Persoane vulnerabile abuzate, prost hrănite și întreținute, condiții de igienă deficitară, azile ilegale, persoane ascunse și mutate pentru a nu fi identificate, patroni care închid porțile în fața autorităților etc. Aceste lucruri au fost scoase la iveală doar în ultimele zile de un val de controale ale autorităților. Principala întrebare către aceste autorități rămâne pe buzele tuturor: de ce s-a putut abia acum?

Zeci de persoane au fost duse la audieri la DIICOT în dosarul azilelor de bătrâni din IlfovFoto: Inquam Photos / George Călin

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a controlat, luni şi marţi, 998 de servicii sociale, 11 dintre acestea fiind închise, în timp ce în cazul a 25 activitatea a fost suspendată, potrivit Agerpres.

Astfel, în Bucureşti au fost închise patru servicii sociale, în judeţul Constanţa două şi în judeţele judeţul Giurgiu, Hunedoara, Maramureş, Mureş şi Satu Mare câte unul.

De asemenea, în urma verificărilor au fost suspendate 11 servicii sociale în Bucureşti, şapte în judeţul Giurgiu, câte două în judeţele Ilfov şi Timiş şi câte unul în judeţele Arad, Constanţa, şi Vâlcea.

La o săptămână de la descinderile anchetatorilor în cele trei azile ale groazei din Voluntari și Afumați, Ministerul Muncii condus de Marius Budăi anunță că Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD) a fost sesizată de vecini încă din iulie 2022 în cazul unuia dintre centrele în care oamenii erau supuși unor abuzuri de neimaginat. În urma unor controale făcute în 23 și 24 august, instituția a constatat mai multe probleme, a lăsat o listă cu 24 de măsuri de îndeplinit, unele cu termen finalul lui februarie 2023, iar acum spune că toate recomandările făcute au fost implementate de către angajații asociației „Sfântul Gabriel cel Viteaz”.

Doi dintre vârstnicii internaţi la centrul de îngrijire „Armonia” care face subiectul anchetei DIICOT privind maltratarea beneficiarilor, au cerut să părăsească centrul, încă de anul trecut, însă nu au avut posibilitatea de a face acest lucru. O femeie care a ajuns în centrul administrat privat şi finanţat din bani publici prin intermediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) nu a putut fi preluată de o altă asociaţie, iar în cazul unui bărbat internat în centrul „Armonia” familia, care plătea pentru cazarea sa acolo, nu a fost de acord cu transferul.

Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz” îi aparține lui Ștefan Godei, liderul uneia dintre grupările infracționale care dețineau cele trei centre în care persoanele cu dizabilități și cele în vârstă erau ținute în condiții greu de redat în cuvinte, fiind agresate, înfometate, puse la muncă și lipsite de medicație.

Persoane sunt aduse la sediul DIICOT in dosarul azilelor de batrani Foto: Inquam Photos / George Calin

Azille ilegale

Un număr de 25 de persoane vârstnice au fost găsite, marţi, într-un centru de bătrâni care funcţiona fără autorizaţie în Sectorul 6 al Capitalei, acolo condiţiile de cazare fiind improprii, normele de igienă nerespectate, iar unele alimente erau expirate, potrivit News.ro.

Bătrânii, majoritatea nedeplasabili, sunt evaluaţi medical, două femei fiind transportate la spital. Poliţiştii au deschis un dosar penal şi fac cercetări în acest caz.

„Din primele verificări s-a constatat faptul că nu ar fi respectate normele igienico-sanitare, condiţiile de cazare ar fi improprii, iar hrana oferită nu ar respecta normele legale impuse (inclusiv alimente expirate) - fapt susceptibil a pune în primejdie viaţa persoanelor vulnerabile, cazate în centrul respectiv. Totodată, unitatea nu ar fi respectat prevederile Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor şi H.G. 1010/2004, în sensul că nu ar fi existat o analiză de risc, măsurile de securitate constând doar în amplasarea unui sistem TVCI (sistem de supraveghere), care nu corespunde din punct de vedere tehnic”, a transmis sursa citată.

De asemenea, azilul nu ar fi avut un punct de lucru declarat şi nu ar fi deţinut autorizaţie de funcţionare.

