Romania se situeaza in acest an pe ultimul loc in clasamentul statelor membre ale Uniunii Europene in ceea ce priveste perceptia generala asupra coruptiei, la egalitate cu Bulgaria si Grecia. Astfel, tara noastra este perceputa drept cel mai corupt stat din UE, in conditiile in care 2009 este primul din ultimii sapte ani in care nu s-a mai inregistrat niciun progres in lupta anticoruptie, se arata in raportul 'Indicele de Perceptie a Coruptiei', publicat marti de organizatia Transparency International.

Romania obtine in acest an 3,8 puncte din 10, punctaj egal cu cel din anul precedent, revenind astfel pe ultimul loc in clasament, pe care il disputa cu Bulgaria si Grecia.

"In timp ce Bulgaria obtine acelasi punctaj ca Romania ca urmare a unei cresteri de 0,2 puncte, Grecia ajunge pe aceasta pozitie in urma pierderii a 0,9 puncte fata de anul 2008", se precizeaza in raport.

Scorul obtinut in 2009 indica plafonarea Romaniei, acesta fiind primul an din 2002 in care nu s-a mai inregistrat nicio imbunatatire in rezultatele obtinute in lupta impotriva coruptiei.

"Aceasta stagnare este rezultatul lipsei de coordonare strategica in privinta masurilor legislative si institutionale, ceea ce a condus la vulnerabilizarea excesiva a tuturor pilonilor de integritate si la afectarea credibilitatii reformei si a Romaniei in general", apreciaza Transparency International Romania.

Romania pe locul 71, Botswana pe 37

La nivel global, studiul Transparency din 2009 analizeaza 180 de tari, in acest clasament Romania aflandu-se pe locul 71 si fiind depasita de tari precum Barbados (locul 20), Botswana (locul 37), Namibia (locul 56), Cuba (locul 61) sau Ghana (locul 69).

Pe primul loc in clasament se afla Noua Zeelanda cu un indice de 9,4, urmata de Danemarca cu 9,3 si Singapore si Suedia, la egalitate, cu 9,2. La polul opus, cel mai slab scor se inregistreaza in Somalia - de 1,1, urmata de Afganistan cu 1,3 si Sudan, la egalitate cu Irak, cu 1,5.

Indicele de Perceptie a Coruptiei Transparency International este un indice compozit, care se bazeaza pe datele privind coruptia din sondajele specializate efectuate de mai multe institutii independente de renume si claseaza tarile in functie de gradul in care este perceputa existenta coruptiei in randul oficialilor si politicienilor. El reflecta opinia oamenilor de afaceri si a analistilor din intreaga lume, inclusiv a expertilor din tarile evaluate.