Instanța supremă a anunțat, joi, sentințele în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, în care a fost judecat și liderul PSD, Liviu Dragnea, în legătură cu angajarea în această instituţie a două persoane care de fapt lucrau pentru organizaţia PSD. Sentințele nu sunt definitive.

Floarea Alesu, fosta sefa DGASPC TeleormanFoto: Agerpres

Liviu Dragnea - achitat pentru fals intelectual, 3 ani și 6 luni pentru instigare la abuz în serviciu

Floarea Alesu, fosta șefă a DGASPC Teleorman - 3 ani și 7 luni de închisoare cu executare

Rodica Milos - fost director executiv la DGASPC Teleorman - 3 ani de închisoare cu suspendare

Olguța Șefu, fost director executiv adjunct DGASPC Teleorman - 3 ani de închisoare cu suspendare

Ionel Marineci, fost șef serviciu DGASPC Teleorman - 3 ani de închisoare cu suspendare

Valentina Marica, fost șef serviciu DGASPC Teleorman - 3 ani de închisoare cu suspendare

Proces încetat pentru Bombonica Prodana, fosta soție a lui Liviu Dragnea - a primit o amendă administrativă de 1.000 de lei

Claudiu Balaban, fost șef serviciu DGASPC Teleorman - 3 ani de închisoare cu suspendare

Nicușor Gheorghe, fost șef serviciu DGASPC Teleorman - 1 an de închisoare cu suspendare

Adriana Botorogeanu, fostă secretară PSD Teleorman - 2 ani de închisoare cu suspendare

Anisa Niculina Stoica, fostă secretară PSD Teleorman - 1 an de închisoare cu suspendare

________

În acest dosar, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, fiind acuzat alături de fosta sa soţie şi de foşti angajaţi ai DGASPC Teleorman.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. "În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă", susţine DNA.

Fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzată de abuz în serviciu, alături de foşti şefii din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman. Bombonica Prodana a fost pusă sub acuzare pentru că, în perioadele 3 martie - 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 - 1 august 2010, nu a sancţionat două subordonate încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, deşi ştia că nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului.

La cererea Bombonicăi Prodana, care a invocat o excepţie de neconstituţionalitate, instanţa supremă a sesizat Curtea Constituţională în privinţa definiţiei abuzului în serviciu. CCR a decis că impunerea unui prag valoric în ceea ce priveşte abuzul în serviciu este de competenţa Parlamentului, precizând că reglementarea valorii pagubei şi gravitatea vătămării rezultate din comiterea faptei de abuz în serviciu este necesară pentru delimitarea răspunderii penale de celelalte forme de răspundere juridică. Ministerul Justiţiei a anunţat că, urmare a deciziei CCR, infracţiunea de abuz în serviciu urmează să fie redefinită, inclusiv prin instituirea unui prag valoric.