​Liderii grupărilor infracționale erau învățați chiar de funcționarii statului cum să treacă cu bine de controalele autorităților, astfel încât să nu fie descoperite multele nereguli care erau în azilele groazei din Ilfov. Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu management de caz și monitorizare servicii sociale pentru persoane adulte cu dizabilități în cadrul DGASPC Ilfov, fiul unui fost primar PNL, care a trecut și pe la PSD, l-a ajutat pe Ștefan Godei să facă avere pe spinarea vârstnicilor umiliți și infometați. Țicu a moștenit 16 terenuri și 4 case de la tatăl său, în 2021.

Zeci de persoane au fost duse la audieri la DIICOT în dosarul azilelor de bătrâni din IlfovFoto: Inquam Photos / George Călin

Șefii centrelor aflau dinainte că va veni o autoritate a statului în control, iar angajații din direcția de asistență socială le spuneau cum să se ocupe cu acte, recomandându-le inclusiv să completeze acte cu date fictive astfel încât să reiasă că au îndeplinit măsurile recomandate în urma altor verificări.

Centrele aveau multe angajări fictive, rude sau prieteni, după cum reiese din interceptările făcute de procurori. Scopul lor era să îndeplinească criteriile pentru a putea obține licența de a furniza servicii sociale, dar personalul era insuficient pentru nevoile beneficiarilor, persoane în vârstă sau cu dizabilități, care erau închiși sau lăsați în voie. Totul pentru un profit cât mai mare din banii destinați nevoilor oamenilor care erau în centre, potrivit referatului de arestare consultat de HotNews.ro.

Centrele au obținut ilegal dreptul de a furniza servicii sociale către beneficiarii instituționalizați de la direcțiile de asistență socială cu sprijinul direct al funcționarilor publici de la direcțiile generale pentru asistență socială din zona București-Ilfov, dar și a funcționarilor din cadrul A.J.P.I.S. Ilfov, care i-au sprijinit în obținerea și reînnoirea acreditărilor ca furnizori de servicii sociale și a obținerii sau prelungirii licențelor de funcționare, susțin procurorii.

Pionul din schema lui Godei

Un pion important în schema de stors bani de la stat prin umilirea și înfometarea persoanelor instituționalizate pusă la punct de Șfetan Godei, unul din liderii grupărilor, a fost Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu management de caz și monitorizare servicii sociale pentru persoane adulte cu dizabilități în cadrul DGASPC Ilfov, se mai arată în referatul DIICOT.

Din interceptările de la dosar reiese că Țicu, care i se adresa lui Godei cu „boss”, și o altă angajată de la DGASPC Ilfov, subalterna sa, Bianca Popa, le spuneau celor de la Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz” ce să facă pentru a trece cu bine peste controale, inclusiv cum să completeze actele care să arate că au tot personalul necesar.

Potrivit anchetei, Țicu s-a împrietenit cu Godei și deși știa situația din cele două azile pe care le controla nu a anunțat autoritățile.

Pește în schimbul tăcerii

În schimbul contribuției sale la activitatea infracțională a grupării, Țicu era recompensat ocazional de către liderul grupării lui Godei cu diverse produse, respectiv pește provenit din bazinul piscicol pe care Godei îl administra.

Din declarația de avere a lui Andrei Răzvan Țicu reiese că deține 18 terenuri, intravilane sau agricole. Două terenuri intravilane au fost cumpărate în 2021 și 2022, iar restul de 16 au fost moștenite în aceeași perioadă.

De asemenea, are două apartamente, în Bragadiru și Olimp, dobândite prim cumpărare și alte 4 case moștenite situate în județul Ilfov.

Casele și terenurile moștenite sunt în comuna ilfoveană Dărăști.

Deține 3 mașini și are 5 credite contractate pentru sume cuprinse între 25.000 și 55.000 de lei.

Andrei Răzvan Țicu lucrează din 2014 la DGASPC Ilfov și a încasat în 2022 aproape 120.000 de lei.

