Un deputat maghiar din partidul de opoziție Momentum a spus că el și un coleg au fost abordați miercuri la Budapesta de cetățeni chinezi care susțineau că sunt voluntari ai ambasadei Chinei și care voiau să se asigure că cei doi nu plasau steaguri tibetane sau taiwaneze pe un pod, înaintea vizitei lui Xi Jinping, scriu publicația maghiară HVG și Associated Press.

Manifestație pro-Xi Jinping la Budapesta Foto: Denes Erdos / AP / Profimedia

Locuitorii Budapestei s-au confruntat joi cu restricții, drumuri închise și securitate strictă, în vreme ce grupuri de susținători și critici ai lui Xi Jinping s-au adunat în diferite puncte ale orașului pentru a demonstra.

Sute de persoane s-au adunat lângă Castelul Buda, fluturând steaguri chinezești și ungare, sperând să vadă coloana de mașini a lui Xi. La demonstrații au fost prezenți mulți cetățeni chinezi cu șepci roșii de baseball, care susțineau că sunt voluntari ai ambasadei Chinei, scrie Associated Press.

În acest context, un deputat maghiar din partidul de opoziție Momentum a spus că el și un coleg au fost abordați miercuri de un grup de astfel de bărbați, în timp ce încercau să plaseze steaguri ale UE pe un pod din Budapesta.

Într-o înregistrare video postată pe X, deputatul Márton Tompos a declarat că bărbații, toți purtând șepci roșii, l-au confruntat pentru a se asigura că niciun steag sau simbol care face referire la Tibet sau Taiwan nu vor fi atârnate pe traseul convoiului lui Xi.

„Mi-au spus că sunt voluntari pentru ambasada chineză de aici și au spus că vor să se asigure că nu există steaguri tibetane sau taiwaneze, pentru că nu ar fi frumos”, a declarat Tompos. Bărbații nu l-au lăsat pe colegul său să continue „până când nu le-a arătat că era un steag al UE”, a adăugat el.

„Budapesta este plină de jandarmi chinezi voluntari cu șepci roșii pentru a-l proteja pe Xi Jinping, alias Winnie-the-Pooh, de steagurile «neprietenoase» ale tibetanilor și taiwanezilor”, a scris Márton Tompos pe X.

Chestionat de publicația maghiară HVG pe această temă, șeful de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyás, a pus sub semnul întrebării credibilitatea politicianului Momentum, dar a adăugat că dacă acest lucru s-a întâmplat, atunci trebuie investigat.

Statutul „voluntarilor” chinezi aflați pe străzile din Budapesta în timpul vizitei lui Xi Jinping nu este clar. Însă presa maghiară a scris în martie că polițiștii chinezi vor putea patrula în Ungaria, în urma unui acord bilateral semnat de cele două țări.

Ministerul de interne de la Budapesta a confirmat într-un răspuns scris transmis site-ului ungar de știri Telex că „ofițeri de poliție din cele două țări (n.r. Ungaria și China) vor putea desfășura în viitor patrule comune, ajutând astfel la îmbunătățirea comunicării între cetățenii și autoritățile celor două țări, îmbunătățind securitatea internă și ordinea publică”.

Potrivit ministerului ungar al internelor, înțelegerea încheiată între cele două țări are obiectivul de a spori securitatea în zonele turistice în perioadele estivale de vârf și, în general, în timpul evenimentelor care atrag grupuri mari de oameni.

În orice caz, restricțiile dure impuse de autoritățile maghiare nu au permis protestatarilor să se apropie de coloana lui Xi Jinping.

Joi, când președintele ungar Tamás Sulyok și Xi Jinping s-au întâlnit cu husarii la Curtea Leilor, mai mulți membri și activiști ai Momentum au mers să protesteze la Castelul din Buda.

Unul dintre demonstranți s-a îmbrăcat într-un costum al personajului Winnie the Pooh, în vreme ce alții au purtat tricouri cu același personaj, precum și steaguri tibetane și taiwaneze.

De asemenea, au avut un difuzor care a interpretat cântece despre Winnie the Pooh.

Xi Jinping a fost în mod frecvent comparat cu Winnie the Pooh în diverse imagini pe Internet - o formă de satiră la adresa liderului chinez și a imaginii sale publice atent întreținute.

Glumele au avut efect, autoritățile chineze cenzurând strict orice astfel de comparații.