Sindicatele din Argentina au lansat joi o grevă generală uriașă pentru a protesta față de măsurile de austeritate implementate de cabinetul noului președinte Javier Millei, reforme care au stabilizat piețele locale dar au lovit puternic în economia reală, scrie Reuters.

Greva din Argentina a paralizat transportul publicFoto: Luis ROBAYO / AFP / Profimedia

Aproape toate sindicatele argentiniene din domeniile transporturilor publice, agriculturii, vânzării cu amănuntul, traficului aerian și sectorul bancar au sistat complet activitățile timp de 24 de ore pentru a protesta împotriva guvernului.

Milei, un economist și fost jurnalist cu viziuni ultra-libertariene, a obținut o victorie-șoc la alegerile prezidențiale organizate în noiembrie de Argentina, promițând să rezolve cu „drujba” criza economică și monetară care a dus la epuizarea rezervelor valutare și inflație de trei cifre sub guvernele anterioare.

Mulți argentinieni încă îi susțin planul de măsuri după ani de turbulențe care au dus la o scădere dramatică a nivelului de trai.

Însă abordarea sa pro-piețe și terapia de „șoc” cu măsuri de austeritate au afectat salariile reale, au provocat creșterea ratei sărăciei deja ridicate și condus la prăbușirea producției industriale de la începutul anului.

Hugo Yasky, secretarul general al CTA, unul dintre cele mai mari sindicate din Argentina, a scris pe rețeaua de socializare „X” că greva este împotriva „unui guvern care ajută doar bogații în detrimentul oamenilor, dăruiește resursele naturale și încearcă să elimine drepturile muncitorilor”.

Argentinienii protestează împotriva planului de reforme propus de Javier Milei

Reuters notează că acțiunea sindicală reprezintă un test pentru guvernul lui Milei în contextul în care acesta încearcă să treacă prin parlament un plan amplu de reforme, inclusiv unele în domeniul dreptului muncii, în condițiile în care conduce un guvern minoritar.

Planul a fost aprobat deja de Camera Deputaților după ce textul de lege a fost diluat substanțial, însă el are nevoie și de votul Senatului argentinian.

Greva a dus la suspendarea curselor aeriene, paralizarea activității portuare și suspendarea orelor în școli și universități.

Impactul asupra piețelor financiare va fi însă minim întrucât băncile vor rămâne și ele închise pe tot parcursul zilei de joi.

„Este o grevă care nu are niciun motiv sau justificare aparentă”, a declarat miercuri Manuel Adorni, purtătorul de cuvânt al lui Milei, la o conferință de presă organizată înaintea acțiunii sindicale.

El a estimat că în jur de 7 milioane de persoane vor fi afectate doar de greva din sectorul transportului public.