Țicu a mai câștigat anul trecut 120.000 de lei din pariuri sportive, se mai arată în declarația de avere datată iunie 2023.

Andrei Răzvan Țicu și Șfefan Godei au fost arestați preventiv pentru 30 de zile și subalterna lui Țicu, Bianca Popa, a fost plasată în arest la domiciliu.

Fiu de fost primar PNL care a trecut și pe la PSD

Andrei Răzvan Țicu este fiul lui Sorin Țicu, fostul primar al comunei ilfovene Dărăști, care a murit în 2021, potrivit Libertatea.

Sorin Țicu a fost susținut la alegerile din 2020 de președintele CJ Ilfov, Hubert Thuma, dar a pierdut în favoarea actualului primar Ștefan Iancu, un social-democrat care a mai condus localitatea înaintea lui Țicu, cei doi fiind aleși în diferite mandate de-a lungul vremii.

În 2002, când conducea comuna și era membru PSD, Sorin Țicu a fost prins în flagrant în timp ce lua mită de la un cetățean grec, scria Adevărul la vremea aceea.

Președintele Consiliul Județean Ilfov, Hubert Thuma (PNL), a declarat vineri că Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, unde era angajat Andrei Răzvăn Țicu, aflată în subordinea instituției pe care o conduce, nu are atribuții de control în centrele private care îngrijesc bătrâni, și că acest control îl face Ministerul Muncii prin Agenția județeană de plăți și inspecție socială, aruncând pisica în curtea lui Marius Budăi.

Iar ministrul Muncii, Marius Budăi spunea, tot vineri, că vinovată în acest caz este DGASPC Ilfov, aflată în subordinea CJ Ilfov.

„Poate să fie și fictiv”

O selecție din interceptările din dosar:

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Ce se mai aude, mă, p-acolo? Ce mai e?

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Nimic.

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Nu ne dă nimic, ă?

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Nu cred.

…..

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Îi mai aduci pe ăia 4 care ai zis sau…?

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Bă, nu știu. Stai că s-a modificat legislația. Să știi! Trebuie cu avizul ANPD-ului, cu…, e complicată treaba.

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Aoleu!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Zău! Toate internările care urmează să se facă, se vor face pe maxim 24 de luni…

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Da!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: …cu avizul ANPD-ului și cu obligația primăriei, cu asumarea primăriei ca după 2 ani de zile să-i preia și să-i reintegreze în societate.

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: (n.n. râde)

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Te doare mintea, mă! N-ai…

…..

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Și adică, adică tu acuma când mi-i aduci, tre să trimiți spre ANPD?

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Daaa! Să ne dea acordul de internare.

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Să vă dea acordul.

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Da.

…..

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Asta, d-asta…vezi, dacă zici că nu ne…, dacă tu zici că nu, înseamnă că nu bagă nimica.

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Eu așa zic.

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Ferească Dumnezeu!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Păi da! (n.n vorbește ironic) Ce? Lasă! Că ăia trăiesc cu aer.

Cu ce să trăiască și ei?

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Păi?

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Nu le ajunge că respiră?

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Da.

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Păi da.

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Hai că dacă câștig s-ar putea să vin cu ei să vi-i aduc în

poartă, dacă câștig la Sectorul 6.

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Ar fi o scocoteală. Să știi! Că mi s-a luat și mie până peste cap.

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Să-i, să-i pun lu’ doamna Magda în brațe, ca să-i zic: Ia și descurcă-te cu ei să te vedem ce faci.

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Păi cam așa ar trebui boss-ule. Cam așa ar trebui. Asta e!

[...]

- ȚICU ANDREI RĂZVAN: Da, Bianca!

- BIANCA: Hai, scuză-mă că te deranjez!

- ȚICU ANDREI RĂZVAN: Nicio problemă!

- BIANCA: Fii atent! Știi adresa aia de la ANPD cu Gabriel?

- ȚICU ANDREI RĂZVAN: Așa...

