Președintele Klaus Iohannis spune că scandalul azilelor groazei este „o rușine națională”. ​Întrebat dacă ministrii muncii și familiei ar trebuie să-și dea demisia, președintele a evitat un răspuns tranșant, dar a sugerat că Marius Budăi și Gabriela Firea trebuie să plece.

Presedintele Klaus IohannisFoto: Inquam Photos / George Călin

„Toți cei vinovați trebuie să răspundă: cei care au lucrat, cei care au fost sesizați și cei care au știut și n-au luat măsuri, și vorbesc de măsuri politice. Un politician în poziție înaltă nu trebuie să verifice dacă se dau medicamentele, ci sistemul de care răspunde să dea rezultatele așteptate de cetățeni”, a spus Iohannis.

Șeful statului a vorbit despre vinovății morale și politice, pasând, fără a numi, responsabilitatea la Marcel Ciolacu. „Eu sper foarte mult ca cei care sunt în măsură să ia decizii politice să o facă”, a spus el.

„Chestiunea cu azilele groazei este foarte complicată, este o rușine națională. Măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină. Este evident că sunt mulți vinovați, dar nu toți pot fi încadrați la fel. Sunt unii vinovați direct care au supus la rele tratamente pe bătrânii care acolo și-au căutat liniștea. Dar mai sunt și alții. Cum putem să ne imaginăm că funcționează aceste azile fără ca autoritățile să știe. Trebuie văzut cine a știut și nu a acționat. Cred că lucrurile vor merge mai departe. Vinovați sunt toți care au știut și n-au făcut nimic, n-au sesizat, nu au intervenit. Trebuie găsiți toți vinovații: fie că vorbim de o vinovăție în exercițiul funcției sau una politică și morală. Eu sunt adeptul unei intervenții clare, ferme și hotărâte. Nu știu cine se face vinovat politic, asta se va vedea și eu sper foarte mult ca cei care sunt în poziții să ia măsuri politice să aibă curajul să o facă”, a spus Iohannis.