Inflația din Argentina, care în 2022 atinsese un maxim al ultimilor 32 de ani de 94,8%, a început anul 2023 sub auspicii nefaste, cu o creștere de 6,6% în februarie și de 13,1% de la începutul anului, depășind pragul simbolic de 100% în ritm anual, potrivit AFP.

La piata in ArgentinaFoto: Juan Mabromata / AFP / Profimedia

Indicele din februarie, publicat marți de Institutul Național de Statistică (Indec), confirmă faptul că decelerarea observată în ultimele luni din 2022 a fost un răgaz de scurtă durată. Exprimată pe ultimele 12 luni, inflația se situează la 102,5%, iar proiecția guvernului de 60% pentru 2023, pe care și-a bazat bugetul, este o misiune dificilă.

Argentina, a treia economie din America Latină, se luptă cu o inflație cronică de două cifre de 12 ani, cu cauze multiple, atât interne (deficite bugetare recurente, așteptări inflaționiste pe scară largă), cât și externe (impactul războiului din Ucraina, seceta care afectează industria agroalimentară), care împiedică o redresare economică post-Covid.

Creșterea pentru 2022 a fost stabilită la 5,2%, după ce în 2021 a fost de 10,3%.

Luni, Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat că a ajuns la un acord cu guvernul argentinian în cadrul urmăririi programului de ajutor existent, deschizând calea pentru o nouă plată de 5,3 miliarde de dolari.

Programul, cu o durată de 30 de luni, ar trebui să ofere asistență în valoare totală de 44 de miliarde de dolari, refinanțând datoria Argentinei moștenită dintr-un împrumut din 2018 de la Fond.

FMI a salutat „gestionarea macroeconomică prudentă (a guvernului argentinian, n.r.) în a doua jumătate a anului 2022, care a sprijinit stabilitatea financiară și permite atingerea obiectivelor programului”.

Dar a cerut „un pachet mai puternic de măsuri (...) necesare pentru a menține stabilitatea macroeconomică, pentru a aborda creșterea inflației”. Acestea sunt măsuri delicate pentru guvernul de centru-stânga în perspectiva alegerilor generale din octombrie.