Premierul Marcel Ciolacu cere demiterea conducerii Agenției Naționale de Protecție și Inspecție Socială, precum și a conducerii județene a acestui organism. De asemenea, șeful Guvernului a cerut demiteri la DGASPC Ilfov și Sectorul 3, precum și la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

Marcel CiolacuFoto: Agerpres

„Cred că acest grup infracțional organizat cu complicitatea unor funcționari trebuie să răspundă cât mai repede și îi solicit dlui ministru al Muncii ca astăzi conducerea ANPIS si AJPIS Ilfov să fie demise”, a declarat vineri premierul Marcel Ciolacu.

Conducerea AJPIS Ilfov care are atribuții clare de control și autorizare a acestor centre au autorizat definitiv un centru pe 29.06.2023, un centru pe data 10.05.2023 și un centru autorizat provizoriu pe data de 10.05.2023.

„Domnul ministru o să meargă la briefing să vă arate pozele din dosar care arată că aceste centre sunt niște hoteluri de 5 stele și realitățile pe care le-a găsit presa acolo. Deci anumiți funcționari au schimbat pozele și realitatea și au dus către conducerea ANPIS către autorizare imagini și lucruri care nu aveau nicio legătură cu realitatea”, a spus Ciolacu.

Val de alte demisii solicitate de urgență de către Ciolacu

Premierul a cerut de asemenea și alte demisii.

  • „Vreau să fac un apel, nefiind în atribuțiile mele de prim-ministru, la conducerera Consiliului Județean Ilfov și conducerea Sectorului 3 să destituie de urgență conducătorii DGASP-urilor locale pentru că în atribuțiile lor, și vă citez din lege, au atribuții de furnizare administrare și contractare a serviciilor sociale fiind responsabile de calitatea serviciilor prestate precum și de monitorzarea financiară și tehnică a contractelor încheiate.
  • Deci aveau atribuții directe în ceea ce privește funcționarea și calitatea serviciilor către persoane vârstnice, copii sau persoane cu dizabilități.
  • De asemenea, doresc destituirea din funcția de președinte a Autorității naționale pentru protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități, această instituție având un corp de control și atribuții clare de a controla ceea ce se întâmplă în aceste centre de îngrijire.”, a spus Marcel Ciolacu.

Ciolacu: Ministrul Justiției să discute cu DIICOT ca ancheta să fie o prioritate / Ministrul de Interne să ceară clarificări de la Poliție pentru lipsa de măsuri

Premierul a trasat linii de acțiune și către Ministrul Justiției și Ministerul de Interne.

  • „O să am o rugăminte la dna ministru al Justiției, deoarece nu este în atribuțiile mele, de a avea o discuție foarte clară cu conducerea DIICOT astfel încât această anchetă să fie o prioritate.
  • Aș dori de la dl ministru de Interne să solicite Poliției Române clarificări de ce nu s-au luat măsuri cunoscându-se aceste fapte de mai multă vreme.
  • Mai mult, neluându-se măsuri lucrurile au dus către o autorizare definitivă a acestor centre.”, a declarat Ciolacu.

Verificări în toate centrele de îngrijire de stat sau private din țară / Duminică, înlnire la Guvern

În plus, premierul a cerut controale în toate centrele de stat sau private din țară, iar duminică a solicitat o întâlnire la Guvern tot cu privire la această situație.

  • „Vreau ca și prioritate la toate autoritățile care au atribuții de control o verificare în toată țara a acestor centre de stat sau particulare în ceea ce privește asistența pentru copii, persoane vârstnice și persoane cu dizabilități. Să pună umărul Poliția Română, Direcția de Sănătate Publică, ANSVSA-ul, ANPC-ul.
  • Duminică solicit o întâlnire la Guvernul României cu ministrul de Interne, Ministrul Muncii, Ministrul Justiției, Ministrul Sănătății și Ministrul dezvoltării și cu toți președinții de autorități cu atribuții de control.
  • Vreau cât mai urgent să redăm încrederea romîânilor în instituțiile statului român. Mulțumesc mult presei!”, a mai spus Ciolacu.

Șefii rețelei, arestați preventiv

DIICOT a anunţat miercuri dimineaţă că 24 de persoane au fost reţinute şi două plasate sub control judiciar, după percheziţiile la centrele pentru persoane vulnerabile.

Cei patru inculpați arestați preventiv pentru 30 de zile sunt Ștefan Godei, administratorul unuia dintre căminele de bătrâni, fratele acestuia, Dan Godei, coordonator de centru, Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov și Ovidiu Dumitra, fost polițist la Poliția Ilfov, soțul Cristinei Dumitra, care a administrat afacerea căminelor de bătrâni, scrie Libertatea.

Cristina Dumitra se află sub control judiciar fiind însărcinată în 7 luni.

31 de percheziţii au fost făcute, în cursul zilei de marţi, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş în dosarul în care zeci de persoane sunt acuzate că au format două grupuri infracționale organizate care au supus la tratamente inumene beneficiarii din trei cămine din Voluntari și Afumați.