Potrivit sursei citate, cele 25 de persoane găsite în acest centru de bătrâni sunt în evaluare medicală de către medici şi asistenţi medicali din cadrul UPU-SMURD Bucureşti şi vor fi relocate în spaţii de cazare adecvate.

Polițistii IPJ Ilfov, împreună cu pompierii din cadrul ISU B-IF și personal medical din cadrul SABIF, au depistat, luni seară, în Tunari, într-un imobil în construcție, 11 persoane vârstnice, vulnerabile (unele dintre acestea, cu dizabilități), precum și o altă persoană, care le însoțea. Femeia care însoțea cele 11 persoane afirmă că au fost aduse dintr-un centru din Voluntari, județul Ilfov, pentru a nu fi identificate de autorități.

Raed Arafat a spus că respectiva clădire era un pericol pentru pacienți, printre altele pentru că nu avea nici balustrade la scări. „Acolo, colegii au constatat prezenţa a 11 persoane în condiţii care nu permit îngrijirea lor corectă, într-o casă aflată în construcţie, care nu este finalizată şi care nu are anumite lucruri de bază, inclusiv balustrade pe scări nu avea, adică oricine putea să cadă, mai ales în cazul bătrânilor.

Decizia este de a-i reloca imediat. Au fost evaluaţi medical. Din ce am înţeles, nu a necesitat nimeni transfer către spital. Au fost şase relocaţi către un azil care are condiţii bune pentru a-i primi, iar patru au fost preluaţi de aparţinători şi o persoană care a refuzat relocarea, dar cu care se lucrează pentru a fi convinsă să se relocheze pentru că nu putem lăsa pe nimeni în condiţiile în care sunt acolo”, a declarat Arafat la Antena 3.

Porți închise în nasul autorităților

Un cămin de bătrâni privat din Râmnicu Vâlcea, unde s-ar fi găsit grave nereguli, a fost închis de autorităţi. Anunţul a fost făcut marţi de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, Constantin Rădulescu, potrivit Gazeta de Sud.

Scandalul a evoluat în această seară, când patronul căminului a închis porțile și refuză accesul autorităților în interior, care doreau evacuarea persoanelor vulnerabile și verificarea stării lor de sănătate la spital.

Patronul motivează faptul că este vorba de un abuz al autorităților pe fondul scandalului național, că bătrânii sunt bine întreținuți și că este dispus să permită accesul presei pentru a vedea dotările avute.

Un caz similar a avut loc marți și în Maramureș.

De la declanșarea acestui scandal nu a existat nicio demisie la vârful statului.

Pereți pătați, lenjerii de pat și saltele îmbibate cu urină ori carne congelată expirată de mai bine de o lună. Sunt câteva dintre motivele care au dus la închiderea unui centru de bâtrâni din Timiș în urma controlului de luni.

Astfel de verificări au fost peste tot în țară. La Galați, coincidență sau nu, la ghena aflată chiar în apropierea unui cămin aflat în administrația primăriei erau aruncate zeci de pături mâncate de molii.

”Astea nu au de unde să fie decât de la azil. Și mâncate de molii mare parte din ele. Se vede că au găuri. Astea-s molii. Găuri de molii".

În Gorj a fost închis un cămin de bătrâni care nu avea licență de funcționare. Nici condițiile în care erau ținuți vârstnicii nu erau tocmai în regulă.

Și un centru din Târgu Mureș a fost propus pentru suspendarea activității.

28 de persoane cu handicap sever locuiesc într-o fostă pensiune din Târgu Mureș, transformată în centru de îngrijire pentru beneficiari din Maramureș și Covasna. După o serie de verificări, marți, cei din echipa de control au propus retragerea licenței de funcționare.

Cei care locuiesc în apropierea centrului susțin că, adesea, dinspre clădire se auzeau țipete și zgomote suspecte.

Verificările sub coordonarea Instituţiei Prefectului judeţului Buzău continuă cu 4 echipe la centrele şi azilele din Râmnicu Sărat, municipiul Buzău, Haleş, Berca şi Pănătău până la finalul săptămânii urmând să fie controlate peste 50 de aşezăminte private sau de stat ce deservesc copii, bătrâni sau persoane cu dizabilităţi.

Singurele măsuri au fost demiterile președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Mihai Tomescu, și a vicepreședintelui Adela Crăciun.

CITEȘTE ȘI: