut amorf si n-are nicio reactie. Iar in situatia in care vedem ca atat UDMR cat si si Partidul Civic Maghiar imbratiseaza planul asta (prima macar de dragul propagandei), ne putem astepta ca singura contra-reactie sa fie cea (pe modelul deja stiut) a nationalistilor romani cu tenta extremista. Iar asta mie nu-mi place deloc...

   Sa nu va ganditi, dragi cititori, ca povestea destramarii sangeroase a Yugoslaviei a aparut din senin, peste noapte. Oamenii aia au trait impreuna peste 70 de ani, iar seimintele urii au fost semanate incet incet de oameni care, la vremea aceea, pretindeau sa fie creditati cu respectabilitate si responsabilitate. Arareori vedem "diavolul" purtand ecuson...
   • +1 (3 voturi)    
    tot (Duminică, 8 august 2010, 23:12)

    lila [anonim] i-a raspuns lui Gogu M.

    Ca sa stii si tu.... oriunde ceri cetatenia, esti obligat sa dai test de limba, istorie (eventual constitutie) si sa depui juramant. Asa e procedura.
 • +4 (4 voturi)    
  Nu mai vorbiti din povesti (Duminică, 8 august 2010, 18:32)

  worker [anonim]

  Cu Ungaria cea buna si Romania cea nasoala. Mergeti in Ungaria si stati de vorba cu ungurii de acolo. Veti auzi aceleasi plingeri: politicieni corupti, taxe mari, decaderea sistemului de sanatate si a invatamintului. Amintiti-va ca dupa 89 Ungaria a plecat in echipa cu Polonia si Cehia.... din pacate acum Ungaria a ramas mult in urma celor doua. Si ungurii simt asta. Daca ar fi fost asa de multumiti de ce au schimbat radical raportul de putere dupa ultimile alegeri??? Fiecare sa ne vedem de treaba noastra ca din injurat sudul sau ridicat in slavi Ungaria nimeni nu a cistigat nici un ban.
 • +5 (5 voturi)    
  Mai documentati-va (Duminică, 8 august 2010, 19:35)

  Octavian [anonim]

  Autorul articolului ar trebui sa se mai documenteze nitzelush inainte sa scrie tampenii! Statele care in acest moment impun restrictii pe piata muncii pentru romani nu le vor impune pana in 2013. Fiecare stat face revizuiri ale deciziilor in fiecare an. Mai mult, aderarea Romaniei si Bulgariei la UE s-a facut dupa schema 3+2+2 care inseamna: in primii 3 ani dupa aderare orice stat din UE poate impune Romaniei si Bulgariei restrictii pe piata muncii; aceste restrictii pot fi prelungite cu inca 2 ani. Apoi, in ultimii doi ani, se mai pot impune restrictii doar dupa aprobarea Comisiei Europene, si doar dupa ce fiecare stat care doreste sa mentina restrictiile poate dovedi ca piata muncii ii este foarte grav afectata de exodul de romani si bulgari - si pentru moment nu putem vorbi de asa ceva. Deja acum un an si jumatate, in urma unui amplu studiu, Comisia Europeana a recomandat statelor care impuneau restrictii Romaniei si Bulgariei sa deschida piata muncii si ptr aceste tari, dar aceste state, profitand de clauza din Acordul de Aderare al Romaniei si Bulgariei (schema 3+2+2) au refuzat sa faca acest lucru. Din pacate pentru aceste state, schema 3+2 expira la 31 dec 2011, si Comisia Europeana la va refuza gratios solicitarea de a prelungi restrictiile pana in 2013. Este exact ceea ce s-a intamplat cu Polonia si Ungaria - state ce nu aveau acces pe o piata a muncii libera in Germania - ; Germania a fost fortata sa deschida piata muncii si pentru aceste state si inca cateva ce au aderat in primul val! Asa ca, domnilor ziaristi, mai documentati-va inainte de a publica asa ceva!
 • +2 (6 voturi)    
  Titlu (Duminică, 8 august 2010, 20:56)

  szasz [anonim]

  Un titlu mult prea rautacios, sau este ironic si nu inteleg eu ? Ca idee nu are nicio legatura obtinerea cetateniei maghiare cu imnul romaniei. Sper ca totusi oameni si-au dat seama. Sa nu uitam de moldovenii de peste prut care se bucura de aceasi lucru de ani buni si nu deranjeaza pe nimeni.
  Offtopic: Nu deranjeaza nici faptul ca primesc burse fara nici un merit sau ca statul roman ofera sume de bani nerambursabile numai asa Moldovei din bani mei si din banii vostrii.
 • -2 (4 voturi)    
  Ori una, ori alta (Duminică, 8 august 2010, 21:02)