- BIANCA: Mă tot ține să fac rost de așa....licența încă n-a apărut, a zis, n-a iesit.

- ȚICU ANDREI RĂZVAN: Pentru licența provizorie, e aia pe un an.

- BIANCA: Păi aia provizorie nu ne interesează pe ei, aia provizorie, iți dai seama că vor să facă.....

- ȚICU ANDREI RĂZVAN: Păi dar nici nu are cum să facă licență..., licență permanentă!

- BIANCA: Cică iese zilele astea, cică ar fi fost un control saptamâna trecută, mi-a

zis Ioana.

[...]

BIANCA: Faza e că nu apare nicăieri, chiar și-n grilă și-n condică, n-apare nicăieri că ele..., una e psiholog, că una-i asistent social, unu-i kinetoterapeut sau ce dracu au mai zis ei că au adus. Peste tot mi-au trimis cu îngrijitorii. Păi pe mine mă interesează înregistrări să le dam la aia peste nas că avem psiholog angajat, nu?

- ȚICU ANDREI RĂZVAN: Păi normal, dar ce răspund, sunt cretini!?

- BIANCA: Păi da, uite, o sa-ți trimit și tie să vezi și tu, i-am spus, dar zici ca vorbești cu pereții, și Ioana nu știu ce are? Și condica aia de prezență zici că a facut-o acuma. Îmi trimite poză cu 1 ianuarie, zic: ”trimite-mi-o pe mail să o editez în pana mea că ăia zice că faci mișto de ei”, știi?

- ȚICU ANDREI RĂZVAN: indescifrabil...

- BIANCA: Păi o fi, nu zic ca nu, da în fine, mi-a trimis-o, am editat-o eu să nu se mai vadă data, știi... și am facut-o cât de cât prezentabilă, dar trebuie să reiasă de undeva din ce le trimit, că există un psiholog, că există un asistent social, un kineto, dar nu reiese de nicăieri asta este problema mea. Eu ce le spun la ăia?

- ȚICU ANDREI RĂZVAN: Păi nu e, trebuie să-ți refacă documentația ei.

- BIANCA: Nu știu, vorbește tu cu Ștefan, eventual.

- ȚICU ANDREI RĂZVAN: Hai că-l sun eu acum pe Godei.

- BIANCA: Măcar să-i bage în grila aia de programare a personalului, cum, pe ture, să bage și pe ei trei și să bifeze acolo niște ture, ca să apară. Înțelegi?

[...]

- ȚICU ANDREI RĂZVAN: Dar și Ioanei, când i-ai spus?

- BIANCA: I-am zis: ”Măi Ioana, trebuie să-mi apară, să-mi reiasă de undeva că există psiholog și asistent social și kineto angajați. Nu-mi apare nimic. În condică nu e trecută funcția, în grila asta, nu e... nu sunteți trecuți de niciun fel niciunul...Eu ce...ce trimit la ăia?

[...]

BIANCA: Poate să fie și fictiv, nu..., chiar nu mă interesează! Ideea e ca să-mi apară numele lor, funcția acolo, ca să pot să le demonstrez la ăia că s-a îndeplinit măsura.

- ȚICU ANDREI RĂZVAN: Mâine dimineață! Mâine îți trimite.

- BIANCA: Îhî...! Bine!

- ȚICU ANDREI RĂZVAN: Dar și ei dracu, nu și-o fi dat prin cap mă, să trimită alea...!?

- BIANCA: Nu știu mă frate, că i-am explicat Ioanei. Că e de la ANPD și cer...măsuri!

- ȚICU ANDREI RĂZVAN: Da...!

- BIANCA:...ce măsuri s-au luat! Mă interesează în mod deosebit asta cu angajatul lor. Zic: ”vreau numele lor, trecemi-le și pe ele în grilă!”. Și ea îmi trimite ce a avut. Da! Bine!

- ȚICU ANDREI RĂZVAN: Da? Bine, Bianca!

- BIANCA: Hai...!

CITEȘTE ȘI: