Președintele Consiliul European, Donald Tusk, susține propunerile prezentate de președintele Franței, Emmanuel Macron, privind reformarea Europei și spune că ”nu trebuie să lăsăm forțe anti-europene să ne influențeze alegerile”.

Donald Tusk, discurs la AteneuFoto: Captura video

”Sunt de acord cu Emmanuel Macron. Să nu lăsăm forțe externe și anti-europene să ne influențeze alegerile și să decidă asupra priorităților cheie și asupra noului leadership al UE. Toți cei cărora le pasă de Uniunea Europeană ar trebui să coopereze în timpul și după alegerile pentru Parlamentul European. Renașterea Europei trebuie să înceapă acum”, a transmis Tusk pe twitter.

El s-a referit astfel la propunerile lansate marți seara de președintele Franței Emmanuel Macron de reformare a Europei, propuneri prezentate într-o scrisoare pe care a publicat-o în limbile statelor membre, inclusiv în română. Macron propunea, printre altele, înființarea unei agenții europene menite să combată tentativele de influențare a procesului electoral.

”Propun să se creeze o Agenție europeană de protecție a democrațiilor care va furniza tuturor Statelor membre experți pentru a proteja procesul electoral împotriva atacurilor cibernetice și a manipulărilor. În acest spirit de independență, va trebui de asemenea să interzicem finanțarea partidelor politice europene de către puterile străine. Trebuie să interzicem, prin reguli europene, orice discurs de ură și de violență pe Internet, deoarece respectul persoanei umane este fundamentul civilizație noastre de demnitate”, a propus Macron.

Macron mai spune că Brexit-ul este o lecție din care europenii trebuie să învețe și că revigorarea naționalismului este o capcană în care nu trebuie să pice.