  Doru [anonim]

  Consider exemplul unor alte state ca fiind corect. Adica, ai facut acel juramant solemn in fata statului maghiar, ai facut o optiune. Nu ne mai incurca cu alte declaratii de dragoste. Recte, esti in situatia de a pierde cetatenia romana. Fara regrete sau alte comentarii.
  • +3 (3 voturi)    
   Ori una... (Duminică, 8 august 2010, 22:05)

   szasz [anonim] i-a raspuns lui Doru

   Nu prea merge treaba asta, pierzi cetatenia x daca ai si y mai ales in cazul romaniei care acorda cetatie romana in afara granitelor . In idea in care tu nu ai lucrat impotriva unui stat nu au nici un drept sa iti "suspede" cetatenia. Pana la urma poate lucrezi in romania platesti taxe si impozite in romania si nu in ungaria cea ce mareste PIB-ul deci in tu construiesti teoretic tara cu munca ta.
  • +4 (4 voturi)    
   pierde? (Luni, 9 august 2010, 9:42)

   ali [anonim] i-a raspuns lui Doru

   Cetatenia dobandita prin nastere NU poate fi retrasa (e garantata prin constitutie), orice ar comite respectiva persoana.
   • -1 (3 voturi)    
    Cetatenia din nastere se pierde la dubla cetatenie (Luni, 9 august 2010, 10:35)

    Sabia si Scutul [anonim] i-a raspuns lui ali

    Legislatiile mai multor state europene prevad expres retragerea cetateniei acelor nationali care, desi nascuti pe teritoriul national, se fac vinovati de acte de tradare, de fapte grave impotriva securitatii nationale, de terorism (vedeti un articol aparut in Le Figaro, cu infograma ce arata cum se pierde cetatenia in tarile UE).

    In general, masura se aplica atunci cand nationalul are dubla cetatenie, neexistand pericolul ca acesta sa devina apatrid.

    In cazul nostru, din momentul in care un cetatean roman, desi nascut in Romania, poseda si cetatenia altui stat, lui i se poate retrage cetatenia romana ca sanctiune pt prejudicii grave aduse securitatii nationale (tradare, angajare intr-o armata straina fara permisiunea statului roman, acte de terorism, acte prin care se urmareste distrugerea statului roman si rasturnarea violenta a ordinii constitutionale).

    Concret, daca Gyorgy Frunda, avand calitate oficiala in statul roman, e dovedit ca a comis acte de tradare prin furnizarea de informatii secrete unui stat strain, i se poate retrage imediat cetatenia romana, pt ca el o are deja pe aceea a Ungariei, iar dupa ispasirea pedepsei cu inchisoarea, va fi expulzat in Ungaria ! E un scenariu valabil pt toti excitatii szasz, magyar sau szekel care nu mai au loc de romani si de limba romana.

    Evident, se ajunge aici numai dupa analize temeinice, adesea e mai bine sa ii lasi sa se desfasoare si sa iti arate cine le sunt amicii si relatiile, apoi ii 'hranesti' si ii folosesti:)

    Statul roman 'tace' pt ca ce face Ungaria serveste de fapt interesele strategice ale Romaniei. Dupa ce ne vom atinge obiectivele nationale in regiune si daca conjunctura ne va fi favorabila, se va interzice dubla cetatenie (ca in multe state vestice civilizate) si sute de mii de etnici maghiari si etnicisecui vor renunta singuri la aceea romana. Dar asta e pt mai tarziu, pana atunci e distractie si defulare nationalista.
    • +2 (2 voturi)    
     Nu chiar (Luni, 9 august 2010, 11:30)

     ali [anonim] i-a raspuns lui Sabia si Scutul

     Pai nu. Constitutia zie asa:

     ARTICOLUL 5 - Cetatenia
     (1) Cetatenia romana se dobandeste, se pastreaza sau se pierde in conditiile prevazute de legea organica.
     (2) Cetatenia romana nu poate fi retrasa aceluia care a dobandit-o prin nastere.

