​Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Mihai Tomescu, și vicepreședintele Adela Crăciun au fost eliberați din funcție prin decizie a prim-ministrului, publicată luni în Monitorul Oficial.

Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / George Călin

Instituția este în subordinea Ministerului Muncii.

Premierul Marcel Ciolacu a cerut demiterea șefilor ANPDPD încă de vineri.

„Doresc destituirea din funcția de președinte a Autorității naționale pentru protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități, această instituție având un corp de control și atribuții clare de a controla ceea ce se întâmplă în aceste centre de îngrijire.”, a spus Ciolacu la începutul ședintei de guvern.

De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a cerut demiterea conducerii Agenției Naționale de Protecție și Inspecție Socială, precum și a conducerii județene a acestui organism. De asemenea, șeful Guvernului a cerut demiteri la DGASPC Ilfov și Sectorul 3.

Primarul sectorului 3, Robert Negoiță, a anunțat vineri pe Facebook că directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3 a cerut suspendarea din post până la finalizarea anchetei și lămurirea situației, cerere aprobată de primar.

„Consider că este revoltător și condamnabil ceea ce s-a întâmplat în centrele private de găzduire și asistență care trebuiau să îi apere și protejeze pe cei mai vulnerabili dintre noi. Este inimaginabil că cineva se poate comporta cu atâta cruzime cu alte suflete și sper ca ancheta din acest caz să clarifice toate aspectele în discuție, iar cei vinovați să plătească.”, a scris Negoiță pe pagina sa de Facebook.