     Cetatenia dobandita prin nastere este reglementata exclusiv de constitutie, care zice ca nu poate fi retrasa. Punctul (1) se refera la imigranti.
    • +2 (2 voturi)    
     legea cetateniei (Luni, 9 august 2010, 11:40)

     ali [anonim] i-a raspuns lui Sabia si Scutul

     Legea cetateniei:

     "Art. 24. – Cetăţenia română se poate retrage persoanei care:

     a) aflată în străinătate, săvârşeşte fapte deosebit de grave prin care vatămă interesele statului român sau lezează prestigiul României;

     b) aflată în străinătate, se înrolează în forţele armate ale unui stat cu care România a rupt relaţiile diplomatice sau cu care este în stare de război;

     c) a obţinut cetăţenia română prin mijloace frauduloase.

     d) este cunoscută ca având legături cu grupări teroriste sau le-a sprijinit, sub orice formă, ori a săvârşit alte fapte care pun în pericol siguranţa naţională.Nota Indaco

     Cetăţenia română nu poate fi retrasă persoanei care a dobândit-o prin naştere."


     Adica daca te-ai nascut cetatean roman, ai sa mori ca cetatean roman, nimeni nu-ti poate retrage cetatenia, orice fapta ai comite.
 • +1 (1 vot)    
  oare? (Luni, 9 august 2010, 9:52)

  altul [anonim]

  Chiar credeti ca o sa se faca coada la granita pentru a obtine acest lucru? Eu nu cred. Oamenii au probleme mai mari decat sa obtina o hartie in plus. Care intr-adevar le confera niste drepturi, insa la un moment dar le va conferi si niste obligatii. Taxe, impozite, etc. Din acest punct de vedere inca e mai bine aici!!!
 • +1 (1 vot)    
  pentru destepti cu pierderea cetateniei romane (Luni, 9 august 2010, 11:26)

  Stefi [anonim]

  Cum imi va retrage statul roman cetatenia, daca eu nu voi recunoaste ca am cetatenie maghiara si Ungaria nu va furniza date despre mine statului roman? Mai intai, Romania trebuie sa dovedeasca ca sunt un cetatean al unei alte tari, si apoi sa-mi retreaga cetatenia.
  Si ce va castiga Romania daca-mi retrage cetatenia? Nu voi mai plati impozite si anumite contributi la statul roman...mare lucru face atunci statul asta destept. Mai bine v-ati gandi cum sa-i aduceti acasa pe capsunarii din Italia,Spania,etc. ca sa munceasca acasa, si sa impoziteze la statul roman...
  Si sa nu uitam: acelasi lucru face Romania cu Moldova.
  Ar fi bine sa mai gandim cateodata rational, si sa nu fim orbiti de sovinism.
  • +1 (1 vot)    
   pax (Luni, 9 august 2010, 15:46)

   rony [anonim] i-a raspuns lui Stefi

   stai linistit ca nu iti va retrage statul roman cetatenia daca primesti si alta cetatenie!din ce cunosc eu germania te obliga sa renunti la cetatenia ta ca sa o primesti pe cea germana,mai putin pe sasi!eu cunosc o minune de roman care sa maritat si a luat numele nevestei nemtoaice si a renuntat imediat la cetatenia romana,de,ca sa para si el mai german,surpriza lui a fost cand a primit cetatenia germana ca in pasaport ia trecut si numele romanesc,asta ca sa nu uite de unde a plecat
 • 0 (0 voturi)    
  da? (Luni, 9 august 2010, 13:43)

  muncitor [anonim]

  Ébredj, te román. de unde-mi iau permisul?
 • 0 (0 voturi)    
  globalizare mondiala (Marţi, 31 august 2010, 12:53)

  Carol [anonim]

  2 bile albe pt. Andu!
 • 0 (0 voturi)    
  cetatenie maghiara (Sâmbătă, 6 noiembrie 2010, 20:12)

  ardelean [anonim]

  toti ardelenii si banatenii indiferent de etnie care au strabunici care au locuit in aceste teritorii inainte de 1918 pot lua cetatenie maghiara. Ei si-au pierdut aceasta cetatenie fara voia lor
  • 0 (0 voturi)    
   nu-i asa simplu (Sâmbătă, 1 ianuarie 2011, 22:21)

   Dan [anonim] i-a raspuns lui ardelean

   daca ar fi asa simplu...atunci...ultimu care pleaca din ardeal sau banat sa stinga lumina...iti dai seama ca aia ii scaparea, o cetatenie maghiara ca sa mergi afara si sa nu mai intampini probleme cu permis de munca. Eu is din HR si am inteles ca tre sa cunosti limba, istoria si sa dovedesti ca i neamuri care sunt cetateni maghiari deja din ungaria si poate asa ai noroc...altfel mai greu...:(


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by